Φον ντερ Λάιεν: Καλά νέα για την Ελλάδα η έγκριση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης – Ροζ κύκλωμα πίσω από τη φρίκη της Ηλιούπουλης. Ο εγκέφαλος και ο στρατιωτικός

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Τέλος Ιουλίου θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις για τις χώρες των οποίων το Σχέδιο Ανάκαμψης εγκρίθηκε, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις. Το μήνυμα φον ντερ Λάιεν στα ελληνικά

“Καλά νέα για την Ελλάδα” έγραψε, στα ελληνικά, στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στην έγκριση, από το Συμβούλιο, του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα με πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γράφει:

“Καλά νέα για την Ελλάδα! Το Συμβούλιο ενέκρινε το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση μπορεί να ξεκινήσει. Με 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ, το #NextGenerationEU θα βοηθήσει την Σημαία της Ελλάδας να γίνει πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον”.

Ντομπρόφσκις: Τέλος Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις

“Είναι καταπληκτικά νέα. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο για να ετοιμάσουμε αυτά τα φιλόδοξα Σχέδια”, τόνισε, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ειδικότερα, είπε, ότι το Ecofin υιοθέτησε τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Δανίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Σλοβακίας και της Λετονίας.

“H χρηματοδότηση της ΕΕ μπορεί να ξεκινήσει να ρέει για να ξεκινήσει η εφαρμογή των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις χώρες”, είπε ο Βλ. Ντομπρόβσκις. Τόνισε, ωστόσο, ότι “αυτή είναι μόνο η αρχή”, καθώς είναι ζωτικής σημασίας τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης να εφαρμοστούν σωστά και άμεσα, να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις χώρες που έχουν λάβει έγκριση των Σχεδίων τους, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν περί τα τέλη Ιουλίου. Ειδικότερα, εξήγησε ότι τώρα η Επιτροπή θα πρέπει να υπογράψει με την κάθε χώρα ξεχωριστά μια χρηματοπιστωτική συμφωνία, προκειμένου να αποδεσμευθεί η προχρηματοδότηση που αντιστοιχεί στο 13% των συνολικών πόρων των Σχεδίων. Σημείωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή είχε δύο επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, αντλώντας συνολικά 35 δισ. ευρώ και πως σύντομα θα προχωρήσει και σε νέες κοινές εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος, όσον αφορά τα εθνικά σχέδια της Κύπρου, της Σλοβενίας, της Λιθουανίας και της Κροατίας που έλαβαν το πρώτο πράσινο φως από την Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, ο Βλ. Ντομπρόβσκις είπε ότι αναμένεται να λάβουν την τελική έγκριση από το Ecofin που θα συνεδριάσει εκτάκτως, με τηλεδιάσκεψη, στις 26 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα ενδέχεται να εγκριθεί και το σχέδιο της Ιρλανδίας, είπε.

Ροζ κύκλωμα πίσω από τη φρίκη της Ηλιούπουλης – Ο εγκέφαλος και ο στρατιωτικόςΡοζ κύκλωμα πίσω από την υπόθεση της 19χρονης στην Ηλιούπολη.

Το κουβάρι ενός “ροζ κυκλώματος” δεν αποκλείεται να ξετυλίξουν οι αρχές, μετά την κατάθεση της 19χρονης, η οποία αναφέρεται σε δεκάδες πρόσωπα είτε κατονομάζοντας τα, είτε περιγράφοντας τα αναλυτικά.

Τη λειτουργία ενός “ροζ κυκλώματος”, με παρακλάδια στο διαδίκτυο και όχι μόνο, δεν αποκλείεται να αποκάλυψε άθελα της η 19χρονη κοπέλα, καταθέτοντας για την προσωπική της ιστορία. Οι αρχές ψάχνουν και άλλα άτομα, τα οποία κατονομάζονται ή περιγράφονται στην κατάθεσή της.

Η νεαρή που κατόρθωσε να ξεφύγει από το σπίτι στην Ηλιούπολη και να ζητήσει τη βοήθεια μία σερβιτόρας σε παρακείμενο καφέ, σε μία προσπάθεια να μιλήσει όσο πιο αναλυτικά γίνεται για τη φρίκη που έζησε τον τελευταίο ενάμιση μήνα, κατονόμασε πρόσωπα και διευθύνσεις στην αστυνομία. Ουσιαστικά, ανοίγει την πόρτα στην ελληνική Δικαιοσύνη για να εντοπίσει τόσο ενδεχόμενους συνεργούς, όσο και άλλες κοπέλες που δεν αποκλείεται να είχαν την τύχη της 19χρονης.

Η κοπέλα από την πρώτη στιγμή υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι δεν ήταν η μόνη που πέρασε από το σπίτι της Ηλιούπολης, αν και όλα τα άλλα κορίτσια παρέμεναν μόνο για μερικές ώρες. Συνολικά πέντε γυναικεία ονόματα κατέθεσε η κοπέλα, ωστόσο όπως η ίδια παραδέχθηκε πιθανότατα να πρόκειται για τα ψευδώνυμά τους. Ορισμένες εξ αυτών δε έκαναν και χρήση κοκαΐνης όπως αναφέρει η 19χρονη. Σύμφωνα με την κατάθεση: “Στο σπίτι ερχόταν σε διάφορες ώρες και υπόλοιπες κοπέλες τα προφίλ των οποίων είναι στο site ,η Ν., η Τ., η Α., η Τζ. η Λ. όπως είναι μάλλον τα ψευδώνυμά τους”.

Στο “κάδρο” βάζει και τέσσερα άλλα πρόσωπα, τα οποία φαίνεται πως συνεργάζονταν με τον κατηγορούμενο αστυνομικό προκειμένου να “διαφημίσουν” τις γυναίκες σε διάφορα sites πορνογραφικού περιεχομένου.

Ο “εγκέφαλος”

Αν και η κοπέλα αναφέρει πως ο κατηγορούμενος αστυνομικός ήταν ένας από τους εγκέφαλους της “επιχείρησης”, η ίδια κατονομάζει και έναν δεύτερο άνδρα, που μαζί με τον κατηγορούμενο διαχειρίζονταν ιστοσελίδες. Μάλιστα, όπως αναφέρει, η μητέρα του τελευταίου είχε οίκο ανοχής και site για να κλείνει ερωτικές συνευρέσεις. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας, το πρόσωπο αυτό κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων.

Αναφέρει η 19χρονη: “μετά από περίπου δύο εβδομάδες αφού πήγα στο σπίτι του, του είπα ότι ήθελα να βρω κάποια δουλειά για παράδειγμα σε καφετέρια. Αυτός όμως μου είπε ότι η μητέρα ενός φίλου του, του Γ. Λ. έχει οίκους ανοχής στην Αθήνα και ένα site για να κλείνεις ερωτικά ραντεβού με κοπέλες και μου πρότεινε να εργαστώ και εγώ για αυτήν. Ο Δ. και ο Λ. δουλεύουν χωρίς να φαίνονται για τη μητέρα του Λ., την οποία φωνάζουν στη δουλειά Μ. χωρίς να γνωρίζω ποιό είναι το πραγματικό της όνομα. Αυτοί ουσιαστικά είναι τα αφεντικά και κανονίζουν τις δουλειές και διαχειρίζονται το site (το κατονομάζει). Όταν μου έγινε η πρόταση από το Δ. να εργαστώ μαζί τους, εγώ αρχικά το αρνήθηκα όμως αυτός με απείλησε ότι θα με σκοτώσει και ότι θα κάνει κακό στην οικογένειά μου και έτσι εξαναγκάστηκα να δουλέψω μαζί τους».

Ο στρατιωτικός

Παράλληλα, η κοπέλα αναφέρθηκε και σε έναν στρατιωτικό ο οποίος καταζητείται για συνέργεια σε εμπορία ανθρώπων. Αυτός εμφανίζεται να είχε ρόλο οδηγού, προκειμένου να την μεταφέρει από την Ηλιούπολη στα διάφορα ξενοδοχεία και σπίτια ανά την Αττική: “Ερχόταν από το σπίτι του Δ. με ένα αυτοκίνητο χρώματος μπλε, ένα άτομο οποίος μου είπε ότι λεγόταν Γ. και ότι είναι στρατιωτικός. Αυτός με έπαιρνε με το αυτοκίνητο και με πήγαινε στα ραντεβού τα οποία γινόταν σε διάφορα ξενοδοχεία και σπίτια, με άφηνε εκεί και περίμενε απέξω στο αυτοκίνητο μέχρι να τελειώσω με το ραντεβού ώστε να με ξαναπάρει και να με πάει πίσω στο σπίτι του Δ. Εγώ ερχόμουν σε συνουσία με τα άτομα στα οποία με πήγαινε ο οδηγός, έπαιρνα τα λεφτά τα οποία μου έδιναν τα οποία ήταν 160 € την ώρα και τα έδινα στον Δ. μόλις γύρισα πίσω. Ο Δ. μόνο τους πρώτους δύο φορές μου έδωσε 50 € και τις υπόλοιπες φορές έπαιρνε όλα τα λεφτά που μου έδιναν οι πελάτες».

Ο “προμηθευτής”

Αντίστοιχα, μιλά και για ακόμη έναν άνδρα, ιδιοκτήτη καφετέριας στην Αργυρούπολη, ο οποίος, όπως είπε, προμήθευε τον κατηγορούμενο με ποσότητες ναρκωτικών ουσιών και συγκεκριμένα κοκαΐνης, την οποία κατανάλωναν οι ίδιοι αλλά και κοπέλες. Σε αυτόν έχει αποδοθεί η παράβαση του νόμου “περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις”.

Όπως κατέθεσε η 19χρονη στους αστυνομικούς, «στο σπίτι ερχόταν κάποιες φορές και ένα άτομο που τον λένε Μ. ο οποίος είναι φίλος του Δ. και έχει καφετέρια στην Αργυρούπολη. Αυτός ο Μ. κάνει διακίνηση ναρκωτικών και έφερε ναρκωτικά στον Δ. και συγκεκριμένα κοκαΐνη. Ο Δ. τον πλήρωνε 50 €. Οι δυο τους έκαναν χρήση των ναρκωτικών ουσιών στο σπίτι ενώ κάποιες φορές κοκαΐνη έκαναν και κάποιες από τις κοπέλες. Εγώ δεν έκανα ποτέ χρήση ναρκωτικών και θέλω να πω ότι ο Δ. μία φορά με χτύπησε επειδή μου πρότεινε να κάνω κοκαΐνη και εγώ το αρνήθηκα».

Ο “πρώτος”

Στην αφήγηση της η κοπέλα αναφέρεται και σε έναν ακόμη άνδρα (Β.Ντ.) ο οποίος είναι ηλικίας άνω των 30 ετών και επίσης την εξέδιδε σε φίλους του, πριν εκείνη γνωρίσει τον αστυνομικό. Και αυτός αναζητείται πλέον από της αρχές, κατηγορούμενος για εμπορία ανθρώπων. Σύμφωνα δε με τη δικογραφία, οι δύο άνδρες – Β.Ντ. και ο αστυνομικός- γνωρίζονταν και μεταξύ τους.

“Την ίδια δουλειά που με έβαζε να κάνω Δ. με είχε βάλει να κάνω ο Ντ.Β., 31 χρονών περίπου, τον οποίο τον ήξερα από κοινή παρέα. Συγκεκριμένα πριν δύο χρόνια και από τα 16 μου χρόνων και για έξι μήνες περίπου μου έκλεινε ραντεβού με τους φίλους του και με πήγαινε σε αυτούς οι οποίοι τον πλήρωνα 70 € για να έρθουμε σε συνουσία. Σε εμένα δεν έδινε καθόλου λεφτά και τα κρατούσε όλο αυτό και αυτά τα περιστατικά θα τα είχα αναφέρει σε κανέναν” κατέθεσε η 19χρονη.

Αντωνία Ξυνού