Φοιτητική στέγη: Ελλείψεις εστιών και Airbnb βάζουν “φωτιά” στις τιμές

Η Πάντειος

Η Πάντειος  

Αυξάνονται οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης ανά την Ελλάδα, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά να είναι σε περιοχές με τουρισμό.

Στα ύψη κινούνται και φέτος οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών, την ώρα που πολλοί γονείς αναζητούν μαζί με τα παιδιά τους, που μόλις “κλείδωσαν” θέση στα Πανεπιστήμια με την ανακοίνωση των βάσεων, στέγη για την εκκίνηση του μαγικού ταξιδιού της φοιτητικής ζωής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση εκτιμήσεις της αγοράς, σημαντική αύξηση στα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών καταγράφεται στις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της Ελλάδας, με τη μέση άνοδο των ζητούμενων μέσων τιμών να φτάνει το 10% σε σχέση με πέρσι και τη μέση τιμή ενοικίου μια φοιτητικής κατοικίας να ανέρχεται στα 9,1€/τ.μ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos καταγράφηκε αύξηση κατά 9% στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με την περσινή χρονιά, τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, τα πρώτα στοιχεία των αναζητήσεων δείχνουν ότι σημαντικός παράγοντας επιλογής φοιτητικής κατοικίας είναι η επίπλωση, ο όροφος καθώς και ο αριθμός των υπνοδωματίων.

Οι νέες τάσεις

Πλέον, βέβαια, σε πολλές φοιτητουπόλεις, υπάρχει η τάση για διάθεση προς ενοικίαση επιπλωμένων διαμερισμάτων στους φοιτητές, απαλλάσσοντάς τους έτσι, από μια σειρά διαδικασιών για την οργάνωση νοικοκυριού. Ωστόσο αυτά, ανά τετραγωνικό κοστίζουν περισσότερο. Είναι ενδεικτικό ότι διαμέρισμα 50 τετραγωνικών, πλήρως επιπλωμένο, και άρτι ανακαινισμένο, στην παραλία Θεσσαλονίκης, πέριξ του Μακεδονία Παλλάς, σε πολύ καλή περιοχή, μόλις 10 λεπτά περπάτημα από το ΑΠΘ, κοστολογείται στα 700 ευρώ.

Παράλληλα, “ξεφυτρώνουν” συγκροτήματα διαμερισμάτων, με δυάρια γκαρσονιέρες, κάτι σαν “ιδιωτικές εστίες”, για την εξυπηρέτηση των φοιτητών. Έτσι, έρχεται η αγορά να καλύψει μέρος των ελλείψεων σε φοιτητικές εστίες, που είναι μεγάλες, εδώ και χρόνια.

Σημειώνεται, ότι μόλις το ⅓, κατ΄εκτίμηση, των αιτήσεων, (που “πατούν” σε οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια), καλύπτονται από τις σημερινές θέσεις σε εστίες. Αυτές, δε, πρέπει να σημειωθεί, ότι είναι “γερασμένες” και σε πολλές περιπτώσεις, με ευθύνη, σε κάποιες περιπτώσεις και των φοιτητών, αλλά κυρίως, των αρχών, βρίσκονται σε προβληματική κατάσταση.

Παρά, δε, το πρόγραμμα ΣΔΙΤ για εστίες, που τρέχει, ο ορίζοντας δεν είναι ευοίωνος και έτσι η χώρα θα απέχει και στο μέλλον από το επίπεδο άλλων προηγμένων εκπαιδευτικά χωρών, που μπορούν να διασφαλίσουν θέσεις σε εστίες, τουλάχιστον, σε πρωτοετείς φοιτητές. .

Υπενθυμίζεται, ότι στη βάση εξαγγελιών του Πρωθυπουργού, πέρυσι, στη ΔΕΘ, σε πορεία υλοποίησης και δημοπράτησης έχουν μπει, με τη στήριξη και της ΕΤΕπ. προγράμματα ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες σε Πανεπιστήμιο της χώρας. Μετά τη Θράκη, την Κρήτη και τη Θεσσαλία, το πρόσφατο στη σειρά είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που έχει βάλει μπρος ένα φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή 750 φοιτητικών εστιών σε Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Κοζάνη.

Όπως είχε πει πέρυσι το Σεπτέμβρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προγραμματίζεται να φτιαχτούν 5 νέες σύγχρονες φοιτητικές εστίες με 8.150 θέσεις για φοιτητές. Παράλληλα, είχε, προαναγγείλει, και την αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από 1.000 σε 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις (συγκατοίκηση στην ίδια μισθωμένη κατοικία) στα 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους.

Βέβαια, η υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ προγραμμάτων κατασκευής για εστίες, δημιουργεί και αντιδράσεις καθώς εκτιμάται ότι φέρνει επιβαρύνσεις στους πιο ευάλωτους, οικονομικά, φοιτητές, που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη σε πρόσβαση σε δωρεάν στέγη ώστε να διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες για εκπαίδευση

Ο ρόλος του Airbnb

Πέρα από τις ελλείψεις σε εστίες, η τουριστική άνοδος πολλών προορισμών, που είναι και έδρες πανεπιστημίων, εντείνει το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Χανίων, ενός ραγδαία αναπτυσσόμενου τουριστικού προορισμού, όπου, παρά την υψηλή ποιότητά του Πολυτεχνείου και των σχολών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, που φιλοξενούνται στην πόλη, πλέον δύσκολα προτιμάται από υποψήφιους, καταγόμενους από άλλες περιοχές, λόγω και της δυσκολίας στη στέγη. Κι αυτό την ώρα που π.χ. το Πολυτεχνείο διαθέτει πολλές εκτάσεις στο campus του που δυνητικά θα μπορούσαν να υποδεχτούν υποδομές εστιών.

“Στο πλαίσιο της γενικότερης αύξησης της εγχώριας και διεθνούς ζήτησης για το ελληνικό real estate, η ζήτηση για φοιτητική εστία κυμαίνεται ανάλογα, επηρεάζοντας τις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης. Οι αυξήσεις τιμών ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών σε περιοχές που ταυτόχρονα αποτελούν και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ενισχύεται επιπλέον και από το φαινόμενο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Ταυτόχρονα, καθώς φαίνεται πως στα κέντρα των μεγαλουπόλεων οι αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές είναι μεγαλύτερες, υπάρχει μια τάση μετακίνησης των φοιτητών σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, θυσιάζοντας την απόσταση για μια πιο value for money στέγη”, δηλώνει ο Δημήτρης Μελαχροινός, CEO του Spitogatos.

Αθήνα: Στο 10,8€/τ.μ. η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας

Στο φόντο αυτό ενδιαφέρον έχουν οι καταγραφές της εν λόγω πλατφόρμας για τις τιμές. Έτσι, όπως αναφέρεται, υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι τιμές ενοικίασης φοιτητικών σπιτιών στην Αθήνα με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμή να εντοπίζονται σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό, Κουκάκι, Μετς, Δάφνη, Γουδή και Εξάρχεια.

Από την άλλη, η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται σε Νίκαια, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, στην Κυψέλη καθώς και ευρύτερα στα προάστια του Πειραιά.

Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη δημοτικότητα της συγκατοίκησης φαίνεται να έχει επηρεάσει τις μέσες τιμές ενοικίου για φοιτητικές κατοικίες με περισσότερα από 1 υπνοδωμάτια. Ενδεικτικά, στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, η μέση ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με 3 υπνοδωμάτια ανέρχεται στα 5,9€/τ.μ., παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ ταυτόχρονα περιοχές της Αττικής που αποτελούν σημαντικά φοιτητικά κέντρα αναφοράς φαίνονται να παρουσιάζουν υψηλή αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή διαμερισμάτων με 2 υπνοδωμάτια. Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια στο Γουδή φτάνει φέτος τα 9,5€/τ.μ., αύξηση +20% σε σχέση με πέρσι, ενώ στο Κέντρο της Αθήνας και στην περιοχή Ζωγράφου, η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή τους αγγίζει το 13% και 16% αντίστοιχα.

Γιώργος Αλεξάκης