Φθηνότερο αέριο ζητά από τους Ρώσους η ελληνική κυβέρνηση — Εκτίμηση ακινήτου με ένα κλικ από το Ελληνικό κτηματολόγιο

Αγωγός φυσικού αερίου

Το θέμα τέθηκε στη 13η Μεικτή Διϋπουργική Επιτροπή Ελλάδας Ρωσίας, ενώ σε λίγες μέρες θα βρεθεί στη Μόσχα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για συνομιλίες με τον Β. Πούτιν.

Το αίτημα της Ελλάδας για φθηνότερο φυσικό αέριο αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της 13η Μεικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Ελλάδας Ρωσίας, ενόψει και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ξεκινήσει οι διμερείς επαφές για το θέμα σε επίπεδο εταιρειών, δηλαδή μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom, ενώ στη διυπουργική η ατζέντα περιλαμβάνει ευρεία γκάμα θεμάτων, με το φυσικό αέριο να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ενεργειακή κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση που έχει η ΔΕΠΑ με τη Gazprom λήγει το 2026 ωστόσο κάθε χρόνο διεξάγονται συζητήσεις για τον τρόπο τιμολόγησης και για τη διαχείριση της ρήτρας take or pay που περιλαμβάνει το συμβόλαιο.

Όσον αφορά την τιμολόγηση, το συμβόλαιο με τη Gazprom είναι 100% oil indexed δηλαδή απολύτως συνδεδεμένο με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, τόσο για το 2020 όσο και για το 2021, υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη για έκτακτη τροποποίηση, διότι το πετρέλαιο ήταν πολύ ακριβό και το LNG φθηνότερο, οπότε η ΔΕΠΑ ζήτησε και πήρε (όπως και άλλες εταιρείες στην Ευρώπη) την τιμολόγηση μεγάλου ποσοστού των ποσοτήτων Ρώσικου αερίου σε τιμές συνδεδεμένες με το δείκτη TTF και όχι με το πετρέλαιο.

Για εφέτος (δηλαδή για το αέριο του 2022), που τα πράγματα είναι ακριβώς ανάποδα, δηλαδή το LNG είναι ακριβό και το πετρέλαιο φθηνότερο, είναι οι Ρώσοι που ζητούν να μην ισχύσει το 100% oil indexed, αλλά να ακολουθηθεί ένα υβριδικό μοντέλο όπως το 2020 και το 2021 που να συνδέει μέρος των πωλούμενων ποσοτήτων με το TTF.

 

Εκτίμηση ακινήτου με ένα κλικ από το Ελληνικό κτηματολόγιο

Αθήνα

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωράει στη χρήση της πλατφόρμας INSPIRE παρέχοντας πληροφορίες και πρόσβαση σε κτηματολογικά διαγράμματα, στην αξία ακινήτων, τις διαστάσεις τους κλπ.

Οι δυσκολίες που προκύπτουν για την ακριβή και φερέγγυα αποτύπωση των χαρακτηριστικών των ακινήτων σε όλη τη χώρα, κυρίως εξαιτίας της συναρμοδιότητας πολλών υπουργείων όπως το οικονομικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης ή και το υπουργείο εσωτερικών, το καθένα με τις δικές του λειτουργίες όπως την φορολόγηση, τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, τα υποθηκοφυλάκεια κ.α. έχουν οδηγήσει τις μέχρι τώρα προσπάθειες σε αδιέξοδο.

Για την επίλυση αυτών των δυσκολιών και την χρήση ενός αξιόπιστου μηχανισμού ο οποίος θα μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια την οικονομική αξία όλων των ακινήτων σε εθνικό επίπεδο το Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωράει στη χρήση της πλατφόρμας INSPIRE η οποία καλείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας και να ακολουθήσει τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υποδομή χωρικών πληροφοριών παρέχοντας ήδη πληροφορίες και πρόσβαση σε κτηματολογικά διαγράμματα, στην αξία ακινήτων, τις διαστάσεις τους κλπ.

Σύντομα αναμένεται και η αναβάθμιση του Inspire σε μια αρκετά πιο υψηλής τεχνολογίας πλατφόρμα με παραπάνω δυνατότητες όπως η παροχή ορθοφωτοχαρτών ενώ θα μπορούν να εισάγονται και δεδομένα όπως το ανάγλυφο του εδάφους, το υδρογραφικό δίκτυο, διευθύνσεις, τοπωνύμια, δασικοί χάρτες κ.α.

Η αναβάθμιση αυτή της πλατφόρμας θα δώσει την δυνατότητα του υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών με μεγαλύτερη ακρίβεια χρησιμοποιώντας τα γεωτεμάχια ως σημείο αναφοράς

Η διεύθυνση γεωχωρικών πληροφοριών του ελληνικού κτηματολογίου σημειώνει ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή των πιο σημαντικών δεδομένων που αφορούν την αξία των ακινήτων όπως είναι τα γεωμετρικά στοιχεία του, τα επικουρικά, θεματικά κλπ. αλλά οι υποδομές και οι υπηρεσίες του δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως μέχρι τώρα για την εκτίμηση των αξιών των ακινήτων αν και αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει και αλλάζει οδηγώντας προς την αξιοποίηση αυτής της υποδομής που διαθέτει η χώρα.

Η σημαντικότητα ενός εργαλείου εκτίμησης της αξίας ενός ακινήτου με ακρίβεια είναι πέρα από κάθε αμφιβολία μεγάλη τόσο στις αγοραπωλησίες ακινήτων όσο και σε επενδυτικά πλάνα, υποθήκες και στην δημοσιονομική πολιτική εφόσον η αξία ενός ακινήτου μέσω ενός και μόνο αριθμού μπορεί να δώσει την δυνατότητα της σύγκρισής του με ακρίβεια με άλλα αγαθά.