«Φωτιές» ανάβουν στη ΝΔ οι κάμερες στα σχολεία και το νομοσχέδιο Κεραμέως – Κυβέρνηση-social media σημειώσατε 2

Η εκπαιδευτική Κοινότητα λέει «όχι κάμερες» στις σχολικές αίθουσες, και ετοιμάζει δυναμικές κινητοποιήσεις κατά των κυβερνητικών αποφάσεων και κατά του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση.

Έχει ξεσηκώσει θύελλα η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προωθήσει τη χρήση καμερών κατά την ώρα διδασκαλίας για να μεταδίδεται το μάθημα στα παιδιά που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν διά ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία. Μαθητές, καθηγητές, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, γονείς, κοινωνικοί φορείς, κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ακόμα και η ΔΑΚΕ (η συνδικαλιστική παράταξη εκπαιδευτικών της ΝΔ ) αντιδρούν. Θέτουν ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά και παιδαγωγικούς λόγους στη διατύπωση των διαφωνιών τους.

Με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης προβλέπεται πως «είναι δυνατή η, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός. Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων».

Η ΟΛΜΕ, με αιχμηρή παρέμβασή της, μιλά για «αντιδημοκρατικό κατρακύλισμα» ως συνέχεια της κατάρτισης του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία, και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, με τις κάμερες στα σχολεία, «Οργουελιανό περιβάλλον στα σχολεία μας, καταπατώντας κάθε ελληνική και διεθνή νομοθεσία περί προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών». Αναρωτιούνται πώς θα διαφυλαχθεί η διδασκαλία όταν όλοι γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται, σχολιάζονται και πιθανόν καταγράφονται – ενδεχομένως ακόμη και για δόλιους σκοπούς- από οποιονδήποτε σχετικό ή άσχετο με μαθητές και καθηγητές ή πώς θα προστατευθούν από μία πιθανή διαπόμπευση – και με μαγνητοσκόπηση μάλιστα – μαθητές και καθηγητές. Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι «δε θα επιτρέψουν τον ευτελισμό της παιδαγωγικής ελευθερίας και την μετατροπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε ριάλιτι».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.) που λέει σχηματικά: «Livestreaming στα σχολεία… “Δεν θα πάρουμε”». Δεν είναι η πρώτη φορά που οι “γαλάζιοι” εκπαιδευτικοί στέλνουν μήνυμα δυσαρέσκειας στην Πειραιώς. Είναι εμφανές ότι υπάρχουν εσωκομματικές τριβές. Η ΔΑΚΕ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στη φιλοσοφία και το περιεχόμενο της ρύθμισης. Αμφισβητεί, μάλιστα, ότι η ρύθμιση για τις κάμερες κατατέθηκε ύστερα από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα , όπως είχε αναφέρει η υπουργός Παιδείας. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, η ίδια Αρχή έχει απαγορεύσει τη δημόσια ανάρτηση των ονομάτων των επιτυχόντων στις πανελλαδικές εξετάσεις, απαιτεί ακόμα και για τις αναμνηστικές φωτογραφίσεις των μαθητών τη γραπτή συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων. Επίσης σημειώνουν ότι το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας απαγορεύει τη χρήση κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές μέσα στο σχολείο, ενώ απαγορεύεται η χρήση καμερών ακόμα και κατά τις ώρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία για την αποτροπή τέλεσης αδικημάτων κλπ.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της σχολικής τάξης σε τηλεοπτικό στούντιο. Θα αναδείξουμε, με κάθε πρόσφορο μέσο, τον αντιπαιδαγωγικό και αντιεπιστημονικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης τροπολογίας και θα δώσουμε τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση στην πράξη», επισημαίνει η ΔΑΚΕ.

Απέναντι στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) που σε ανακοίνωσή της διακηρύσσει ότι «Δεν θα γίνουν τα παιδιά μας viral πρωταγωνιστές σε show!!!» .

Μάλιστα, αυτό το ζήτημα αλλά και οι προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία τίθενται στην αιχμή του δόρατος κινητοποιήσεων. Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετέχουν μαζικά στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 13 Μάη, στις 13.00 μ.μ., στα Προπύλαια.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας καταγγέλλει ομόφωνα «το αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να φέρει σε συζήτηση, εν μέσω πανδημίας» και προβλέπει ανάμεσα σε άλλα:

-Αύξηση αριθμού μαθητών σε Δημοτικό – Νηπιαγωγείο στους 26, ελάχιστο όριο μαθητών για τη συγκρότηση τμήματος 20 και 16 αντίστοιχα , άρα συμπτύξεις τμημάτων , μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.

– Λύκειο εξεταστική αρένα. Επανέρχεται η τράπεζα θεμάτων από την Α’ Λυκείου (αντιπαραθέτουμε την εμπειρία της συντριπτικής αύξησης της σχολικής αποτυχίας

στο πρόσφατο παρελθόν, όταν εφαρμόστηκε).

– Ανώτατο όριο ηλικίας στα ΕΠΑΛ τα 17 χρόνια: περιορισμοί και αποκλεισμοί μαθητών από την ειδικότητα επιλογής τους .

-Κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων και μαθητών. Χυδαίο ανταγωνισμό.

Και τονίζουν: «Λέμε ΟΧΙ στο μάθημα – τηλε SHOW!!!! Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μένουμε σιωπηλοί !!!! Διεκδικούμε να δώσουν τώρα λεφτά για την Παιδεία για ένα δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σχολείο, για σχολική στέγη και μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες».

 

Κυβέρνηση – social media σημειώσατε 2

Υπό το βλέμμα των social media η κυβέρνηση

Η απόσυρση του διαφημιστικού σποτ της ΓΓΠΠ ήρθε μετά τις διαδικτυακές επικρίσεις για σεξισμό. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση υπαναχωρεί λόγω αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Καθοριστικός για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ο ρόλος του διαδικτύου και η επιρροή του στην δημόσια σφαίρα, οδηγώντας την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση στη απόσυρση του διαφημιστικού σπότ για τον κορονοϊό  με τον ηθοποιό Χρήστο Λούλη, το οποίο επικρίθηκε για σεξισμό. Η αδιαμεσολάβητη «αντιπολίτευση» που άσκησαν τα social media αποδείχθηκε αποτελεσματική, ενώ εντυπωσιάζει το γεγονός πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει για πρώτη φορά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Η απόφαση για την απόσυρση του διαφημιστικού, φέρεται ότι λήφθηκε μετά την διαπίστωση των αντιδράσεων που υπήρξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το αρνητικό κλίμα για την επιλογή του διαφημιστικού σπότ διαπιστώθηκε μόλις μερικές ώρες μετά την μετάδοση του. Όταν στο διαδίκτυο φάνηκε ένα ξεκάθαρο ρεύμα αποδοκιμασίες με αναφορές σε σεξιστικά πρότυπα και αναχρονιστικό λόγο. Πριν μάλιστα υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης ή ακόμη και φορέων που ασχολούνται με ζητήματα ισότητας, οι οποίες έγιναν αργότερα.

Έχει ξανασυμβεί

Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται η συγκεκριμένη αλληλουχία. Παρόμοια εξέλιξη είχε η υπόθεση με τα voucher των 600 ευρώ για την τηλε-κατάρτιση των επιστημόνων. Τα φαινόμενα των αυτόματων μεταφράσεων που οδήγησαν στα … «σκοιλ ελικικού» αρχικά αναδείχθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με αλυσιδωτές αντιδράσεις οδήγησαν τελικά στην ανακοίνωση αναστολής των προγραμμάτων από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Μία ακόμη περίπτωση ήταν αυτή των καταγγελιών γιε χρεώσεις προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης του ΕΟΔΥ. Θόρυβος στα social media έγινε και για την υπόθεση της προσφυγής εναντίων των αξιώσεων των συγγενών των θυμάτων της Marfin και στην συνέχεια αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Με δεδομένο ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται κυρίως από την νεώτερες ηλικίες,  ως σημαντική αποτιμάται η εμπλοκή τους και στο θέμα των πλατειών όπου καταγράφονται συγκεντρώσεις νέων ανθρώπων. Αν και διατυπώνονται όλες οι απόψεις στο διαδίκτυο για το ζήτημα των συγκεντρώσεων στις πλατείες, τα social media αναδεικνύονται σε άτυπο μηχανισμό ελέγχου για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα η κυβέρνηση. Ιδίως όσον αφορά τις αστυνομικές επιχειρήσεις που έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι κορυφαία επικοινωνιακά στελέχη του κόμματος κάνουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ζήτημα αυτό. Όπως για παράδειγμα ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, που μέσω twitter θέλησε να διευκρινίσει για την αστυνομική επιχείρηση στην Κυψέλη και στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου  πως έγινε μετά από κλήση πολιτών. Ανέφερε πως η αστυνομία «δεν επενέβη, λόγω της συγκέντρωσης 200 ατόμων. Δεν επενέβη, βάσει σχεδίου, για να «διαλύσει» την συγκέντρωση».

Το διαφημιστικό

To θέμα του διαφημιστικού με τον Χρήστο Λούλη, πάντως έλαβε σαφείς πολιτικές διαστάσεις  αφού μετά την ανακοίνωση της απόσυρσής του από τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά υπήρξε ανάρτηση στο facebook από τον στενό σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη Άκη Σκέρτσο.

Εκεί ο υφυπουργός έκανε λόγο για απόπειρα πολιτικοποίησης της καμπάνιας για τον κορονοϊό σχολιάζοντας πως αυτή η προσπάθεια «δεν χωράει στο στενό κοστούμι των identity politics, προδίδει άγχος και αδυναμία κατανόησης του νέου περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε». Η ανάρτηση οδήγησε στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος να συμπεραίνει πως ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ «ένιωσε την ανάγκη να υπερασπιστεί το σεξιστικό σποτ της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας που αποσύρθηκε κακήν κακώς μετά από θύελλα αντιδράσεων».

Πληροφορίες θέλουν ένας από τους  παράγοντες που οδήγησε στην απόφαση να αποσυρθεί το επίμαχο διαφημιστικό σπότ, είναι η ευαισθησία που δείχνει το Μέγαρο Μαξίμου όταν υπάρχει κριτική για ζητήματα ισότητας των δύο φύλων. Ο πρωθυπουργός φέρεται να θεωρεί τα θέματα αυτά υψηλής προτεραιότητας. Ιδίως μετά τις επικρίσεις που είχε δεχθεί τους πρώτους μήνες μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία, δηλαδή το καλοκαίρι του 2019, στην περίφημη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην διεθνούς φήμης εκπομπή του BBC, Hardtalk. Τότε η δημοσιογράφος Ζείναμπ Μπαντάουι, είχε θέσει στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό το ερώτημα του γιατί στην κυβέρνηση του είναι μικρή η συμμετοχή των γυναικών, με αποτέλεσμα το Κυριάκος Μητσοτάκης να δηλώσει πως  «δεν είμαι χαρούμενος από την αναλογία των φύλων στην κυβέρνησή». Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως υπάρχει η εκτίμηση ότι στα θέματα αυτά η κυβέρνηση έχει δώσει εμφατικό δείγμα των αντιλήψεών της, αφού μεταξύ άλλων με δική της πρωτοβουλία εκλέχθηκε στην Ελλάδα η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Γεράσιμος Λιβιτσάνος