Φορολογικές δηλώσεις 2021: Νέες ρυθμίσεις για τεκμήρια, ηλεκτρονικές αποδείξεις – ΕΦΚΑ,ΟΑΕΔ: Ξεκίνησε εβδομάδα πληρωμών – Ο Τσιόδρας μιλά επιτέλους! Άγριο παρασκήνιο μεταξύ κυβέρνησης, λοιμωξιολόγων

Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις που κάνουν πρεμιέρα μετά το Πάσχα.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς που ξεκινούν σήμερα σε τεχνικό επίπεδο βάζει το οικονομικό επιτελείο τις έκτακτες παρεμβάσεις στη φορολογία των εισοδημάτων του 2020 τα οποία θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Στόχος των ρυθμίσεων που προωθούνται είναι να εξουδετερωθούν οι έξτρα επιβαρύνσεις που προκύπτουν λόγω της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Γενικό Λογιστήριο έχουν ετοιμάσει ένα πρώτο σχέδιο, πλήρως κοστολογημένο το οποίον πέραν από τα εισοδήματα επεκτείνεται και στην πληρωμή των φόρων για τις φετινές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται μετά το Πάσχα.

Το σχέδιο προβλέπει έκτακτες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα ανείσπρακτα ενοίκια και το τέλος επιτηδεύματος καθώς και αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και επανάληψη του περυσινού μοντέλου για την καταβολή σε δόσεις.

Οι αποφάσεις για το εύρος και το είδος των αλλαγών αναμένεται να κλειδώσουν μετά τις τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους από την τεχνική αντιπροσωπεία των δανειστών.

Παράλληλα στην φορολογική ατζέντα βρίσκεται και η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που παρά τη μείωση του τζίρου τους κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη το 2020.

Ωστόσο το θέμα αυτό θα εξεταστεί τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και αφού το υπουργείο Οικονομικών σταθμίσει τις συνθήκες στην αγορά και τα κρατικά ταμεία τα οποία δέχθηκαν νέα πίεση μετά το έκτακτο βοήθημα των 1.000 έως 4.000 ευρώ που αποφασίστηκε για περίπου 100.000 επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο, εκτός του κλάδου της εστίασης.

Στη φορολογική ατζέντα περιλαμβάνονται:

Ηλεκτρονικές αποδείξεις. Εξετάζεται κατάργηση ειδικά για φέτος δηλαδή για τα εισοδήματα του 2020 του προστίμου που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Τεκμήρια. Έμμεση απενεργοποίησή τους για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και κινδυνεύουν με την επιβολή πρόσθετου φόρου. Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι που «κατέβασαν ρολά» με κρατική εντολή καθώς και ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση για χαμένα ενοίκια) για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Τέλος επιτηδεύματος. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ των νέων αγροτών που συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Ανείσπρακτα ενοίκια. Χωρίς νομικές ενέργειες, δικαστικές περιπέτειες και επίσκεψη στην Εφορία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν φέτος από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020.

Δόσεις. Εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2021 και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Έκπτωση φόρου. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της δήλωσης θα κερδίσουν έκπτωση η οποία εξετάζεται να είναι μεγαλύτερη από το 2% που ίσχυσε το 2020.

 

ΕΦΚΑ-ΟΑΕΔ: Ξεκίνησε εβδομάδα πληρωμών

Χιλιάδες δικαιούχοι αναμένεται να δουν πληρωμές από Δευτέρα 5 Απριλίου έως και Παρασκευή 9 Απριλίου, καθώς καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, πληρωμές συνολικού ύψους 97 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, θα λάβει χώρα είτε την Παρασκευή 9 Απριλίου είτε τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Για το θέμα αυτό θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Από τον ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 5 -9 Απριλίου οι εξής καταβολές:

-11,1 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 530 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
-10,3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 16.448 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (Επιδόματα Μητρότητας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας)
-Τέλος, 6.300 ευρώ θα καταβληθούν σε 16 δικαιούχους για κληρονομικές παροχές επικουρικής σύνταξης.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν κατά την περίοδο 5-9 Απριλίου οι εξής καταβολές:

-40 εκατ. ευρώ σε 32.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης
-35 εκατ. ευρώ σε 83.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
-500.000. ευρώ σε 980 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Σημειώνεται ότι για την εν λόγω περίοδο δεν υπάρχουν προγραμματισμένες καταβολές από τον ΟΠΕΚΑ.

 

Ο Τσιόδρας μιλά επιτέλους! Άγριο παρασκήνιο μεταξύ κυβέρνησης, λοιμωξιολόγων

Πανδημία lockdown Μητσοτάκης Τσιόδρας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ομιλία που θα κάνει ο Σωτήρης Τσιόδρας για τον κορονοϊό και την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας.

Οι τεχνικοί που έχουν αναλάβει τη διαδικτυακή μετάδοση της ομιλίας που θα κάνει ο Σωτήρης Τσιόδρας, είναι… 100% βέβαιο πως είναι ιδιαίτερα αγχωμένοι αφού σήμερα το απόγευμα στις 6 αναμένεται «κοσμοσυρροή» στο σύνδεσμο της Ακαδημίας Αθηνών όπου ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων θα δώσει διάλεξη για τον κορονοϊό.

«Ρουκέτα» Κακλαμάνη για το σκάνδαλο Φουρθιώτη! «Περιμένω την απάντηση της κυβέρνησης»

Ο ακριβοθώρητος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος έχει επιλέξει εδώ και μήνες να απέχει από τις δημόσιες εμφανίσεις για την ενημέρωση των πολιτών για τον κορονοϊό, θα προσελκύσει πλήθος πολιτών στην ανοικτή στο κοινό ομιλία του με θέμα: «Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας».

Πού είναι ο Τσιόδρας… οέο;

Η απουσία του επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, εδώ και μήνες από την πρώτη γραμμή της ενημέρωσης των πολιτών για την πανδημία του κορονοϊού που σαρώνει τη χώρα έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως.

Ο ίδιος όπως έχει αφήσει να διαρρεύσει βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης στο Αττικό νοσοκομείο και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα και έχει επιλέξει να απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας.

Μόνο που όσο η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο -και όσο η κυβέρνηση εμμένει στις αλλοπρόσαλλες και κατά ορισμένους επιστήμονες παράλογες αποφάσεις της – οι πολίτες αναρωτιούνται εάν η αποχή του Σωτήρη Τσιόδρα είναι statement ή είναι απλώς επιλογή αυτοπροστασίας.

Μητσοτάκης
Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Τι κάνει ο Τσιόδρας ενώ η κυβέρνηση απαξιώνει την Επιτροπή (του);

Γιατί ο Σωτήρης Τσιόδρας παραμένει δημοσίως σιωπηλός την ίδια ώρα που ως επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων δέχεται και ο ίδιος τα κυβερνητικά πυρά χωρίς να γνωρίζουν οι πολίτες ποια είναι η θέση του και τι απαντά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση ευθέως, δια της Αριστοτελίας Πελέωνη, επέρριψε ευθύνες στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για την απαγόρευση του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη και την αλλαγή της απόφασης μέσα σε 48 ώρες, απόφαση με μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Και ποιος μπορεί να ξεχάσει την αήθη, την χυδαία επίθεση κατά της επιτροπής από τον Άδωνι Γεωργιάδη για τα κέντρα αισθητικής, ο οποίος άφησε υπονοούμενα ότι δεν άνοιξαν γιατί οι λοιμωξιολόγοι θέλησαν να ευνοήσουν συναδέλφους τους γιατρούς που «κλέβουν πελάτες».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται από φίλα προσκείμενα ΜΜΕ οι επιθέσεις και η απαξίωση μελών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στα οποία αποδίδονται χαρακτηρισμοί καθόλου κολακευτικοί για ακαδημαϊκούς.

Τι θα… πει;

Το ερώτημα είναι εάν ο Σωτήρης Τσιόδρας θα επιλέξει να κάνει μια ομιλία καθαρά επιστημονική ή εάν με δεδομένο ότι πρόκειται για διάλεξη ανοικτή στο κοινό εάν θα επιλέξει έστω και πίσω από τις γραμμές να απαντήσει στα καίρια ζητήματα της πανδημίας αλλά και τις αγωνιώδεις ερωτήσεις των πολιτών.

Η διαδικτυακή ομιλία του Σωτήρη Τσιόδρα θα πραγματοποιηθεί μέσω του εξής συνδέσμου: http://www.academyofathens.gr/el/lectures/20210406.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*