«Φάντασμα» παραμένει η νέα Δομή Υγείας στη Μόρια εν μέσω έξαρσης της πανδημίας!

Σακελλαροπούλου: «Απόδειξη αλληλεγγύης των Ευρωπαίων η νέα υγειονομική  μονάδα στο ΚΥΤ Μόριας»

Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούν οι καταγγελίες που έρχονται από πολλές πλευρές και αναφέρουν ότι η Δομή Υγείας που εγκαινιάστηκε στη Μόρια για να καλύπτει τους αιτούντες άσυλο, παραμένει κλειστή χωρίς στελέχωση και εξοπλισμό σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας.

«Φάντασμα» παραμένει η νέα Δομή Υγείας στη Μόρια εν μέσω έξαρσης της πανδημίας!

Μάλιστα, τα εγκαίνια είχε κληθεί να κάνει στις 20 Αυγούστου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου χωρίς ποτέ να λειτουργήσει. Η Δομή δημιουργήθηκε σε ελάχιστες εβδομάδες με πόρους της Ολλανδική Κυβέρνησης και εγκατάσταση έτοιμων οικίσκων.

«Έκλεισαν» την κλινική των Γιατρών χωρίς Σύνορα και εξήγγειλαν τη νέα δομή 

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Λίγες μέρες πριν, στο τέλος Ιουλίου, είχαν αναγκαστεί ν κλείσουν την κλινική λήψης και απομόνωσης δειγμάτων του κοροναϊού που διατηρούσαν στο νησί, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα. Η οργάνωση είχε καταγγείλει ότι οι τοπικές αρχές την παρεμπόδιζαν και απέτυχαν να βρουν μια λύση για να παραμείνει ανοιχτή η κλινική.

Στους ΓΧΣ είχε επιβληθεί πρόστιμο 35.000 ευρώ ενώ η κλινική, που δεν είχε στοιχίσει απολύτως τίποτε στο ελληνικό δημόσιο, ήταν εξοπλισμένη και στελεχωμένη όπως αρμόζει για τις επιδημικές συνθήκες. Την επόμενη μέρα, εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση η νέα δομή, που όμως παραμένει «φάντασμα».

Τεράστιος κίνδυνος διασποράς της πανδημίας

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πλέον το νησί της Λέσβου βρίσκεται σε μια μεγάλη έξαρση της πανδημίας με δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά ενώ οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ της Μόριας δεν έχουν πρόσβαση σε μια υποδομή για τη λήψη δειγμάτων. Την ίδια ώρα που το τοπικό Νοσοκομείο λειτουργεί ήδη οριακά, εξαιτίας των πολλών ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε δύο πλέον Παθολογικές Κλινικές.

Σε περίπτωση που περάσει ο ιός από τον τοπικό πληθυσμό μέσα στο ΚΥΤ, όπου επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες, η διασπορά θα είναι τεράστια, σημειώνουν παράγοντες του νησιού.  Όχι μόνο παραμένει κλειστή η δομή υγείας αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της έξαρσης συνολικά στο νησί, πόσο μάλλον για τους αιτούντες άσυλο.

 

Θοδωρής Καραγιαννίδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*