Ο τυφώνας Φανφόν, που έπληξε τις Φιλιππίνες την ημέρα των Χριστουγέννων, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 ανθρώπους, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν ο φονικότερος το 2019 στη χώρα.
Το πέρασμα του τυφώνα, που έφερε σφοδρές βροχοπτώσεις και δυνητικά καταστροφικές ριπές ανέμων, προκάλεσε πλημμύρες και καταρρεύσεις κτιρίων, κυρίως στη νήσο Βισάγιας, στο κεντρικό τμήμα του αρχιπελάγους. Συνολικά, ο Φανφόν άφησε πίσω του πάνω από δύο εκατομμύρια πληγέντες.
Τουλάχιστον 80.000 Φιλιππινέζοι φιλοξενούνται ακόμη σήμερα Τρίτη σε καταφύγια, όπου είναι αναγκασμένοι να κάνουν το ρεβεγιόν της νέας χρονιάς, λαμβανομένου υπόψη τους εύρους των καταστροφών. Πέντε άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται, σχεδόν μία εβδομάδα μετά το πλήγμα του τυφώνα. Άλλοι 143 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές.
Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός, που είχε δημοσιοποιηθεί την Κυριακή, έκανε λόγο για 41 νεκρούς. Ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται τρία μέλη του πληρώματος πλεούμενου που αναποδογύρισε λόγω των σφοδρών ανέμων, ένας αστυνομικούς που υπέστη ηλεκτροπληξία όταν κατέρρευσε στύλος του δικτύου ηλεκτροδότησης, ένας άνδρας που καταπλάκωσε δέντρο που ξεριζώθηκε…
Ο τυφώνας Φανφόν — ή Ούρσουλα, όπως ονομάστηκε από τις αρχές των Φιλιππίνων — ήταν ο 210ς που έπληξε φέτος τη νησιωτική χώρα. Οι τυφώνες προκαλούν συχνά καταστροφές σε καλλιέργειες, κατοικίες και υποδομές, συμβάλλοντας στη διαιώνιση της ενδημικής φτώχειας στις Φιλιππίνες.
Λ. Δ. Κονγκό: Είκοσι πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης ADF
Οι ισλαμιστές μαχητές εισέβαλαν στο χωριό Απετινά-Σανά τη νύχτα και «σκότωσαν χρησιμοποιώντας μαχαίρια δεκαοκτώ πολίτες», δήλωσε ο Ντονά Κιμπουανά, περιφερειάρχης στην Μπένι, ενώ αργότερα βρέθηκαν «άλλα δύο πτώματα», σύμφωνα με τον Λούις Σαλικόκο, εκπρόσωπο μη κυβερνητικής οργάνωσης στην περιοχή.
Πολλά σπίτια πυρπολήθηκαν από τα μέλη της ADF. Η επίθεση διαπράχθηκε παρότι «οι αρχές είχαν ειδοποιηθεί για την παρουσία υπόπτων ανδρών δυτικά της Οϊσά», της πρωτεύουσας της περιφέρειας Μπένι, δήλωσε ο Τέντι Καταλίκο, στέλεχος δικτύου ΜΚΟ της περιοχής.
Ο στρατός της ΛΔ Κονγκό ενέτεινε πρόσφατα τις επιχειρήσεις του εναντίον της οργάνωσης ADF. Την 28η Νοεμβρίου, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, ο στρατηγός Σελεστάν Εμπαλά, εγκαταστάθηκε με την ομάδα του στην Μπένι. Άλλος ένας στρατηγός, ο Τζον Νούμπι, που θεωρείται προσκείμενος στον πρώην πρόεδρο Ζοζέφ Καμπίλα, στάλθηκε στην περιοχή μερικές ημέρες αργότερα.
Η ADF, που έχουν σχηματίσει μουσουλμάνοι αντάρτες από την Ουγκάντα, εγκαταστάθηκε το 1995 στο ανατολικό Κονγκό. Έχει εδώ και χρόνια ουσιαστικά πάψει να εξαπολύει επιθέσεις στην Ουγκάντα και πλέον έχει στραφεί εναντίον του τοπικού πληθυσμού. Της αποδίδονται σφαγές εκατοντάδων αμάχων από τον Οκτώβριο του 2014 στην περιφέρεια Μπένι.
Μετά την έναρξη την 30ή Οκτωβρίου των επιχειρήσεων του στρατού της Λ. Δ. Κονγκό εναντίον προπυργίων τους, μέλη της ADF σφαγίασαν πάνω από 200 άμαχους, σύμφωνα με τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Ο πρόεδρος της χώρας Φελίξ Τσισεκέντι διαβεβαιώνει ότι οι επιχειρήσεις του στρατού είχαν αποτέλεσμα να καταστραφούν σχεδόν όλα τα ορμητήρια των ισλαμιστών ανταρτών, όμως οι επιθέσεις συνεχίζονται αμείωτες. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε δυο χωριά στην Μπένι.
Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας στην Μπένι θέτει υπό αμφισβήτηση τις προσπάθειες των υγειονομικών αρχών για να ελεγχθεί η επιδημία του Έμπολα. Ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό αυξάνεται σε ζώνες όπου οι υγειονομικές υπηρεσίες αδυνατούν να αποκτήσουν πρόσβαση λόγω της ανασφάλειας.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι επέβαλε κυρώσεις σε έξι στελέχη της ADF, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της ισλαμιστικής οργάνωσης Μούσα Μπαλούκου.
Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει αναλάβει την ευθύνη για κάποιες από τις επιθέσεις που διέπραξαν μέλη της ADF φέτος, ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν πως οι δύο οργανώσεις πράγματι συνδέονται.