Φον ντερ Λάιεν: Οι χώρες της ΕΕ να είναι έτοιμες για την πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου — Ε. Αχτσιόγλου: Αδιαφάνεια, αποτυχία και αποκλεισμοί η διαχείριση Μητσοτάκη στο Ταμείο Ανάκαμψης

«Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για περισσότερες αναταράξεις, περιλαμβανομένης και μιας πλήρους διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας πως «προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει μόνο εν μέρει φυσικό αέριο ή καθόλου, σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο: μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, αργά ή γρήγορα»,

«Ακόμη και κράτη μέλη που αγοράζουν ελάχιστο ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής της ροής στην εσωτερική μας αγορά», συμπλήρωσε η Γερμανίδα πολιτικός, σημειώνοντας ότι αν επηρεαστεί η Γερμανία, θα λειτουργήσει ως ντόμινο και για τις άλλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μειώσουν όλα τα κράτη μέλη τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να τις μοιραστούν με εκείνα τα μέλη που πλήττονται περισσότερο», δήλωσε.

«Είμαι βέβαιη, ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για όλους, ώστε όλα τα κράτη μέλη να μπορέσουν να επιβιώσουν ασφαλώς τους δύο επόμενους χειμώνες», κατέληξε σχετικά με την αυριανή σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όπου η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η μείωση κατά 15% από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τον Μάρτιο του 2023 της κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, με πολλές χώρες της EE, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους.

 

Ε. Αχτσιόγλου: Αδιαφάνεια, αποτυχία και αποκλεισμοί η διαχείριση Μητσοτάκη στο Ταμείο Ανάκαμψης

«Η διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, αποτυχία και αποκλεισμούς», σημειώνει σε δήλωσή της η Ε. Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Ολόκληρη η δήλωση της Ε. Αχτσιόγλου, τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: 

«Σήμερα η ΝΔ απέρριψε την -εδώ και μήνες κατατεθείσα- πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο ένας λόγος είναι η γνωστή δυσανεξία που έχει η κυβέρνηση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Ο άλλος -λιγότερο γνωστός- είναι οι μέχρι τώρα επιδόσεις της στην απορροφητικότητα αυτών των κρίσιμων για την ελληνική οικονομία κονδυλίων.

Παρά τους πανηγυρικούς τόνους της κυβέρνησης η πραγματικότητα είναι αποκαλυπτική:

–      Το 2021 η απορρόφηση ήταν μόλις 306 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά η κυβέρνηση προέβλεπε 2,6 δισ. και στη συνέχεια τα μείωσε σε 1,6 δισ., μένοντας τελικά δραματικά μακριά ακόμη και από τον μειωμένο σχεδιασμό της.

–      Το 2022 η απορρόφηση μέχρι τον Ιούνιο -χωρίς τα χρήματα να έχουν φτάσει ακόμα στην πραγματική οικονομία- είναι 899 εκατ., δηλαδή το 28% από τα 3,2 δισ. που προβλέπει η κυβέρνηση.

–      Συνολικά η απορρόφηση για το 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν είναι ούτε η μισή από αυτή που προέβλεπε αρχικά η κυβέρνηση μόνο για το 2021.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο η ΝΔ απορρίπτει τον έλεγχο είναι η ποιότητα των έργων που επιδιώκει να χρηματοδοτηθούν. Μέχρι τώρα αφορούν εισαγόμενα προϊόντα και παλαιότερα έργα, ενώ όσα θα ακολουθήσουν, στη γραμμή της έκθεσης Πισσαρίδη, θα αποκλείουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς όφελος λίγων μεγάλων επιχειρήσεων.
Οι επιλογές της ΝΔ, σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας και πληθωρισμού, γίνονται ακόμα πιο οδυνηρές για την πραγματική οικονομία. Δεν υπονομεύουν μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, αποτυχία και αποκλεισμούς. Το γεγονός αυτό δεν κρύβεται, όπως και η αναντίστρεπτη φθορά της κυβέρνησής του. Το κρίσιμο είναι να μην προκαλέσει αναντίστρεπτη φθορά και στην κοινωνία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*