«Φουρτούνες» στο Αιγαίο! Ο Ερντογάν απλώνεται μέχρι τη Σκύρο με την ανοχή της κυβέρνησης! — Ερντογάν στη σύνοδο της G20: Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της ένα νέο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν — Αφγανιστάν, G20: Δέσμευση για ανθρωπιστική βοήθεια. Ένα δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Κομισιόν

«Φουρτούνες» στο Αιγαίο! Ο Ερντογάν απλώνεται μέχρι τη Σκύρο με την ανοχή της κυβέρνησης!

Με την υπογραφή από την Τουρκία της Σύμβασης για το Κλίμα, η Άγκυρα εγκαινιάζει νέα μέθοδο σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Μεσόγειο, με την ελληνική κυβέρνηση να σιωπά, δεδομένου ότι οι θέσεις της Τουρκίας βασίζονται στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ.

Πιο αναλυτικά, η Τουρκία με το σήμα 051100 LTAAYNYX Οκτωβρίου 2021 ζήτησε από την Ελλάδα να εκδώσει αγγελία για τη διεθνή θάλασσα και τον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου για αποστολές προστασίας περιβάλλοντος και αποστολές υποστήριξης έρευνας και διάσωσης από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2021.

Με την ενέργειά της αυτή η Τουρκία αποδέχεται και εφαρμόζει τις αρμοδιότητες της Ελλάδας εντός FIR Αθηνών στο πλαίσιο ΙCΑΟ. Η Ελλάδα με το σήμα 081156 O Οκτωβρίου 2021 ζήτησε από την Τουρκία να τροποποιήσει τα πλευρικά όρια της πρώτης περιοχής διότι επικαλύπτει την τερματική περιοχή πτήσεων (ΤΜΑ) της Σκύρου. Με την επικάλυψη αυτή καθηλώνονται οι αποστολές αναχαίτισης των μαχητικών αεροσκαφών του αεροδρομίου της Σκύρου, ιδίως την περίοδο αυτή που υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Πέραν αυτού, τα ύψη που καλύπτουν οι περιοχές τουρκικής ασκητής σμπαραλιάζουν διεθνείς αεροδιαδρόμους στο FIR Αθηνών και αεροδιαδρόμους εσωτερικών πτήσεων εντός FIR Αθηνών. Επιπροσθέτως, η Αθήνα ενημέρωσε την Τουρκία ότι για τις αποστολές υποστήριξης έρευνας διάσωσης υπεύθυνη για την περιοχή είναι το (Ε)ΚΣΕΔ (JRCC).

H Τουρκία δεν συμμορφώθηκε και η Αθήνα δεν εξέδωσε αγγελία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία, διασύροντας την κυβέρνηση διεθνώς, να εκδώσει την αγγελία Α 5603 07 Οκτωβρίου 2021 με την οποία δηλώνει διεθνώς ότι η Τουρκία αναγκάστηκε να εκδώσει την αγγελία υπαιτιότητα της Ελλάδας που δεν συνεργάζεται.

Με την ενέργειά της αυτή η Τουρκία καθιστά τουρκικά ελεγχόμενη την περιοχή για έρευνα και διάσωση στη θάλασσα, παραβιάζοντας ακόμα και τον τουρκικό νόμο που έχει εκδώσει (νόμος 24611 12 Δεκεμβρίου 2001), με τον οποίο ορίζει την τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό, δεδομένου ότι η περιοχή Νο 1 της τουρκικής άσκησης εκτείνεται 48 μίλια δυτικά του 25ου μεσημβρινού. Προς άρση κάθε αμφιβολίας η «δημοκρατία» αποκαλύπτει την τουρκική ΝΟΤΑΜ.

Αδυναμία…

Η ελληνική αντίδραση στην τουρκική αγγελία καταγράφει αδυναμία υποστήριξης εθνικών θεμάτων, διότι, αντί να αρπάξει την ευκαιρία και να σύρει την Τουρκία στον ΙCΑΟ και ΙΜΟ για να σταματήσει κάποτε η Τουρκία τις παράνομες διεκδικήσεις της, εξέδωσε μια ανούσια αγγελία, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική αγγελία είναι παράνομη και καταχρηστική. Mε αποτέλεσμα η Τουρκία να αντιδράσει αστραπιαία και να εκδώσει αγγελία με την οποία υποστηρίζει διεθνώς ότι η άσκηση αυτή θα εκτελεστεί κανονικά και δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τις ελληνικές αιτιάσεις στο θέμα αυτό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν δεν αντιδράσει άμεσα προς τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, αφήνει παρακαταθήκη στην Τουρκία για επέκταση της περιοχής έρευνας και διάσωσής της, σε πρώτη φάση τουλάχιστον μέχρι την Σκύρο. Αυτό θα οδηγήσει σε κατακερματισμό της ελληνικής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε όλο το Αιγαίο και τα 10 ν.μ. εναέριου χώρου θα πάνε στον Καιάδα, διότι θα επικαλύπτονται από την τουρκική περιοχή SAR.

 

Ερντογάν στη σύνοδο της G20: Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της ένα νέο κύμα μεταναστών από το ΑφγανιστάνΠοιος είναι και τι θέλει ο Ερντογάν;

Στην έκτακτη σύνοδο της G20, της Ομάδας των Είκοσι πιο ανεπτυγμένων οικονομιών παγκοσμίως, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα διαδικτυακά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στον κίνδυνο ενός νέου προσφυγικού κύματος. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε:

«Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της ένα νέο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν, το οποίο θα έπληττε και τις ευρωπαϊκές χώρες». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «το μεταναστευτικό αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα» και ευχήθηκε να επικρατήσουν το γρηγορότερο δυνατόν στο Αφγανιστάν η «σταθερότητα και ασφάλεια». Ζήτησε, δε, να είναι οι Ταλιμπάν επικεφαλής μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τέλος, πρότεινε να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με θέμα το μεταναστευτικό, υπό την προεδρία της Τουρκίας, στο πλαίσιο της επόμενης «G20», της οποίας η εκ περιτροπής προεδρία θα αναληφθεί από την Ινδονησία.

Αφγανιστάν – G20: Δέσμευση για ανθρωπιστική βοήθεια – Ένα δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Κομισιόν

Ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν δεσμεύτηκαν να παράσχουν οι ηγέτες της  G20 κατά τη διαδικτυακή σύνοδό τους, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπόσχεται ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική και κοινωνικοοικονομική κατάρρευση στο Αφγανιστάν», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ανακοίνωσή της, στο περιθώριο της συνόδου.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, που προήδρευσε αυτής της συνόδου, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. Για τον σκοπό αυτό η G20 θα ήθελε να δοθεί «μια γενική εντολή» από τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία θα πρέπει να επιβλέψουν τη διεθνή απάντηση στα προβλήματα του Αφγανιστάν.

Κρίνοντας ότι ακόμη είναι «πολύ νωρίς» για να αναγνωριστεί διπλωματικά το καθεστώς των Ταλιμπάν, ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν επαφές, «ένα είδος εμπλοκής» με τους ισλαμιστές, ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή βοήθειας στη χώρα αυτήν.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της G20, μεταξύ των οποίων είναι και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παραμένουν επικεντρωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας αλλά, ταυτόχρονα, και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι η οικονομική απομόνωση της χώρας (…) και ο μεγάλος αριθμός των εκτοπισμένων, περίπου 600.000 εντός της χώρας. Το γεγονός αυτό έχει αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις» σχολίασε η γαλλική προεδρία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται καμία προϋπόθεση για να λάβει το Αφγανιστάν ανθρωπιστική βοήθεια.

Για την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, η διεθνής κοινότητα «δεν μπορεί να παρακολουθεί άπραγη ενώ 40 εκατομμύρια άνθρωποι» στο Αφγανιστάν βυθίζονται στο χάος, «λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού και ενός (βιώσιμου) οικονομικού συστήματος».

Οι πρόεδροι της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν συμμετείχαν στη σύνοδο, αλλά έστειλαν αντιπροσώπους τους.

Φόβοι για λιμό και ανθρωπιστική κρίση

Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στο Αφγανιστάν επιδεινώνεται, θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανούς καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ενώ στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τον λιμό και μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Η συνολική αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ προς το Αφγανιστάν παραμένει παγωμένη. Τα πέντε σημεία αναφοράς που συμφωνήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ παραμένουν σε ισχύ. Πρέπει να τηρηθούν προτού επαναληφθεί η τακτική αναπτυξιακή συνεργασία.

Η ανακοίνωση ακολουθεί τη συζήτηση των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ για μια σταδιακή προσέγγιση για άμεση υποστήριξη του αφγανικού πληθυσμού προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή, χωρίς να νομιμοποιηθεί η προσωρινή κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

«Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Ήμασταν σαφείς σχετικά με τους όρους μας για οποιαδήποτε συνεργασία με τις αφγανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέχρι στιγμής, οι αναφορές μιλούν από μόνες τους. Αλλά ο αφγανικός λαός δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα των ενεργειών των Ταλιμπάν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πακέτο στήριξης του Αφγανιστάν είναι για τον αφγανικό λαό και τους γείτονες της χώρας που ήταν οι πρώτοι που τους παρείχαν βοήθεια», ανέφερε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το πακέτο στήριξης του Αφγανιστάν συνδυάζει την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ με την παροχή στοχευμένης στήριξης για βασικές ανάγκες προς άμεσο όφελος του αφγανικού λαού και των γειτονικών χωρών.

Το σημερινό πακέτο περιλαμβάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ για ανθρωπιστικούς σκοπούς που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Αυτή η ανθρωπιστική στήριξη συνοδεύεται από πρόσθετη, εξειδικευμένη υποστήριξη για εμβολιασμούςκαταφύγια, καθώς και προστασία των πολιτών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Κομισιόν εργάζεται για να καταστήσει δυνατή τη χρήση κονδυλίων που προορίζονται για το Αφγανιστάν της τάξης των τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων ευρώ για υποστήριξη σε Αφγανούς σε επείγουσες ανάγκες, ιδίως στον τομέα της υγείας.

Οι άμεσοι γείτονες του Αφγανιστάν ήταν οι πρώτοι που παρείχαν ασφάλεια στους Αφγανούς που εγκατέλειψαν τη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα διατεθούν πρόσθετα κεφάλαια για τη στήριξη αυτών των χωρών στη διαχείριση της μετανάστευσης, καθώς και στη συνεργασία για την πρόληψη της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθραίας διακίνησης μεταναστών.

Συνολικά η υποστήριξη προς τον αφγανικό λαό θα ανέλθει σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Όπως επισημάνθηκε στο φόρουμ της ΕΕ για την παροχή προστασίας στους Αφγανούς που κινδυνεύουν, η προστασία από την ΕΕ περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα την ασφαλή διέλευση Αφγανών που συνδέονται με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και ευπαθείς ομάδες, όπως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γυναίκες, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών, αστυνομικοί και αξιωματούχοι επιβολής του νόμου, δικαστές και επαγγελματίες του δικαστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή θα υποστηρίξει με ένα πολυετές πρόγραμμα τα κράτη μέλη που αποφασίζουν να φιλοξενήσουν Αφγανούς που κινδυνεύουν μέσω της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για επανεγκατάσταση και ανθρωπιστική είσοδο και άλλες συμπληρωματικές οδούς, καθώς και επιχειρησιακή βοήθεια από τις υπηρεσίες δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*