Στάχτη έγιναν σπίτια και οχήματα στις πυρόπληκτες περιοχές στην Αχαΐα. Αποκαρδιωτικές οι εικόνες.
Φωτιά :Στις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε το Συντονιστικό Όργανο υπό τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανο Κολοκούρη και τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Πολίτικής Προστασίας Χαράλαμπου Μπονάνου, του δημάρχου Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλου, της Συντονίστριας ΠΠ Ευσταθίας Γιαννιά και του διευθυντή ΠΠ της Περιφέρειας Νίκου Γυφτάκη.
Το μέτωπο της μεγάλης φωτιάς στην Ζήρια περιορίζεται στην Άνω Ζήρια και τον Προφήτη Ηλία και βαίνει προς οριοθέτηση, δηλαδή προς έλεγχο. Στο σημείο συνεχίζονται οι ρίψεις ποσοτήτων νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Στο Συντονιστικό συμμετείχε και ο Γενικό Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης.
Τουλάχιστον 20 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Ζήριας, έχουν καεί ενώ η φωτιά συνεχίζει να καίει δασική περιοχή. Παράλληλα, 16 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι 15 με αναπνευστικά προβλήματα, ο ένας με εγκαύματα στο χέρι, με τους 8 από αυτούς (επτά με αναπνευστικά και ο άνθρωπος με τα εγκαύματα) παρέμειναν για νοσηλεία, με την κατάσταση της υγείας τους να μην εμπνέει ανησυχία.
Τα ξημερώματα της Κυριακής υπήρξαν αναζωπυρώσεις, με τη φωτιά να μαίνεται ακόμη, σε πολλές και διάσπαρτες εστίες κυρίως σε δασική έκταση. Με το πρώτο φως της ημέρας, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα άρχισαν συνεχείς ρίψεις στο πύρινο μέτωπο στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας, στην Αιγιάλεια.
Τη μάχη για την κατάσβεση δίνουν 294 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό και 2 Α/Φ, ενώ το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.
Ολοι μεταφέρθηκαν σε ασφαλή μέρη, στο λιμάνι του Αιγίου και έπειτα σε χώρους που είχαν ανοίξει ειδικά για τη φιλοξενεία τους. Ανάμεσα στους ανθρώπους που απεγκλωβίστηκαν ήταν και πολλοί ξένοι τουρίστες, ένοικοι του ξενοδοχείου.
Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί τέσσερα χωριά, η Ζήρια (από όπου και ξεκίνησε η φωτιά) οι Καμάρες, το Λαμπίρι ακριβώς από κάτω από τη Ζήρια στην παραλία και αργά το απόγευμα ο Λόγγος. Το βράδυ στους κατοίκους του Λόγγου δόθηκε το πράσινο φως να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς δεν κινδύνευε πλέον να περάσει στο χωριό.
Εκτός από τον Νίκο Χαρδαλιά που βρέθηκε από το απόγευμα του Σαββάτου στο σημείο για να συντονίσει την κατάσβεση της φωτιάς, βρέθηκε και ειδικό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ για να ερευνήσει το ενδεχόμενο εμπρησμού. Μάλιστα, μάρτυρες έκαναν λόγο για ύποπτη κίνηση δύο ατόμων στη Ζήρια τα οποία και αναζητούνται.
Η κατάσταση και σήμερα αναμένεται δύσκολη με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και ανέμους όπως και χθες.
Τέλος, για λόγους ασφαλείας έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Λαμπίρι – Άνω Ζηρια. Στην περιοχή πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα του πυροσβεστικού σώματος.
Αίτημα για κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 7 δημοτικές ενότητες του δήμου Ρόδου
Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στο νησί
Με κατεπείγον αίτημά τους προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζητούν να κηρυχθούν σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι 7 από τις 10 Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπισης της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που διαμορφώθηκε εξαιτίας της εκδήλωσης ισχυρών πυρκαγιών, χθες Κυριακή 1η Αυγούστου.
Το αίτημα αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Αφάντου και Καλλιθέας, επειδή για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Σημειώνεται ότι σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς στο νησί, καθώς όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες.
Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα και υπάρχει αισιοδοξία ότι η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε ανακοινωσή του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, αναφέρει: «Το ξημέρωμα βρίσκει τη Ρόδο πολύ καλύτερα από την προηγούμενη νύκτα. Τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Ο πρώτος στόχος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, επιτεύχθηκε. Η εκκένωση οικισμών και η κατά προτεραιότητα παρέμβαση πέριξ αυτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου, έφεραν αποτελέσμα. Η σκληρή δουλειά που έγινε όλη τη νύκτα, επίσης έφερε αποτέλεσμα. Η βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, στο συντριπτικό τμήμα αυτού, αποκαταστάθηκε. Ο κρατικός μηχανισμός στάθηκε όρθιος, οι εθελοντές και οι ενεργοί πολίτες ανέδειξαν αξίες. Συνεχίζουμε σήμερα το πρωί, με ενισχυμένες δυνάμεις και ανεξάντλητες αντοχές. Δεν συντρέχει κανένας λόγος διασποράς πανικού. Μόνο δουλειά, με σχέδιο, καθαρό μυαλό, οργάνωση και ψυχραιμία».
Σε τρεις μήνες κάηκαν όσα όλο το ’19
Μπορεί η κυβέρνηση να κομπορρημονεί ότι αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αγροτοδασικές πυρκαγιές, όμως τα αριθμητικά στοιχεία πρόσφατης έρευνας τη διαψεύδουν. Η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι η ακριβότερη όλων των προηγούμενων ετών αλλά και η αναποτελεσματικότερη: οι καμένες εκτάσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο της αντιπυρικής του 2021 είναι κατά 36% περισσότερες σε σχέση με τον μέσο αριθμό των καμένων εκτάσεων κατά το αντίστοιχο διάστημα της 12ετίας 2008-2020!
Από την έρευνα του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής και νυν ειδικού ερευνητή και πραγματογνώμονα, Ανδριανού Γκουρμπάτση, προκύπτει ότι σημειώθηκε αύξηση σε ποσοστό 49,3% σε σχέση με τις εκτάσεις που κάηκαν το 2020 και 116,6% σε σχέση με το 2019 και ότι μέσα στους τρεις μήνες της φετινής αντιπυρικής περιόδου ώς τώρα έχει καεί έκταση περίπου ίση με την καμένη έκταση ολόκληρου του 2019! Από την 1η Ιανουαρίου έως και την 30ή Ιουλίου 2021 από τις 8.360 αγροτοδασικές πυρκαγιές κάηκαν 162.132 στρέμματα, όταν το 2020 και το 2019 έγιναν στάχτη 108.586 και 74.852 στρέμματα αντίστοιχα, χωρίς να υπολογίζονται οι καμένες εκτάσεις από τη φωτιά στην Αιγιαλεία.
Ο διωκτικός μηχανισμός για τη διερεύνηση των εγκλημάτων εμπρησμού σε δάση αποδεικνύεται «ιδιαίτερα αναποτελεσματικός» αφού στο πλαίσιο του αυτοφώρου συνέλαβε με την κατηγορία του εμπρησμού σε δάση 40 δράστες (το ποσοστό «επιτυχιών» σε σχέση με τις φωτιές φτάνει το 0,5%). Οι 37 δράστες κατηγορήθηκαν για εμπρησμό από αμέλεια και οι 3 για εμπρησμό από πρόθεση, ενώ μόνο ένας κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στις φυλακές.
Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής εξιχνίασε μόλις μία από τις μεγάλες και σοβαρές πυρκαγιές σε δάση, αυτή της πυρκαγιάς στις 27 του μήνα σε Σταμάτα – Ροδόπολη – Διόνυσο Αττικής, όπου συνέλαβε έναν 69χρονο αλλοδαπό μελισσοκόμο στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη για το πλημμέλημα του εμπρησμού δάσους από αμέλεια κατά συρροή.
Ολα, δε, τα ανωτέρω συμβαίνουν όταν για πρώτη φορά στην ιστορία της αεροπυρόσβεσης στην Ελλάδα, φέτος, έχουν μισθωθεί 31 πτητικά μέσα με κόστος εγκατάστασης 49.149.2000 ευρώ, ενώ το κόστος του πτητικού έργου υπολογίζεται στο ίδιο ύψος.