“Φωτιά” τα σχολικά είδη. Αυξήσεις έως 50%, πέφτει η αγοραστική κίνηση (αναλυτικός πίνακας) – Ανατροπή: Με rapid test η είσοδος στην εστίαση για τους 12 έως 17 ετών

Σχολικά είδη για 22 παιδάκια οικογενειών που τα έχουν ανάγκη – Έπιασε τόπο η πρωτοβουλία του parea café με την στήριξη και προσφορά πολιτών | Εφημερίδα Πρωινή

Λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι γονείς έχουν δεχτεί ήδη σε μέιλ από τους εκπαιδευτικούς τη λίστα με τα υλικά που πρέπει να προμηθευτούν για τα παιδιά τους. Φέτος μάλιστα αυτό έγινε νωρίτερα πριν καν οι μαθητές να έχουν πάρει τα βιβλία (σήμερα δίνονται). Το libre έκανε μια πρώτη έρευνα αγοράς στα βιβλιοπωλεία, διαπιστώνοντας ότι οι τιμές ακολουθούν την… ανιούσα, συμβαδίζοντας με το κύμα ακρίβειας και σε άλλα είδη.

Το αποτέλεσμα είναι ο οικογενειακός προγραμματισμός να καλείται να σηκώσει ακόμη ένα βάρος, μαζί με τα υπόλοιπα και κυρίως με τις φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του έτους.

 • Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς σε φυσικά καταστήματα αλλά και πλατφόρμες με δυνατότητα σύγκρισης και αναζήτησης στοιχείων για την εξέλιξη των τιμών δείχνει ότι η σχολικές τσάντες κινούνται σε τιμές πάνω από 25&- 38% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
 • Σε μεμονωμένες περιπτώσεις προϊόντων διαπιστώνονται αυξήσεις που ξεπερνούν και το 45%-50% σε σχέση με την εικόνα των τιμών λίγους μίνες νωρίτερα, ενώ οι αυξήσεις στα τετράδια κυμαίνονται μεταξύ 20 και 55% κατά μέσον ορο στα περισσότερα κατάστημα.
Πως θα ανοίξω βιβλιοπωλείο, πρώτο μέρος
 • Τα τετράδια από 0,70 € φέτος μπορεί να κοστίσουν από 1,00 € έως και 3,00 € ανάλογα το χρώμα και την υφή δηλαδή 20% ποιο πάνω από πέρσι.
 • Ένα μπλοκ ζωγραφικής που κόστιζε πέρσι 1.90 € σήμερα η τιμή του ξεπερνάει τα 2,50 €
 • Μια σχολική τσάντα πέρσι κόστιζε περίπου 35,00 € ενώ σήμερα μπορεί να ξεπεράσει και τα 50,00 €.εάν είναι με ροδάκια(δηλαδή αύξηση πάνω από 30%)
 • Μολύβια στυλό και γόμες έχουν παραμείνει στις ίδιες τιμές ξεκινώντας από τα 0,70 € φτάνοντας ανάλογα και στα 2,00 € εάν είναι χρωματιστή η με κάποιο σχέδιο πάνω.
 • Ένα μπλοκ ζωγραφικής που κόστιζε πέρσι 1.90 € σήμερα η τιμή του ξεπερνάει τα 2,50€
 • Μια σχολική τσάντα πέρσι κόστιζε περίπου 35,00 € ενώ σήμερα μπορεί να ξεπεράσει και τα 50,00 €.εάν είναι με ροδάκια(δηλαδή αύξηση πάνω από 30%)
 • Μολύβια στυλό και γόμες έχουν παραμείνει στις ίδιες τιμές ξεκινώντας από τα 0,70 € φτάνοντας ανάλογα και στα 2,00 € εάν είναι χρωματιστή η με κάποιο σχέδιο πάνω.

Μιλώντας με γονείς που συναντήσαμε σε ένα από τα βιβλιοπωλεία δηλώσαν πως φέτος με τις ανατιμήσεις στα σχολικά είδη το κόστος καθίσταται δυσβάσταχτο για την τσέπη του κάθε γονιού.

Ανταγωνισμός μικρών – μεγάλων

Μιλώντας επίσης με ιδιοκτήτες μεγάλων βιβλιοπωλείων υπάρχει ανοικτή αντιπαράθεση μεταξύ αυτών και των μικρότερων βιβλιοπωλείων δηλώνοντας ένας εξ αυτών πως υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός σε ότι αφορά την ποιότητα και την προσφορά σε σχολικά είδη.

Ενώ στην αντίθετη πλευρά των μικρών βιβλιοπωλείων, καταστηματάρχες δηλώνουν πως υπάρχει μεγάλη κάμψη έως και 60% ως προς την αγορά σχολικών ειδών δείχνοντας πως οι γονείς προτιμούν τα μεγαλύτερα καταστήματα προφανώς επειδή εκεί υπάρχει η δυνατότητα καλύτερων τιμών.

Αναλίνα Λάμπρου

 

Ανατροπή: Με rapid test η είσοδος στην εστίαση για τους 12 έως 17 ετών

Εστίαση - Ψυχαγωγία: Πώς θα γίνεται η είσοδος ανεμβολίαστων στους μικτούς χώρους

Ανατροπή για την είσοδο σε χώρους εστίασης των ανηλίκων  12 – 17 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού . Στο αρχικό ΦΕΚ για τα μέτρα που αφορούν τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και βάζουν σε «lockdown» τους ανεμβολίαστους, προβλεπόταν πως οι ανήλικοι 12 έως 17 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει, δεν θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, θα υπάρξει τροποποιητικό ΦΕΚ στο οποίο θα διευκρινίζεται ότι οι ανήλικοι 12 έως 17 ετών θα μπορούν να μπαίνουν στον εσωτερικό χώρο των καταστήματα της εστίασης, με rapid test 48 ωρών.

Επίσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέτσος, σε ανάρτησή του στο Facebookεπεσήμανε πως οι ανήλικοι 12 με 17 ετών μπορούν να μπαίνουν στα καταστήματα εστίασης και με rapid test 48 ωρών.