Φιάσκο η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών την ώρα που εκτινάσσεται η ακρίβεια — Η Oxfam καλεί το ΔΝΤ να “εγκαταλείψει τις απαιτήσεις για πολιτικές λιτότητας”

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών 2022: Το ένα και μοναδικό κριτήριο για τους δικαιούχους και το ύψος του voucher - TheNewspaper.gr

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, ωστόσο οι αιτήσεις…. ακόμα να ανοίξουν.

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, ωστόσο οι αιτήσεις…. ακόμα να ανοίξουν.

Πλέον, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέσα στον Μάιο, οπότε και θα μπορέσουν τα ωφελούμενα νοικοκυριά να αντικαταστήσουν έως και τρεις συσκευές και να έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Την ίδια ώρα ωστόσο, οι λογαριασμοί που έρχονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οδηγούν σε πανικό τους καταναλωτές της ΔΕΗ, ενώ αρκετοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή.

Γρίφος παραμένει, λοιπόν, αν, έχοντας μια τέτοια οφειλή για το ρεύμα, θα μπορέσει κανείς να διαθέσει χρήματα -ακόμα και με έκπτωση- προκειμένου να αντικαταστήσει κάποιες από τις συσκευές που έχει στο σπίτι του, εγείροντας ερωτηματικά για το ποιοι θα ωφεληθούν τελικά από το πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Επίσης, η συσκευή που θα επιλέξετε θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Ποιες συσκευές μπορείτε να αντικαταστήσετε

Μπορείτε να αντικαταστήσετε συσκευές μόνο από τις εξής τρεις κατηγορίες: ψυγείο, κλιματιστικό και καταψύκτη.

Δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων ή πιάτων και ηλεκτρικές κουζίνες.

Μόλις ανοίξει η πλατφόρμα οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα της επιδότησης για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλιές και ενεργοβόρες συσκευές τους.

Η διαδικασία της αίτησης για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα γίνεται με κωδικούς TaxisNet και θα χρειάζεται το ΑΦΜ.

Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του, είτε στο κατάστημα που επιθυμεί να επισκεφτεί για αγορά, να δηλώνει τους κωδικούς taxisnet, στη συνέχεια θα δηλώνει τι συσκευές θέλει να αντικαταστήσει, το ΑΦΜ του και έναν λογαριασμό.

Στη συνέχεια, η επιδότηση θα αφαιρείται στο κατάστημα με την αγορά. Θα επιλέγετε όποια συσκευή επιθυμείτε, και η επιδότηση θα αφαιρείται αυτόματα στο ταμείο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρετε την επιδότηση είναι μία: Θα πρέπει η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε να λειτουργεί. Έτσι, αν έχετε, π.χ., ένα παλιό air condition που είναι εκτός λειτουργίας, τότε δεν μπορείτε να κάνετε αίτηση.

 

Η Oxfam καλεί το ΔΝΤ να “εγκαταλείψει τις απαιτήσεις για πολιτικές λιτότητας”

Η Oxfam καλεί το ΔΝΤ να “εγκαταλείψει τις απαιτήσεις για πολιτικές λιτότητας”

Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam καλεί με ανακοίνωσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να «εγκαταλείψει τις απαιτήσεις του για πολιτικές λιτότητας καθώς η κρίση του κόστους ζωής αυξάνει την πείνα και τη φτώχεια σε όλο τον κόσμο».

Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam καλεί με ανακοίνωσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να «εγκαταλείψει τις απαιτήσεις του για πολιτικές λιτότητας καθώς η κρίση του κόστους ζωής αυξάνει την πείνα και τη φτώχεια σε όλο τον κόσμο».

«Το 87% των δανείων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης της COVID-19 συνοδεύεται από την απαίτηση οι αναπτυσσόμενες χώρες –οι οποίες είδαν να τους στερείται η ισότητα της πρόσβασης στα εμβόλια και ορισμένες είναι αντιμέτωπες με κάποιες από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο– να υιοθετήσουν νέα μέτρα σκληρής λιτότητας, που δεν θα κάνουν τίποτε άλλο παρά να επιδεινώσουν τη φτώχεια και τις ανισότητες», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Νέα ανάλυση της Oxfam αποκαλύπτει ότι «τα 13 από τα 15 προγράμματα δανεισμού από το ΔΝΤ για τα οποία έγιναν διαπραγματεύσεις τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας συμπεριελαβαν την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας όπως φόρους σε βασικά διατροφικά είδη και στα καύσιμα ή μειώσεις δαπανών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο απόλυτα απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το 2020, το ΔΝΤ χορήγησε «επείγοντα δάνεια δισεκατομμυρίων για να βοηθήσει αναπτυσσόμενες χώρες» να αντιμετωπίσουν την πανδημία, «συχνά με ελάχιστους ή καθόλου όρους», θυμίζει η ΜΚΟ.

«Πρόσφατα, η διευθύντρια του ΔΝΤ, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παρότρυνε την Ευρώπη να μη θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της οικονομίας της προκαλώντας της ‘ασφυξία με τη λιτότητα’. Μολαταύτα, κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, το ΔΝΤ επέστρεψε στην επιβολή μέτρων λιτότητας σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα», προσθέτει η Oxfam.

Για τον Νάμπιλ Άμπντο, πολιτικό σύμβουλο της Oxfam International, «αυτό συνοψίζει τέλεια την πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών του ΔΝΤ: προειδοποιεί τις πλούσιες χώρες εναντίον της λιτότητας, την οποία επιβάλει ταυτόχρονα στις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα».

Υπενθυμίζοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι οι φτωχότερες χώρες πλήττονται περισσότερο από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και βασικών διατροφικών ειδών, ο Νάμπιλ Άμπντο εκτιμά πως αυτές οι τελευταίες «χρειάζονται βοήθεια για να βελτιώσουν την πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες και στην κοινωνική προστασία, κι όχι σκληρούς όρους που κλωτσάνε τον κόσμο ενώ είναι πεσμένος κάτω».

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση της Oxfam και της Development Finance International (DFI), 43 από τα 55 κράτη μέλη της Αφρικανικής Ένωσης είναι αντιμέτωπα με μειώσεις των δημοσίων δαπανών, συνολικού ύψους 183 δισεκ. δολαρίων τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αν αυτές οι περικοπές εφαρμοστούν, οι πιθανότητες να επιτύχουν τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ πιθανότατα θα εκμηδενιστούν», εκτιμά η Oxfam.

«Το ΔΝΤ πρέπει να αναστείλει τους όρους για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας στα υπάρχοντα δάνεια και να αυξήσει την πρόσβαση στις έκτακτες χρηματοδοτήσεις. Θα έπρεπε επίσης να ενθαρρύνει τις χώρες να αυξήσουν τους φόρους για τους πλουσιότερους για να γεμίσουν τα ταμεία τους που έχουν σχεδόν αδειάσει και να μειώσουν τις μεγεθυνόμενες ανισότητες», σύμφωνα με τον κ. Άμπντο.