Φοίβος Δεληβοριάς: «Συγγνώμη που αναγκάζομαι να γράψω τα αυτονόητα»

O Φοίβος Δεληβοριάς έγινε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα στο Twitter τις τελευταίες μέρες. Χρήστες του Twitter τον κατηγόρησαν ότι λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με τις τραγωδίες που έχει βιώσει η χώρα μας στα Τέμπη και το Μάτι. Ο τραγουδοποιός που έχει αποδείξει την κοινωνική του ευαισθησία ξανά και ξανά μέσα στα χρόνια, κατέφυγε κι εκείνος στα social media για να απαντήσει στα αρνητικά σχόλια. Μέσα από μία μακροσκελή του ανάρτηση στο Facebook, ο Φοίβος Δεληβοριάς άφησε αιχμές για «μακαθιρσμό ορισμένων μέσων και ορισμένων λογαριασμών στα social media» κι έδωσε τη δική του απάντηση.

Στον δημόσιο λόγο τα αρκετά τελευταία χρόνια κυριαρχεί το whataboutism, η προσπάθεια δηλαδή να μετατρέψει κανείς την κριτική που του ασκείται σε κριτική απέναντι στο πρόσωπο που την εξέφρασε αρχικά. Ο Φοίβος Δεληβοριάς, που το τελευταίο διάστημα έχει εκφράσει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των καλλιτεχνών, ενώ τις τελευταίες μέρες, συμμετέχει στις διαδηλώσεις για τα Τέμπη, κατηγορήθηκε για «υποκρισία», καθώς χρήστες του Twitter ανέφεραν ότι στο Μάτι δεν ήταν ίδια η στάση του.

Είναι μία εποχή που χάρη σε αυτό το whataboutism, ο καθένας έχει κουραστεί να επαναλαμβάνει τα αυτονόητα, αλλά αναγκάζεται να το κάνει. «Συγγνώμη που αναγκάζομαι να γράψω τα αυτονόητα», έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο Φοίβος Δεληβοριάς στο ίδιο κλίμα.

«Δεν έχω καμιά πρόθεση να απομακρύνω τους προβολείς από το έγκλημα στα Τέμπη και από τις πανελλήνιες, ακηδεμόνευτες συγκεντρώσεις που δείχνουν και την ανθρωπιά και την επαγρύπνηση της κοινωνίας μας, όσο κι αν αυτή καθημερινά συσκοτίζεται», έγραψε αρχικά ο Φοίβος Δεληβοριάς.

«Επειδή όμως έχει και ο μακαρθισμός ορισμένων μέσων και ορισμένων λογαριασμών στα σόσιαλ τα όριά του, οφείλω να δηλώσω τα εξής: Είμαι συντετριμμένος, όπως και κάθε άλλος Έλληνας από την τραγωδία. Ζήτησα αμέσως με επιστολή μου στην ΕΡΤ να μην προβληθεί η εκπομπή μας τις 3 μέρες του εθνικού πένθους», ανέφερε για τη σειρά του, Τα Νούμερα, που προβάλλεται από την ΕΡΤ1 σε εβδομαδιαία βάση.

«Δεν εμφανιστήκαμε στο “Κύτταρο” παρά μόνο αφού αυτό έληξε-και φυσικά μιλώντας και τραγουδώντας για τα παιδιά που χάθηκαν», συμπλήρωσε ο Φοίβος Δεληβοριάς για τις live εμφανίσεις του που ξεκίνησαν 4 μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών.

«Τα ίδια ακριβώς είχα αισθανθεί και πράξει στο έγκλημα του Ματιού. Είχα ακυρώσει τις εμφανίσεις μας στην Ταράτσα και είχα πενθήσει και εξοργιστεί μαζί με όλους», διευκρίνισε στη συνέχεια ο Φοίβος Δεληβοριάς απαντώντας σε όσους μίλησαν για «υποκρισία» εκ μέρους του.

«Πηγαίνω στις συγκεντρώσεις, ακούγοντας το συλλογικό κάλεσμα και εύχομαι να γινόντουσαν και να γίνονται συχνότερα για να σταματήσει κάθε είδους έγκλημα, μικρό ή μεγάλο, από τα δεκάδες που δημιουργεί η μανία για το κέρδος και για διατήρηση στην εξουσία. Αυτά-και συγνώμη που αναγκάζομαι να γράψω τα αυτονόητα. Τα λέμε όπου υπάρχει μουσική και κοινωνία. Εκεί ήμασταν και εκεί θα είμαστε πάντα», κατέληξε ο τραγουδοποιός που μοιράστηκε τα παραπάνω λόγια μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook.

Λία Παπαϊωαννου