Φωτιά στο Λουτράκι: Έχουν πέσει όλοι “ασπίδα” στα διυλιστήρια της Motor Oil — Ακρίβεια Μητσοτάκη: Η Ελλάδα στις 10 χειρότερες Χώρες του κόσμου σε πληθωρισμό! [Παγκόσμια Τράπεζα]

Τιτάνια μάχη συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο μέτωπο της φωτιάς στο Λουτράκι αλλά και σε αυτό της Μάνδρας καθώς και της Ρόδου. Οι άνεμοι έχουν κοπάσει, ωστόσο διαρκώς ξεπηδούν νέες εστίες.

Το μέτωπο στο Λουτράκι έχει κρατηθεί σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις της Motor Oil και η προσπάθεια όλο το βράδυ θα επικεντρωθεί στο να κρατηθεί εκεί και να μη δημιουργήσει πρόβλημα στις κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις

Τα διυλιστήρια, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχουν εξασφαλιστεί και δεν θα απειληθούν από τις φλόγες. Στο σημείο, πριν πέσει το φως της ημέρας, είχαν επιχειρήσει δύο ελικόπτερα και δύο Canadair.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά από τα Ίσθμια δεν πέρασε την εθνική οδό ωστόσο άλλαξε φορά ο άνεμος και πάει νοτιοδυτικά, παράλληλα με την εθνική. Ευτυχώς δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες είναι τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Στο μέτωπο του Λουτρακίου επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 43 οχήματα.

Οι αρχές μέσω του 112 καλούν τους κατοίκους περιοχών και οικισμών να απομακρυνθούν άμεσα. Mήνυμα έλαβαν οι κάτοικοι σε Λουτρόπυργο, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμό Όθωνα και Ευταξία, οι οποίοι κλήθηκαν να εκκενώσουν προς την Ελευσίνα, ενώ μήνυμα από το 112 έφθασε και στους κατοίκους της Γλυκιάς Ζωής, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα διυλιστήρια της Motor Oil.

 

Ακρίβεια Μητσοτάκη: Η Ελλάδα στις 10 χειρότερες Χώρες του κόσμου σε πληθωρισμό! [Παγκόσμια Τράπεζα]

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση στη λίστα με τις χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό – Στην τέταρτη θέση η Τουρκία

H Ελλάδα βρίσκεται στο top 10 των χωρών του κόσμου με τον υψηλότερο πραγματικό πληθωρισμό τροφίμων, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ)

Συγκεκριμένα, είναι στη 10η θέση με έναν πραγματικό πληθωρισμό 11%, όσο και η Βρετανία και η Σιέρα Λεόνε, ενώ πρώτη στη λίστα είναι η Ζιμπάμπουε με 80% και στην τέταρτη θέση η Τουρκία με 16%.

Ο πραγματικός πληθωρισμός ορίζεται από την ΠΤ ως ο ονομαστικός πληθωρισμός τροφίμων μίας χώρας μείον τον γενικό πληθωρισμό της. Η Ελλάδα εμφανίζεται υψηλά στη λίστα αυτή, παρότι ο ονομαστικός πληθωρισμός τροφίμων δεν περιλαμβάνεται στην αντίστοιχη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας με το top 10 των χωρών, επειδή εξακολουθεί και κινείται με διφήφια ποσοστά ενώ ο συνολικός πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε σημαντικά.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤο γενικός πληθωρισμός έτρεχε τον Ιούνιο με ετήσιο ρυθμό 1,8%, με τη συμβολή κυρίως της μείωσης των τιμών ενέργειας, ενώ ο πληθωρισμός των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών έτρεχε τον ίδιο μήνα με 12,2% από 11,8% τον Μάιο.

Φαίνεται, επομένως, ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ελλάδα, ενώ έχουν μειωθεί οι τιμές της ενέργειας και γενικότερα ο πληθωρισμός στη χώρα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σημαντική είναι και η μείωση των διεθνών τιμών ορισμένων αγροτικών προϊόντων μετά την κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Για παράδειγμα, οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού έχουν μειωθεί 19% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, οι τιμές του καλαμποκιού είναι 4% χαμηλότερες, ενώ του σιταριού και του ρυζιού είναι υψηλότερες μόνο κατά 1% και 3%, αντίστοιχα.

Οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων παραμένουν υψηλές στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με τις μεγαλύτερες να καταγράφονται στη Βενεζουέλα (414%), τον Λίβανο (304%), τη Ζιμπάμπουε (256%), την Αργεντινή (118%) και το Σουρινάμ (71%), στις οποίες και ο συνολικός πληθωρισμός έχει φτάσει στην στρατόσφαιρα. Στην όγδοη θέση βρίσκεται η Τουρκία, όπου οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 54%.

Το πρόβλημα της ακρίβειας στα τρόφιμα μαστίζει πάντως το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήσεις πάνω από 5% σημειώθηκαν στο:

  • 61,1% των χωρών με χαμηλό εισόδημα
  • 79,1% των χωρών με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα
  • 70% των οικονομιών με μεσαίο έως υψηλό εισόδημα και το
  • 78,9% των οικονομιών με υψηλό εισόδημα

Ο πληθωρισμός των τροφίμων ήταν υψηλότερος από τον συνολικό πληθωρισμό σχεδόν στο 80% των 163 χωρών, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.