Υποχρεωτικό self test για όλους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα – Ξενοδοχεία: Τι προβλέπουν τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα

Υποχρεωτικό self test για όλους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Από σήμερα Δευτέρα, 24 Μαΐου, διευρύνεται η υποχρέωση εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό όχι μόνο για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας και τους έχοντες ατομική επιχείρηση, αλλά και για όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου, ακόμα και για όσους εργάζονται από απόσταση.

Μόνο που απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης αποτελέσματος και οιασδήποτε δυσμενούς συνέπειας, όσοι κατά το χρονικό διάστημα από 24 Μαΐου έως 6 Ιουνίου δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Μέχρι τώρα υποχρεωμένοι για self test στον ιδιωτικό τομέα, δύο φορές φορές την εβδομάδα, ήταν μόνο όσοι δουλεύουν στο λιανεμπόριο, την εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και τις σχολές οδηγών.

Αντίστοιχα, μέχρι τώρα μια φορά την εβδομάδα πρέπει να υποβάλλονται όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, την Ελληνική Αστυνομία, την πυροσβεστική, το Λιμενικό Σώμα και οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Υποχρέωση για εβδομαδιαίο έλεγχο έχουν επίσης οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές.

Όλοι οι εργαζόμενοι θα μπορούν από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο να προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία δύο τεστ: το ένα για την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 και ένα για την εβδομάδα από 31/05/2021 έως 06/06/2021.

Στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας από 24/05/2021 έως 30/05/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους  έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία.

Με άλλα λόγια, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μάϊου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του αύριο Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

Οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα και οι έχοντες ατομική επιχείρηση καλούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι για την προμήθεια των self tests απαιτείται η επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Ξενοδοχεία: Τι προβλέπουν τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλαΞενοδοχεία: Τι προβλέπουν τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα

Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν φέτος για την ασφαλή λειτουργία των ξενοδοχείων παρουσίασε η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, Κωνσταντίνα Σβήνου. Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στόχος τους είναι η ευελιξία και η λειτουργικότητα, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πελάτες, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια λόγω της πανδημίας.

Πώς θα λειτουργεί ο μπουφές

Η Κωνσταντίνα Σβήνου σημείωσε ότι  βρέθηκε η λύση για το σοβαρό θέμα του μπουφέ που πέρυσι δημιούργησε πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία κυρίως των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

 • Από φέτος οι πελάτες των ξενοδοχείων θα μπορούν να σερβίρονται μόνοι τους στο μπουφέ και όχι με τη βοήθεια του προσωπικού του ξενοδοχείου, όπως γινόταν πέρυσι που δημιουργούσε προβλήματα καθυστερήσεων στη διάρκεια της εξυπηρέτησης των πελατών.
 • Τα ξενοδοχεία που διαθέτουν μπουφέ υποχρεούνται με τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολα να παρέχουν απολυμαντικό χεριών στην είσοδο του μπουφέ, αλλά και ταυτόχρονο έλεγχο ότι αυτό γίνεται από τους πελάτες.
 • Υποχρεωτική είναι η τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού στα φαγητά κ.λπ., ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα οι πελάτες να προμηθεύνται γάντια μιας χρήσης προκειμένου να πιάσουν τη λαβίδα κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η λειτουργία του καθιστικού – χώρου τραπεζαρίας για άλλες δραστηριότητες, εκτός αυτής της εστίασης.

Κοιτώνες-υπνοδωμάτια

 • Μειώνεται η δυναμικότητα στα υπνοδωμάτια – κοιτώνες στο 50% και τηρείται υποχρεωτικά απόσταση 1,5 μ. μεταξύ των κλινών.
 • Κατά την είσοδο των πελατών θα πραγματοποιείται θερμομέτρηση και θα συμπληρώνεται ερωτηματολόγιο υγείας.
 • Υποχρεωτικά -αυτονόητα- τα μέσα ατομικής προστασίας του προσωπικού, η μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη),τα γάντια μιας χρήσης είναι πλέον στην καθημερινότητά τους.
 • Το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής θα μπορεί να κάνει χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου.

Ιαματικά Λουτρά

 • Για τις Μονάδες Ιαματικής Θεραπείας και τα Κέντρα Ιαματικού Τουρισμού Θερμαλισμού ισχύουν τα εξής μέτρα:
 • Ελάττωση του αριθμού των προσερχομένων στο 50% της προβλεπόμενης δυναμικότητας της μονάδας.
 • Υποχρεωτική αυξημένη παρουσία ιατρικού προσωπικού καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας.
 • Κατά την προσέλευση, θα πραγματοποιείται θερμομέτρηση και θα συμπληρώνεται ερωτηματολόγιο υγείας.
 • Συνιστάται η πραγματοποίηση μοριακού τεστ (τις τελευταίες 72 ώρες), ενώ η η χρήση των εγκαταστάσεων ιαματικής θεραπείας γίνεται αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση τα τουριστικά καταλύματα προαιρετικά μπορούν και φέτος να διαθέτουν δωμάτια καραντίνας τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως χώρος απομόνωσης επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

Πιστοποίηση «Health First»

Ζωτικής σημασίας για τον πελάτη, αποτελεί η θέσπιση του σήματος Πιστοποίησης «Health First», το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα.

Η κατάρτιση του πρωτοκόλλου υγειονομικού περιεχομένου για τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και η χορήγηση του Σήματος διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας.