Υπό επιτήρηση η κυβέρνηση για την ελευθερία του Τύπου — Πληρωμένη απάντηση Reporters United σε Οικονόμου για Google και παρακολουθήσεις — Bloomberg: Πνιγμένα στα χρέη νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα χειρότερα έπονται

Η αξιωματούχος της ΕΕ έθεσε όλη την ατζέντα των θεμάτων που δείχνουν ότι η ελευθεροτυπία πλήττεται, με τον Γ. Οικονόμου να απαντά ως απολογούμενος • «Μαγική εικόνα» η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου • Κ. Αρβανίτης: Ο κ. Μητσοτάκης εκθέτει τη χώρα.

Με πρόσφατη την κατρακύλα της χώρας μας κατά 38 θέσεις από πέρυσι στην παγκόσμια κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου (η Ελλάδα φιγουράρει πλέον στην 108η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες και στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, στη σχετική λίστα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2022), αλλά και τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων (υπόθεση Κουκάκη και λογισμικό Predator), έγινε η συνάντηση ανάμεσα στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα (αρμοδιότητα της οποίας είναι οι Αξίες και η Διαφάνεια) και του αναπληρωτή υπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου της Ελλάδας Γιάννη Οικονόμου.

Παρά τις προσεκτικές διατυπώσεις που συνοδεύουν τις σχετικές ανακοινώσεις, είναι φανερό ότι η Γιούροβα έθεσε όλη την ατζέντα των θεμάτων που δείχνουν ότι η ελευθεροτυπία πλήττεται στη χώρα μας, με τον κ. Οικονόμου να απαντά ως απολογούμενος και να επιχειρεί να πείσει πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί να για να εξασφαλίσει την ελευθερία των δημοσιογράφων. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας φαίνεται πως βρίσκεται –για ακόμα μια φορά– υπό επιτήρηση από την Ευρώπη σε ένα φλέγον ζήτημα, όπως είναι η ελευθερία του Τύπου.

Ειδικότερα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σε διάφορες πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών εξελίξεων που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης και τη διακυβέρνηση του εθνικού οργανισμού Τύπου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξέδωσε το γραφείο της αντιπρέδρου, η Βέρα Γιούροβα υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής των πρόσφατων συστάσεων κατά του SLAPP και της υποστήριξης της οδηγίας. Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Επέμεινε στη σημασία της αυτορρύθμισης, η οποία θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί από τον νόμο, και του σεβασμού των επαγγελματικών προτύπων.

Δολοφονία Καραϊβάζ και κυβερνητικές υποσχέσεις

Στη συνέχεια, οι δύο πολιτικοί επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια των δημοσιογράφων εντός της ΕΕ. Η αντιπρόεδρος ρώτησε σχετικά με την έρευνα για τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ και τη δράση για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση για το κράτος δικαίου του 2021. Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε μια σειρά μέτρων για την εφαρμογή της Σύστασης της Επιτροπής σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων, στα οποία συμμετέχουν πολλά υπουργεία. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαία αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις συγκεκριμένες προσπάθειες. Στο ίδιο κλίμα, ο Γ. Οικονόμου περιέγραψε πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των τοπικών μέσων ενημέρωσης και τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Η αντιπρόεδρος επέμεινε στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των δημόσιων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής διαφήμισης. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο ότι η Ελλάδα πρόκειται να υιοθετήσει νέα νομοθεσία που θα ασχολείται με τα θέματα αυτά και θα θέτει πρόσθετους στόχους και διαφανή κριτήρια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Γιούροβα και Οικονόμου συζήτησαν για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη σημασία της ισχυρής ενωμένης δράσης της ΕΕ. Συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι δημοσιογράφοι που κάνουν ρεπορτάζ στην πρώτη γραμμή και να καταπολεμηθεί η ρωσική πολεμική προπαγάνδα.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει δαπανήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ για την επείγουσα στήριξη των δημοσιογράφων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του προστατευτικού εξοπλισμού, της κατάρτισης, της ψυχολογικής υποστήριξης και της μετεγκατάστασης, όταν είναι απαραίτητο.

Όλα καλά τα είδε ο κ. Οικονόμου

Στη δική του ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς να μπαίνει σε πολλές λεπτομέρειες επιχείρησε να δημιουργήσει εικόνα… ανθηρή υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση παρουσίασε θέσεις και στοιχεία που διαψεύδουν τα όσα έχουν δει τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας.

Αναλυτικά:

Με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Věra Jourová, αρμοδιότητα της οποίας είναι οι Αξίες και η Διαφάνεια, συναντήθηκε σήμερα (24/05) ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου. Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ε.Ε., Πρέσβης, κ. Βράιλας, ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κ. Γαλαμάτης, η επικεφαλής του νομικού τμήματος της Μ.Ε.Α., κ. Μαμούνα και ο Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού, κ. Μπακογιάννης,  πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει με επιστολή του στις 31/03/2022 ο κ. Οικονόμου στην κ. Αντιπρόεδρο.

Αρχικά, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης στις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. για την παροχή προστασίας σε όλους τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και σε Ουκρανούς δημοσιογράφους, στους οποίους οφείλεται έμπρακτη αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνέχεια,  παρουσίασε  αναλυτικά και τεκμηριωμένα το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Τύπου στην Ελλάδα, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις πολιτικές της Κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια, αναφορικά με την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού, την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, τη στήριξη των επιχειρήσεων Τύπου και την ενίσχυση της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των Μ.Μ.Ε..

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την κριτική που εσχάτως έχει ασκηθεί από συγκεκριμένους φορείς για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία που αποκαθιστούν την πραγματικότητα και διαψεύδουν τις αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της χώρας μας.

Στην Ελλάδα η ελευθερία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ο πλουραλισμός και η υπεράσπιση του δημοσιογραφικού έργου κατοχυρώνονται τόσο θεσμικά, όσο και στην πράξη. Για αυτό και η χώρα μας συγκαταλέγεται στους πιο ενεργούς εταίρους της Ε.Ε., όσον αφορά τη συνδρομή των μελλοντικών πρωτοβουλιών της Επιτροπής.

Δήλωση του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη

Η Ελλάδα στο μικροσκόπιο της Κομισιόν για τα θέματα Ενημέρωσης – ο Μητσοτάκης εκθέτει διεθνώς τη χώρα.

Ούτε τα εθιμοτυπικά χαμόγελα στη φωτογραφία με την κυρία Γιούροβα, ούτε οι επιτηδευμένα διπλωματικές διατυπώσεις στην ανακοίνωση της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα: οι πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν φέρει την Ελλάδα στο μικροσκόπιο των Ευρωπαϊκών θεσμών για θέματα Ποιότητας και Ελευθερίας της Ενημέρωσης, θέματα κεντρικά για το Κράτος Δικαίου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως εκ μέρους της Επιτρόπου στο τραπέζι τέθηκαν όλα τα θέματα για τα οποία έχουν ήδη ασκήσει δημόσια κριτική ελληνικές αλλά και διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις, αλλά και θέματα που έχουν αποτελέσει αντικείμενο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας, όπως τα κριτήρια με τα οποία κατανεμήθηκαν κρατικά κονδύλια σε ΜΜΕ (φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για τη διαβόητη «Λίστα Πέτσα», που τώρα ήρθε η ώρα να κάνει και… διεθνή καριέρα, εκθέτοντας τη χώρα μας).

Η (μη) πρόοδος στις έρευνες για τη δολοφονία Καραϊβάζ, οι ντροπιαστικές επιδόσεις της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη των Reporters Without Borders (RSF), τα ποινικά γονατογραφήματα περί παραπληροφόρησης, αλλά και ο τρόπος διοίκησης του Εθνικού πρακτορείου Ειδήσεων είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που τέθηκαν από την Ευρωπαία Αξιωματούχο, γεγονός που αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει όλους όσοι σταθερά επιμένουμε να αναδεικνύουμε με θεσμικές παρεμβάσεις και τεκμηρίωση το γεγονός πως στη χώρα μας υπάρχει ζήτημα Ποιότητας και Ελευθερίας της Ενημέρωσης, ζήτημα που δημιουργεί η πολιτική Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ούτε η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, ούτε η επικείμενη Έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου στα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να σταματήσουν την κατρακύλα στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα μας η ακραία δεξιά πολιτική Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση, σε περιδίνηση αποδρομής και αυταρχισμού, δεν μπορεί πια να κρύψει ούτε από τους εταίρους της χώρας τα αδιέξοδα που οι πολιτικές της προκαλούν. Η μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στον τόπο είναι να συντομεύσει τον βίο της και να διεκολύνει την ομαλή πολιτική αλλαγή που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Το συντομότερο δυνατό.

 

Πληρωμένη απάντηση Reporters United σε Οικονόμου για Google και παρακολουθήσεις

Τη στιγμή που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρεί να δημιουργήσει μαγική εικόνα για τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες σχετικά με τις καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για την Ελευθερία του Τύπου στη χώρα, αλλά και τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, οι Reporters United τον κατηγορούν ακόμη μια φορά ότι ψεύδεται.

Ειδικότερα, η οργάνωση, με μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter αποδομεί τους χθεσινούς ισχυρισμούς του Γ. Οικονόμου πως η Google «ανασκεύασε επί το ακριβέστερον» τα όσα είχε αναφέρει σχετικά με την ύπαρξη του λογισμικού παρακολούθησης Predator στην Ελλαδά και μάλιστα στα χέρια κρατικών φορέων.

Οι Reporters United επισημαίνουν πως η Google, στη νέα αναφορά της, δεν δικαιώνει την κυβέρνηση, αλλά επισημαίνει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός αναφέρει «οι αγοραστές του Predator δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και εκτιμά ότι είναι πιθανόν να υποστηρίζονται από κυβερνητικούς φορείς».

«Αφού το Μαξίμου λέει ότι ιδιώτης παρακολουθούσε τον Κουκάκη, γιατί φοβάται την αποκάλυψη της Google ότι οι αγοραστές του Predator δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα; Η απάντηση: Είτε ψεύδεται και έχει το λογισμικό, είτε ξένες κυβερνήσεις κάνουν ανενόχλητες υποκλοπές στην Ελλάδα» σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

 

Bloomberg: Πνιγμένα στα χρέη νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Τα χειρότερα έπονται

Bloomberg: Πνιγμένα στα χρέη νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Τα χειρότερα έπονται

Περισσότεροι από 4.000.000 Έλληνες φορολογούμενοι οφείλουν στην Εφορία 113 δισεκατομμύρια, ενώ ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες καθυστερεί την πληρωμή των επαγγελματικών του υποχρεώσεων.

Ακόμη χειρότερες μέρες με τους λογαριασμούς ρεύματος και την ακρίβεια προβλέπει το πρακτορείο Bloomberg. «Το παλιρροιακό κύμα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα χτυπήσει με σφοδρότητα στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023 και ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις θα είναι ο ίδιος: Πολλοί θα πνιγούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ήδη όμως στην Ελλάδα είναι πνιγμένα στα χρέη νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Περισσότεροι από 4.000.000 Έλληνες φορολογούμενοι οφείλουν στην Εφορία 113 δισεκατομμύρια, ενώ ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες καθυστερεί την πληρωμή των επαγγελματικών του υποχρεώσεων.

Περιγράφοντας την κρίση ηλεκτρικής ενέργειας, το Bloomberg, την παρομοιάζει με «μια ανερχόμενη παλίρροια, αργή αλλά αδυσώπητη που σε πιάνει απροετοίμαστο και σε κλονίζει συθέμελα».

Όπως συνεχίζει η ανάλυση του Bloomberg: «Έχει περάσει σχεδόν απαρατήρητο το γεγονός πως τα προθεσμιακά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας για τα τέλη του 2022 και, ειδικά, για το 2023 έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, προαναγγέλλοντας περαιτέρω αυξήσεις των λογαριασμών κοινής ωφέλειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προθεσμιακά συμβόλαια έχουν σημειώσει υψηλά ρεκόρ, έχοντας αυξηθεί περίπου κατά 40% τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτινάχθηκαν τον Δεκέμβριο και ξανά στα τέλη Φεβρουαρίου για λίγες μέρες. Από τότε, οι καθημερινές τιμές έχουν υποχωρήσει. Η πτώση είναι παραπλανητική. Στην ηλεκτρική ενέργεια, αυτό που έχει σημασία είναι οι αθροιστικοί μέσοι όροι. Και οι μηνιαίοι μέσοι όροι δίνουν μια ανησυχητική εικόνα».

Όπως εξηγεί το Bloomberg, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια, μήνες μπροστά, στη χονδρική αγορά για να καθορίσουν το κόστος για τους πελάτες τους. Και έτσι, οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών στο προθεσμιακό συμβόλαιο αποτελούν ουσιαστικά σημαντικές αυξήσεις λιανικής για το επόμενο έτος.

Οι προθεσμιακές τιμές το 2019 κυμαίνονταν γύρω στα 50 ευρώ. Οι γαλλικές προθεσμιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε περισσότερα από 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αριθμός ρεκόρ. Τον Ιανουάριο το ίδιο συμβόλαιο διαπραγματευόταν κάτω από 130 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πνιγμένα στα χρέη νοικοκυριάκαι επιχειρήσεις – Ξεκινούν πλειστηριασμοί

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη πιο δυσοίωνα. Ενδεικτική είναι η εικόνα των βεβαιωμένων οφειλών, καθώς το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στην Εφορία, το οποίο οφείλουν πάνω από 4.000.000 φορολογούμενοι, εκτοξεύτηκε στα 113 δισεκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το τέλος Μαρτίου ανέρχονταν σε 42,83 δισ. ευρώ από 41 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου, έχοντας αυξηθεί κατά 1,83 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες. Από αυτά, το 1,35 δισ. ευρώ αφορά νέες κύριες οφειλές, ενώ τα υπόλοιπα 459,57 εκατ. ευρώ είναι πρόσθετα τέλη.

Σε ετήσια βάση, οι οφειλές στο τέλος του 2021 αυξήθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,9 δισ. ευρώ αφορά κύριες οφειλές και το 1,6 δισ. ευρώ πρόσθετα τέλη. Στο τέλος Μαρτίου οι συνολικές ρυθμίσεις ήταν 456.973 και αντιστοιχούσαν σε ρυθμισμένο ποσό 4,73 δισ. ευρώ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο οι οφειλέτες εργοδότες ήταν 474.610, στα δε τέλη Μαρτίου έφτασαν στους 555.446, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 17%.

Την ίδια ώρα το 60% των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί από την άνοδο της τιμής της ενέργειας, ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες καθυστερεί την πληρωμή των επαγγελματικών του υποχρεώσεων, ενώ το 60% πιστεύει ότι θα κλείσει η επιχείρησή του, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδωσίου.

«Οι επιχειρήσεις πιέζονται γιατί πιέζεται ο καταναλωτής. Το εισόδημα των καταναλωτών τελειώνει στο σούπερ μάρκετ και στην ενέργεια. Άρα δεν μένει κάτι άλλο για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις», τονίζει.

Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) επανεκκινεί τις διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών προς τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ, που είχαν παγώσει λόγω της πανδημίας, με στόχο έσοδα ύψους 1,19 δισ. ευρώ, στέλνοντας 300.000 ειδοποιητήρια προκειμένου να ενημερωθούν οι οφειλέτες για τις δυνατότητες διακανονισμού των οφειλών τους σε έως 12 μήνες.