Υandex: Ο πόλεμος με την Ουκρανία «σκότωσε» μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες τεχνολογίας της Ρωσίας —

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν εκβιάζει με αέριο και σιτηρά - Ομαδικός τάφος 14 μέτρων στη Μπούσα ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ | Ειδήσεις

Ο ρωσικός φόβος για τεχνολογικό… brain drain

Πόλεμος με την Ουκρανία: Η Yandex NV σχεδιάζει να πουλήσει την επιχείρησή της που δραστηριοποιείται στη Ρωσία, όπως ανέφεραν πηγές στο Bloomberg. Η εταιρεία με έδρα την Ολλανδία κατέχει τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης της Ρωσίας, η οποία συχνά αναφέρεται ως «Ρωσική Google».

Η Yandex κυριαρχεί στην αγορά της χώρας και διαθέτει μια δημοφιλή ρωσική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πηγές είπαν στο Reuters ότι η Yandex NV εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει όλα τα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία ταυτόχρονα, με τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδιώκουν να ολοκληρώσουν την πώληση πριν από το τέλος του έτους.

Φωτογραφίες - Πόλεμος στην Ουκρανία: Χτυπούν αμάχους ισοπεδώνοντας πολυκατοικίες έξω από το Κίεβο - ertnews.gr

Ήταν επίσης μια από τις πιο υποσχόμενες ρωσικές εταιρείες τεχνολογίας όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη και εξάπλωσή της. Το Reuters ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ταξί της εταιρείας λειτουργούσαν σε οκτώ αφρικανικές χώρες και ότι είχε δοκιμάσει αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ισραήλ.

Ωστόσο, η τεχνολογική εταιρεία έχει τεθεί υπό ολοένα και περισσότερο κυβερνητικό έλεγχο τα τελευταία χρόνια μετά την απόφαση του Πούτιν να εισβάλουν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο συνιδρυτής της Yandex, Αρκάντι Βολόζ, ο οποίος τώρα ζει στο Ισραήλ, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αφού η ΕΕ τον συμπεριέλαβε στη λίστα κυρώσεων της τον Ιούνιο του 2022 για «υλική ή οικονομική υποστήριξη» της ρωσικής κυβέρνησης.

Bολόζ: «Βάρβαρη» η εισβολή στην Ουκρανία

Ο Βολόζ είπε τότε ότι η απόφαση να του επιβληθούν κυρώσεις ήταν εσφαλμένη. Μίλησε κατά του πολέμου τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, καταδικάζοντας δημόσια την εισβολή ως «βάρβαρη». Ο ρώσος δισεκατομμυριούχος του τεχνολογικού κλάδου είπε ότι ήταν προσωπικά τρομοκρατημένος από τον πόλεμο και συμπάσχει με τα δεινά των Ουκρανών, «τα σπίτια των οποίων βομβαρδίζονται καθημερινά», είπε.

Η ολλανδική οντότητα είχε προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από πολιτικά ζητήματα στη Ρωσία πριν από τις δηλώσεις του Βολόζ. Η Yandex πούλησε τις υπηρεσίες ειδήσεων και ιστολογίων στην κρατικά ελεγχόμενη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων VK στα τέλη του 2022, αφού το ρωσικό κράτος ενίσχυσε τους ελέγχους στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, το Bloomberg ανέφερε ότι τα σχόλια του Βολόζ είχαν κάνει τους πιθανούς επενδυτές επιφυλακτικούς σχετικά με τις συνεργασίες με τη μητρική εταιρεία της Yandex. Η ομάδα των Ρώσων μεγιστάνων που υποβάλλουν προσφορές για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ήθελε μια πλήρη ρήξη με την ολλανδική οντότητα, ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ.