Οι αρχές της Κίνας πρόκειται να απαγορεύσουν τις εισαγωγές τροφίμων από χονδρικά το ένα πέμπτο των νομών της Ιαπωνίας, για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσαν σήμερα τα κινεζικά τελωνεία, μετά την απόφαση που πήρε το Τόκιο να ρίξει νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στον ωκεανό.
Η Κίνα –ο μεγαλύτερος αγοραστής θαλασσινών που εξάγονται από την Ιαπωνία παγκοσμίως– εφεξής θα ελέγχει εξάλλου εξονυχιστικά τα έγγραφα που συνοδεύουν τα εξαγόμενα τρόφιμα από το αρχιπέλαγος, πάνω απ’ όλα τα αλιεύματα, προστίθεται στην ανακοίνωση Τύπου των τελωνείων.
Τονίζεται πως θα ενισχυθούν τα μέτρα επιτήρησης και εντοπισμού ραδιενεργών ουσιών, προκειμένου να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των εισαγόμενων τροφίμων από την Ιαπωνία.
Σκοπός είναι να αποτραπεί οποιαδήποτε εισαγωγή τροφίμων μολυσμένων με ραδιενέργεια, εξήγησε η ίδια πηγή.
Για εβδομάδες το Πεκίνο εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση που πήρε το Τόκιο να ρίξει νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στη θάλασσα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έδωσε πάντως αυτή την εβδομάδα πράσινο φως στη ρίψη στη θάλασσα, έπειτα από επεξεργασία του, ενός εκατομμυρίου τόνων νερού που χρησιμοποιήθηκε για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του εργοστασίου που υπέστησαν τήξη πυρήνων το 2011, όταν έγινε η τριπλή καταστροφή στη Φουκουσίμα — ο σεισμός, το τσουνάμι και το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία έπειτα από αυτό στο Τσερνόμπιλ.
Τα κινεζικά τελωνεία επισήμαναν πως έκθεση του ΔΟΑΕ με την οποία εγκρίθηκε η κίνηση δεν αντανακλά τις απόψεις όλων των ειδικών που συμμετείχαν στη διαδικασία αποτίμησης, ενώ τα συμπεράσματά της δεν υιοθετήθηκαν ομόφωνα.
Το πρώτο εμβόλιο για την ελονοσία θα κυκλοφορήσει σε 12 χώρες της ΑφρικήςΠαιδιά στην Γκάνα
“Αποτελεσματικό και ασφαλές” έχει χαρακτηριστεί το πρώτο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, το οποίο θα διανεμηθεί σε 12 αφρικανικές χώρες.
Σε 12 χώρες της Αφρικής θα κυκλοφορήσει το πολυαναμενόμενο εμβόλιο για την ελονοσία, για τα επόμενα δύο χρόνια, σώζοντας δεκάδες χιλιάδες ζωές. Για την ώρα, έχουν διανεμηθεί 12 εκατομμύρια δόσεις, στις χώρες στις οποίες ο κίνδυνος να νοσήσουν και να πεθάνουν τα παιδιά από τον ιό είναι υψηλότερος, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ.
“Αυτό το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να έχει μεγάλη επίδραση στην καταπολέμηση της ελονοσίας και όταν χρησιμοποιείται ευρέως παράλληλα με άλλες παρεμβάσεις, μπορεί να αποτρέψει δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο”, δήλωσε ο Thabani Maphosa, διευθύνων σύμβουλος της παράδοσης προγραμμάτων της χώρας στο Gavi.
Άλλες 16 χώρες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, για να χορηγηθούν και σε αυτές τα συγκεκριμένα εμβόλια, σύμφωνα με τον Guardian. Ελπίζουν ότι όταν θα πραγματοποιούνται μαζικότερες παραγωγές, θα μπορούν να τα προμηθευτούν.
Το εμβόλιο, με την ονομασία RTS,S/AS01, κηρύχθηκε “ασφαλές και αποτελεσματικό” για τη μείωση των θανάτων και των σοβαρών ασθενειών αφού χορηγήθηκε σε 1,7 εκατομμύρια παιδιά στην Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι από το 2019. Σημειώνεται ότι στην αρχή θεωρήθηκε περιορισμένης αποτελεσμάτικοτητας, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι όταν χορηγήθηκαν στα μικρά παιδιά τα RTS, S σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα κατά της ελονοσίας, το ποσοστό θανάτων και νοσηλειών μειώθηκε σε ποσοστό 70%.
Τώρα το εμβόλιο θα δοθεί στο Μπενίν, την Μπουρκίνα Φάσο, το Μπουρούντι, το Καμερούν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λιβερία, τον Νίγηρα, τη Σιέρα Λεόνε και την Ουγκάντα, με τις δόσεις να αναμένεται να φτάσουν το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ο αναπληρωτής διευθυντής ανοσοποίησης της Unicef, Ephrem T. Lemango, δήλωσε: “Για πολύ καιρό, αυτοί οι θάνατοι μπορούσαν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν, αλλά η κυκλοφορία αυτού του εμβολίου θα δώσει στα παιδιά, ειδικά στην Αφρική, ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Καθώς η προσφορά αυξάνεται, ελπίζουμε ότι ακόμη περισσότερα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη σωτήρια πρόοδο”.
Το εμβόλιο παράγεται από την GlaxoSmithKline. Ωστόσο, η ανάγκη για την παραγωγή 60 εκατομμυρίων δόσεων ετησίως μέχρι το 2026, θα οδηγήσει και την ινδική εταιρεία Bharat Biotech να συμβάλλει στην προμήθεια.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «συζητά πολύ ενεργά» με αυτές άλλων χωρών τη δημιουργία διεθνούς αστυνομικής δύναμης επέμβασης στην Αϊτή, πάμφτωχη χώρα βυθισμένη σε κρίση εξαιτίας της βίας των συμμοριών, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Τζόρτζταουν, την πρωτεύουσα της Γουιάνας, όπου βρίσκεται η έδρα της CARICOM (περιφερειακού οργανισμού της Καραϊβικής).
«Διεξάγουμε πολύ ενεργή συζήτηση με χώρες στην περιοχή και πέραν αυτής. Συζητάμε επίσης ενεργά με τα Ηνωμένα Έθνη (…) Ζητούμενο είναι εν μέρει να διασφαλίσουμε πως οι χώρες αυτές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη δύναμη, και να καταλήξουμε στη χώρα που θα αναλάβει την ηγεσία της. Αυτό είναι κάτι, επαναλαμβάνω, στο οποίο εμπλεκόμαστε πολύ ενεργά», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Αϊτή αντιμετωπίζει «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και «εργαζόμαστε για να υπάρξει πρόοδος», πρόσθεσε.
«Όπως ακούσατε από τους ηγέτες της Αϊτής, από τον αϊτινό λαό (…) υπάρχει συναίνεση όσον αφορά την ανάγκη για πολυεθνική δύναμη κάποιου είδους για να υποστηρίξει τη δουλειά της αστυνομίας» ώστε να η κατάσταση να γίνει «πιο ασφαλής», επέμεινε.
Πρέπει η αϊτινή κυβέρνηση «να μπορέσει να ανακτήσει τον έλεγχο», να μην «κυριαρχούν οι συμμορίες» όπως συμβαίνει σε «τόσες περιοχές της χώρας», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός της Αϊτής, ο Αριέλ Ανρί, έχει ζητήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο να σταλεί διεθνής δύναμη στη χώρα του, όμως μέχρι σήμερα καμιά χώρα δεν έχει δηλώσει έτοιμη να αναλάβει την ηγεσία της αποστολής.
Ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε το βράδυ προχθές Τετάρτη με τον κ. Ανρί στο περιθώριο της συνόδου της CARICOM στο Τρινιδάδ και Τομπάγκο, κάλεσε κατόπιν τη «διεθνή κοινότητα» να «ενωθεί».
Καθώς η χώρα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο χάος και οι κρατικές αρχές αδυνατούν να πάρουν τον έλεγχο, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 250 άνθρωποι που κατηγορήθηκαν ότι ανήκουν σε συμμορίες σκοτώθηκαν από πολιτοφύλακες που έχουν πάρει τον νόμο στα χέρια τους τους τελευταίους μήνες.
«Η εμφάνιση ομάδων που διατείνονται πως αποδίδουν δικαιοσύνη οι ίδιες προσθέτει νέα περιπλοκότητα» στην κρίση, καθώς από τον Απρίλιο η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα (Bureau intégré des Nations unies en Haïti, BINUH) «καταμέτρησε τουλάχιστον 264 υποτιθέμενα μέλη συμμοριών τα οποία σκοτώθηκαν» από πολιτοφυλακές, τόνισε η Μαρία Ισαβέλ Σαλβαδόρ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Ο αϊτινός λαός είναι παγιδευμένος σ’ έναν εφιάλτη που ζει ξύπνιος», σχολίασε νωρίτερα χθες ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέφθηκε το Πορτ-ο-Πρενς το Σάββατο.
«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από φρικιαστική. Απάνθρωπες συμμορίες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τον πληθυσμό της Αϊτής», πρόσθεσε.
Και «δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής πολιτική λύση χωρίς αποκλεισμούς δίχως δραστική βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας», επέμεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά την έκκλησή του να σταλεί διεθνής οπλισμένη δύναμη για να βοηθήσει την αϊτινή αστυνομία να «εξαρθρώσει» τις συμμορίες.
Το αίτημα αυτό, το οποίο ο κ. Γκουτέρες είχε απευθύνει στα κράτη μέλη του ΣΑ για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο, παραμένει νεκρό γράμμα. Αν και ορισμένες χώρες έχουν διαβεβαιώσει πως έχουν την πρόθεση να συμμετάσχουν, καμιά δεν έχει εκφράσει τη βούληση να αναλάβει την ηγεσία τέτοιας επιχείρησης, σε μια χώρα που έχει καεί από τις διεθνείς επεμβάσεις στο παρελθόν.