Φωτοβολταϊκά: Επιδότηση 60% για σπίτια, αγρότες, εταιρίες — Προεκλογικός «μποναμάς»: Δώρο Πάσχα έως 300 ευρώ στους δικαιούχους

Φωτοβολταϊκά: Επιδότηση 60% για σπίτια, αγρότες, εταιρίες

Αντίστροφη μέτρηση για «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»

Φωτοβολταϊκά: Έως τα τέλη Φεβρουαρίου εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», με την προδημοσίευση του οδηγού να γίνεται εντός του μήνα.

Το πρόγραμμα αφορά σε 250.000 άδειες, εκ των οποίων οι 100.000 θα αφορούν σε οικιακή χρήση, οι 75.000 σε επαγγελματική στέγη και οι υπόλοιπες 75.000 σε αγροτική εκμετάλλευση.

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , τόσο τα κριτήρια όσο και τα ποσοστά επιδότησης ακόμα δεν έχουν «κλειδώσει» αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να ακολουθηθεί η διαδικασία του «Εξοικονομώ 2021», δηλαδή οι πολίτες ανάλογα τα εισοδηματικά και κοινωνικά τους κριτήρια να λάβουν και το αντίστοιχο ποσοστό επιδότησης που πιθανότατα να φτάνει έως και το 60%, σύμφωνα με τα όσα έχει ήδη επικοινωνήσει η κυβέρνηση.
Οπως εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» ο σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών Στέλιος Ψωμάς, «ήδη μεγάλη μερίδα πολιτών αναμένει με τεράστιο ενδιαφέρον να προκηρυχθεί το πρόγραμμα, δεδομένου ότι η απόσβεση που θα γίνει σε βάθος χρόνου θα φέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά».

Όσον αφορά το κόστος λοιπόν, πλέον κατά μέσο όρο κυμαίνεται στις 6.500 ευρώ συν ΦΠΑ, όταν πέρσι, δηλαδή πριν την ανακοίνωση του προγράμματος, οι τιμές για εγκατάσταση ενός μέσου οικιακού αυτοπαραγωγού ανέρχονταν στις 5.000 – 5.500 ευρώ.

Αν και τα ποσοστά επιδότησης δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί πλήρως και τα αρμόδια επιτελεία επεξεργάζονται τις τελευταίες πινελιές ώστε να ενταχθούν όσο τον δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές, το όφελος που θα έχουν όσοι εγκαταστήσουν ένα τέτοιο σύστημα είναι μεγάλο. Από όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το ποσοστό επιδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες θα φτάνει έως και το 60%. Το ποσοστό ενίσχυσης θα αφορά ΑΠΕ σε συνδυασμό με αποθήκευση (μπαταρίες) για μονάδες ισχύος έως 10 κιλοβάτ.

Για παράδειγμα, για μια τετραμελή οικογένεια το κόστος ενός φωτοβολταϊκού ανέρχεται στις 6.500 ευρώ με ΦΠΑ. Χωρίς το πρόγραμμα που θα τρέξει το επόμενο διάστημα, η απόσβεση θα γινόταν σε 8 χρόνια και κατά μέσο όρο η εξοικονόμηση θα ήταν από 900 – 1.000 ευρώ ετησίως. Αντίθετα, με το πρόγραμμα και ανάλογα το ποσοστό επιδότησης που θα λάβει κάθε νοικοκυριό μπορεί να πετύχει απόσβεση ακόμη και στα μισά χρόνια.

Το πρόγραμμα για τα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» που εξήγγειλε αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ, προβλέπει την επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά σε νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Ηδη έχει ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που διασφαλίζει τον απαιτούμενο χώρο στο δίκτυο διανομής, ενώ είναι έτοιμη η πλατφόρμα υποδοχής των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ.

 

Προεκλογικός «μποναμάς»: Δώρο Πάσχα έως 300 ευρώ στους δικαιούχουςΠροεκλογικός «μποναμάς»: Δώρο Πάσχα έως 300 ευρώ στους δικαιούχους

Προεκλογικός «μποναμάς»: Στο τραπέζι βρίσκεται η καταβολή έκτακτου δώρου το Πάσχα κοντά στα 300 ευρώ, μείωση ή και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μείωση εισφορών αλλά και καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους. Το ύψος και το εύρος των νέων μέτρων θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών της ενέργειας, όμως η κύρια στόχευση της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να κατευθυνθούν προς την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Το «Δώρο Πάσχα» θα είναι ύψους 250-300 ευρώ, θα αποτελεί μια «ανάσα» ειδικά για ευάλωτους και συνταξιούχους. Εκτός από τους ευάλωτους συνταξιούχους, εκτιμάται ότι θα λάβουν το «δώρο Πάσχα» οι δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού. Πρόκειται για 1,1 εκατ. δικαιούχους που θα εισπράξουν συνολικά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Στη φαρέτρα της κυβέρνησης έχουν μπει μέτρα τα οποία λειτουργούν προς την κατεύθυνση ελαφρύνσεων και στήριξης της μεσαίας τάξης και των επαγγελματιών. Οπως έχουν αποκαλύψει προ εβδομάδων «ΤΑ ΝΕΑ», ένα από τα μέτρα είναι η σταδιακή μείωση για τις δηλώσεις του 2024 και στη συνέχεια η πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025.

Υπό επεξεργασία βρίσκονται σχέδια για ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί κατά διαστήματα και σε βάθος τετραετίας. Περιλαμβάνει ελαφρύνσεις για μισθωτούς με παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές, αλλά και μείωση του φόρου για επιχειρήσεις, κούρεμα συντελεστών ΦΠΑ και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Αναμένεται επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ.

Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος των νέων παρεμβάσεων θα ληφθούν μετά τον Φεβρουάριο, καθώς μέχρι τότε εισπράττονται έσοδα που καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2022. Το επόμενο δίμηνο θα εισπραχθούν έσοδα τα οποία θα εγγραφούν στον περσινό προϋπολογισμό, όπως είναι τέλη κυκλοφορίας, δόσεις φόρου εισοδήματος κ.λπ. Ακόμη, αναμένεται η τελευταία δόση από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA) ύψους 600 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί ακόμα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών βάζουν ως παράγοντα – κλειδί την πορεία του φυσικού αερίου, η οποία τιμή θα κρίνει την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως επίσης και τον στόχο για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Οι σημερινές τιμές επίσης αφήνουν περιθώρια για έξτρα παρεμβάσεις, καθώς τα 600 εκατ. ευρώ από το μαξιλάρι 1 δισ. ευρώ που έχει βάλει στην άκρη η κυβέρνηση για μέτρα μπορούν να διατεθούν προς άλλη αξιοποίηση. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για καλύτερες επιδόσεις στο έλλειμμα, το οποίο μπορεί να πέσει κάτω από τις αρχικές προβλέψεις του 1,6% του ΑΕΠ για το 2022. Αυτό σημαίνει και καλύτερες επιδόσεις για το 2023, όπως επίσης και αν αυξηθεί το ΑΕΠ του 2022 από 5,6% (που εκτιμάται) σε 6%.