Φιάσκο με τις μάσκες: Σταματά η παραγωγή για τα σχολεία – Η απόφαση της ΚΕΔΕ

 Φιάσκο με τις μάσκες: Σταματά η παραγωγή για τα σχολεία – Η απόφαση της ΚΕΔΕ

Μετά το νέο απίστευτο φιάσκο με το μέγεθος των μασκών στα σχολεία με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) διακόπτεται άμεσα η παραγωγή. Η ΚΕΔΕ εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα των μασκών που διανέμονται στα σχολεία, στην οποία αναφέρει ότι:

«Μετά την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας ότι κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών, τις οποίες η ίδια συνέταξε και στις οποίες οφείλεται το θέμα που προέκυψε με το μέγεθος συγκεκριμένου αριθμού μασκών για συγκεκριμένες ηλικίες παιδιών, ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους, επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας».

«Με συνέπεια και υπευθυνότητα θα ολοκληρώσουμε μια προσπάθεια που στόχο έχει την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας από την εξάπλωση του COVID-19», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δικαιολογίες από τη ΓΓ Δημόσιας Υγείας

Υπενθυμίζεται ότι πολλή συζήτηση και αιχμηρά σχόλια έφερε το μπάχαλο με τις μάσκες κατά του κορωνοϊού που διανεμήθηκαν στα σχολεία την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.

Οι τεράστιες σε μέγεθος μάσκες που διανεμήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις, πυροδότησαν ειρωνικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και αιτιάσεις και υποθέσεις για το ποιος φέρει την ευθύνη.

Το υπ. Υγείας επιχείρησε να δώσει απάντηση στο ζήτημα με το μεγάλο μέγεθος των μασκών για τον κορωνοϊό που διανεμήθηκαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας εξήγησε πώς έγινε το μπέρδεμα με τις διαστάσεις των μασκών. «Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας.

Η ανακοίνωση

«Στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών.

Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».