«Φρένο» στους ελέγχους των offshore και των εμβασμάτων – Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Την Πέμπτη η πληρωμή των 534 ευρώ – Εισφορές ΕΦΚΑ: Θα αποστέλλονται ενιαία ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών

Attractive place but too many boats.

Αποκαλυπτικά είναι τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που καταδεικνύουν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο πως «πάγωσαν» οι φορολογικοί έλεγχοι των offshore εταιρειών των εμβασμάτων καθώς και των «φορολογουμένων μεγάλου πλούτου»…

Τη στιγμή που οι υποθέσεις που… περιμένουν να ελεγχθούν αγγίζουν τις 1219, και ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής, τον Απρίλιο ολοκληρώθηκε ο έλεγχος μόλις μίας υπόθεσης. Σύμφωνα με το Sofokleousin.gr, δεδομένου ότι πρόκειται για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ο κίνδυνος παραγραφής τους και απώλειας εσόδων εκατοντάδων εκατ. ευρώ, είναι τεράστιος. Πρόκειται για τους ελέγχους που διεξάγει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και η συγκεκριμένη κατηγορία, όπως προκύπτει και από τον πίνακα, περιλαμβάνει ελέγχους “αυτοαπασχολούμενων και ατόμων μεγάλου πλούτου, Offshore εταιρειών και Εμβασμάτων”.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, σημειώνεται, ότι όσο καθυστερούν οι έλεγχοι, οι συγκεκριμένες υποθέσεις κινδυνεύουν με παραγραφή, εάν περάσει η πενταετία, ή η δεκαετία, όπως συνέβη με χιλιάδες υποθέσεις των λιστών Λαγκάρντ , Μπόργιανς και των Εμβασμάτων. Ειδικά η αντιμετώπιση της λίστας Μπόργιανς, αποτελεί μνημείο συγκάλυψης των εμπλεκομένων σε αυτή.

Η κατηγορία “αυτοαπασχολούμενων” περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλους τζίρους, (βασικά γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ.). Οι έλεγχοι των offshore αφορά σε άτομα τα οποία έχουν μετοχική εμπλοκή σε υπεράκτιες εταιρείες, ενώ οι έλεγχοι των “εμβασμάτων” αφορούν σε κινήσεις κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό, ατόμων με που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.

Οι εντολές ελέγχου δίδονται είτε από τις φορολογικές αρχές είτε από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Σύμφωνα με την πάγια πρακτική της ΑΑΔΕ, το βάρος πέφτει στις υποθέσεις τις οποίες στέλνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, καθώς πρέπει να ολοκληρωθούν εντός συγκεκριμένων ημερομηνιών, ενώ καθυστερούν οι έλεγχοι των υπολοίπων υποθέσεων.

Οι υποθέσεις που προέρχονται από εντολές των εισαγγελικών αρχών και εκκρεμούσαν ήταν 50 τον Ιανουάριο και μειώθηκαν σε 36 τον Απρίλιο.

«Βουνό» οι ανέλεγκτες υποθέσεις

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο πρώτο τετράμηνο του 2020, στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) ήταν ήδη σε εξέλιξη 1.219 έλεγχοι, ενώ την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκαν μόλις 31 έλεγχοι.

Ειδικότερα, στο τέλος του Απριλίου το πλήθος των ελέγχων που ήταν σε εξέλιξη ήταν 1.098, από 970 τον Μάρτιο, 856 τον Φεβρουάριο και 765 τον Ιανουάριο. Οι νέες εντολές ελέγχου που εκδόθηκαν ήταν 152 τον Ιανουάριο, 127 τον Φεβρουάριο, 141 τον Μάρτιο και 126 τον Απρίλιο.

Με τις παλαιές υποθέσεις που έρχονται από το 2019, το σύνολο των υπό έλεγχο φορολογικών υποθέσεων σημαντικού φορολογικού ενδιαφέροντος, αυξάνεται προοδευτικά στις αρχές του 2020. Ειδικότερα, από 858 που ήταν τον Ιανουάριο, αυξήθηκαν σε 970 τον Φεβρουάριο, σε 1.098 τον Μάρτιο και σε 1.219 τον Απρίλιο.

Παρά τον όγκο των ανέλεγκτων υποθέσεων μεγάλου πλούτου, οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι είναι ελάχιστοι και φυσικά πενιχρά τα ποσά των φόρων που βεβαιώθηκαν.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως στο α’ τετράμηνο του έτους ολοκληρώθηκαν μόλις 31 έλεγχοι ήτοι, 15 τον Ιανουάριο, 13 τον Φεβρουάριο, 12 τον Μάρτιο και 1 (ένας) τον Απρίλιο.

Μάλιστα, από τις 31 ολοκληρωμένες υποθέσεις, οι 14 αφορούν σε υποθέσεις, τις οποίες είχαν παραπέμψει στο ΚΕΦΟΜΕΠ οι εισαγγελικές αρχές.

Για λόγους σύγκρισης της παραγωγής ελεγκτικού έργου, από το ΚΕΦΟΜΕΠ, από τα ίδια τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει, πως, το 2019 οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι είχαν ανέλθει σε 1.497, το 2018 σε 930 και το 2017 σε 953.

Οι επιδόσεις των πρώτων μηνών, με εξαίρεση τον Απρίλιο που ήταν μήνας καραντίνας λόγω της πανδημίας, δείχνουν ότι έχει πέσει η “όρεξη” των ελεγκτικών αρχών για τους ελέγχους των μεγάλων φορολογουμένων.

 

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Την Πέμπτη η πληρωμή των 534 ευρώ – Ποιοι θα την πάρουν

Την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πληρωμή των 534 ευρώ σε εργαζόμενους που είχαν αναστολή σύμβασης εργασίας κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο και έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, καθώς και σε εργαζόμενους που υπέβαλλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας.

Ποιοι την δικαιούνται

Οι κατηγορίες εργαζομένων που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία ημέρας – δηλαδή 18 ευρώ για κάθε ημέρα αναστολής και έως 534 ευρώ ανά μήνα – είναι:

  • Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού.
  • Εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία. Οι εργοδότες των εποχικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων που επαναλειτούργησαν και προχώρησαν στις επαναπροσλήψεις έχουν το δικαίωμα να θέσουν έως και το 100% του προσωπικού σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου.
  • Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του μηνός Ιουλίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση-εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
  • Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και παρατείνεται η αναστολή τους για το μήνα Ιούλιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση, παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ) και εντός των ανωτέρω προθεσμιών.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ για 30 ημέρες κι εφόσον η αναστολή διαρκεί έναν πλήρη μήνα. Διαφορετικά, υπολογίζεται με ποσό αναφοράς τα 18 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Δεν εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» εργαζόμενοι με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης.

 

Εισφορές – ΕΦΚΑ: Θα αποστέλλονται ενιαία ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών

e-ΕΦΚΑ

Η έκδοση ενιαίων ασφαλιστικών εισφορών κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής, αφορά μη μισθωτούς ασφαλισμένους.

Για πρώτη φορά και από εδώ και εις το εξής, ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e- ΕΦΚΑ) θα εκδίδει ενιαία ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής, σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους, όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, σήμερα αναρτώνται από τον e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ) μηνός Ιουλίου του 2020 των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοτελώς απασχολουμένων, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 15η Σεπτεμβρίου.

«Μετά την υλοποίηση της δέσμευσής μας για ενιαία πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων στην ίδια ημερομηνία, σήμερα προχωράμε σε κάτι εξίσου σημαντικό. Ακόμα ένα βήμα απλούστευσης και εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού συστήματος πραγματοποιείται στον e-ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020 που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Η νέα απλουστευμένη και εκσυγχρονισμένη διαδικασία ειδοποίησης των ασφαλισμένων θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα βελτιώνει αισθητά την αποτελεσματικότητα του φορέα, θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη» επισημαίνει ο κ. Βρούτσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι περιπτώσεις υπόχρεων ασφάλισης για επικούρηση και πρόνοια µη µισθωτοί φτάνουν τις 200.000 και, ειδικότερα, είναι:

– Μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕ∆Ε (πρ. ΕΤΑΑ) οι οποίοι ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.

– Γιατροί-υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ (πρ. ΕΤΑΑ) οι οποίοι ασφαλίζονται μόνο για εφάπαξ.

– Δικηγόροι Αθηνών του πρ. ΤΑΝ πρ. (ΕΤΑΑ) οι οποίοι ασφαλίζονται για επικουρική και για εφάπαξ.

– Δικηγόροι υπόλοιπης Ελλάδας (πρ. ΕΤΑΑ) οι οποίοι ασφαλίζονται για επικουρική.