Η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.
Τέτοια καταστροφή κανείς δεν μπορούσε να τη φανταστεί. Εξι μέρες μαίνεται η φωτιά στον Εβρο και οι πολύ καλά οργανωμένες δυνάμεις πυρόσβεσης των…ικανοποιημένων δεν κατάφεραν να τη σβήσουν. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν καεί πάνω από 34.000 στρέμματα δάσους, που σημαίνει ότι η καταστροφή είναι μεγαλύτερη, αφού η φωτιά συνεχίστηκε.
Ένας απολογισμός που προκαλεί θλίψη και οργή για την τεράστια καταστροφή σε ένα τόπο πολύ σημαντικό για την άγρια ζωή.
Με βάση νεότερη εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2 την Τρίτη 26.07.2022 στις 12:10 τοπική ώρα, την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε πριν από λίγο η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί (έως και 26.07.2022 12:10) από τη δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 34.105 στρέμματα.
Η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Στη δορυφορική εικόνα διακρίνονται επίσης οι ενεργές εστίες της φωτιάς, κατά τη στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, στα νοτιοδυτικά της περιμέτρου (κεφαλή πυρκαγιάς). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποτυπώνεται δορυφορικά, η φωτιά φαίνεται να προσεγγίζει προηγούμενα καμένη δασική έκταση.
Επισημαίνεται, ότι η παραπάνω έκταση έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο και η παρουσία καπνού δυσχεραίνει τον υπολογισμό, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής, τελικός υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.
Τα νεότερα για τη φωτιά στον Έβρο από το meteo
- Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (26.07.2022, 15:30) ΒΑ άνεμοι στα 2-3 μποφόρ, η θερμοκρασία είναι 34-35 ˚C και η υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης εκτιμάται μεταξύ 6-8 %. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή χαρακτηρίζονται από αστάθεια που ευνοεί τη δημιουργία «ρηχών» πυρονεφών (πυροσωρείτες – pyroCus). Η δημιουργία των παροδικών αυτών νεφών φαίνεται χαρακτηριστικά σε δορυφορική εικόνα που ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική μας ομάδα πριν από λίγα λεπτά (Εικόνα 1), όπως και σε φωτογραφικό υλικό (Εικόνα 2).
- Τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στοιχεία υποδεικνύουν ότι η φωτιά στη Δαδιά έχει αναπτύξει επαγωγική στήλη και έχει καταστεί «αυτοκαθοδηγούμενη».
- Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα 2), τις αμέσως επόμενες ώρες (26.07 15:00-20:00/21:00) αναμένεται να διατηρηθούν οι σχετικά δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της διατήρησης των ανέμων στα 2-3 μποφόρ (αρχικά από ΒΑ διευθύνσεις και μετά τις 17:00/18:00 από ΝΔ διευθύνσεις) και της χαμηλής περιεχόμενης υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης.
- Σταδιακά από τις πρώτες βραδινές ώρες (26.07 21:00/22:00) εώς τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 27.07 (07:00/08:00) αναμένεται εξασθένηση των ανέμων στα 1-2 μποφόρ από μεταβλητές διευθύνσεις και η υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης θα ανακάμψει (σε επίπεδα μεταξύ 10-20 %), βελτιώνοντας έτσι συνολικά τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες.
- Από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 27.07 (08:00/09:00) αναμένεται εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών καθώς αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, πτώση της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης (6-8 %) και ενίσχυση των ανέμων στα 2-3 μποφόρ από ΒΑ γενικά διευθύνσεις. Παράλληλα, τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 27.07 αναμένεται και πάλι να επικρατήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη επαγωγικής στήλης και το σχηματισμό πυρονεφών, εάν η φωτιά συνεχίσει να καίει με ένταση.
Ελληνοτουρκικά: Το γεωτρύπανο Abdulhamid Han βγαίνει στη Μεσόγειο για έρευνες τον Αύγουστο
Επεισόδιο στο Φαρμακονήσι μεταδίδει το CNN Turk
Ελληνοτουρκικά: Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φ. Ντονμέζ προανήγγειλε ότι το νέο γεωτρύπανο που έχει αγοράσει η Τουρκία (το 4ο στη σειρά), θα βγει στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου, «εντός της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για το πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han, 7ης γενιάς, που θα κάνει το παρθενικό του ταξίδι, εκκινώντας από τη Μερσίνα.
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο σε ποια περιοχή θα πλεύσει για έρευνες, με τις σχετικές αποκαλύψεις να αναμένονται από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις 9 Αυγούστου.
Το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά ανεβαίνει με τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, να κλιμακώνονται ενώ παράλληλα συνεχίζονται και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.
Ειδικότερα, την Τρίτη καταγράφηκαν 80 παραβιάσεις, με 37 από αυτές να γίνονται από μαχητικά F-16, ενώ 43 από μη επανδρωμένα UAV.
Παράλληλα, έγιναν τρεις εμπλοκές, ενώ μία από τις παραπάνω παραβιάσεις ήταν υπερπτήση που έγινε περίπου στις 3 το μεσημέρι πάνω από τους Ανθρωποφάγους, (του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων) στα 19.000 πόδια.
Επεισόδιο στο Φαρμακονήσι μεταδίδει το CNN Turk
Την ίδια στιγμή, ένα ακόμη επεισόδιο στο Αιγαίο, μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λιμενικού σώματος σημειώθηκε στο Φαρμακονήσι.
Σύμφωνα με το CNN Turk και όπως καταγγέλλει η τουρκική πλευρά σκάφος του ΛΣ της χώρας μας παρενόχλησε ιστιοπλοϊκό και αμέσως στο σημείο βρέθηκε σκάφος του τουρκικού λιμενικού.
Στην ανακοίνωση μάλιστα της διοίκησης του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας, το επεισόδιο έγινε το πρωί της Δευτέρας στις 8:50 στο Φαρμακονήσι.
«Έγινε απόπειρα παρενόχλησης ιστιοφόρου σκάφους που συμμετείχε στον «Ναυτικό Αγώνα Ανοιχτής Θάλασσας» 3,8 ναυτικά μίλια (περίπου 7 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά από το φαρμακονήσι από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα.
«Το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής» συνεχίζει η ανακοίνωση της Τουρκίας «εκδιώχθηκε από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Με τους ελιγμούς πρόληψης που πραγματοποιήθηκαν με το σκάφος που ανήκει στη Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το Ελληνικό αποτράπηκε και απομακρύνθηκε από την περιοχή».
ΑΑΔΕ: Τέλος στις «αποδείξεις» μόνο από POS- Αυτόματη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ
Με το νέο πρωτόκολλο από την 1η Ιανουαρίου 2023 δεν θα είναι δυνατή η αυτόνομη λειτουργία των τερματικών αποδοχών καρτών πληρωμών
ΑΑΔΕ: Σε όλους μάλλον έχει τύχει να πληρώνουν για μια συναλλαγή με κάρτα, να εκδίδεται η απόδειξη από το POS (όταν δεν είναι «χαλασμένο») και η κανονική απόδειξη να μην εκδίδεται ποτέ.
Σε αυτό το φαινόμενο απόπειρας -αν δεν πιαστεί στον έλεγχο- απόκρυψης φορολογητέας ύλης επιχειρεί να βάλει τέλος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από τις αρχές του 2023 με τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών και μηχανημάτων αποδοχών πληρωμών με κάρτες, τα γνωστά μας POS και την άμεση διαβίβαση όλων των στοιχείων στην ΑΑΔΕ.
Μάλιστα όπως ορίζεται στη σχετική απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, με το νέο πρωτόκολλο από την 1η Ιανουαρίου 2023 δεν θα είναι δυνατή η αυτόνομη λειτουργία των τερματικών αποδοχών καρτών πληρωμών (EFT POS) για χρεωστικές συναλλαγές. Με απλά λόγια, δεν θα μπορεί να περνά, να γίνεται πληκτρολόγηση απευθείας του ποσού της χρέωσης στο POS αλλά το ποσό και η απόδειξη θα βγαίνει αυτόματα από την ταμειακή μηχανή.
Με την άμεση διαβίβαση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ κόβεται – ή τουλάχιστον επιχειρείται να κοπεί- μια κλασική οδός φοροδιαφυγής η οποία στερεί δισεκατομμύρια ευρώ ΦΠΑ από τα ταμεία του δημοσίου.
Στην απόφαση Πιτσιλή περιγράφονται τα πέντε βήματα διεκπεραίωσης των πληρωμών με πλαστικό χρήμα από τις αρχές του έτους με τη διασύνδεση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) με τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS).
H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει “πληρωμή με κάρτα” και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) “online έγκριση” ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση.
Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.
Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.
Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.
Το νέο πρωτόκολλο δεν θα εφαρμόζεται, αν η επιχείρηση εξαιρείται και δεν έχει υποχρέωση χρήσης Φορολογικό Μηχανισμό -ΦΗΜ . Η διασύνδεση ταμειακών με POS έχει ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης .