Υποχρεωτικός Εμβολιασμός: Το σκεπτικό της κυβέρνησης — Μητσοτάκης: Οι πολιτικές της «πράσινης» μετάβασης πρέπει να έχουν

Γνωρίστε το Μέγαρο Μαξίμου (Photos)

 Όλο το παρασκήνιο και οι διαβουλεύσεις

Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60.

Στον χθεσινό πρωινό καφέ κλείδωσαν οι αποφάσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60 και το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ για όσους δεν κλείσουν ραντεβού έως τις 16 Ιανουαρίου. Βασική προϋπόθεση για να μην πληρώσουν πρόστιμο οι 60+, είναι να κλείσουν ραντεβού και να έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου μέχρι την 16η Ιανουαρίου 2022. Από τις 17 Ιανουαρίου 2022, όποιος δεν έχει καταγραφεί στο σύστημα ως εμβολιασμένος με την πρώτη δόση, θα τιμωρείται αυτόματα με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Το διοικητικό πρόστιμο «δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας. Ένα κίνητρο προφύλαξης, μια ώθηση ζωής, αλλά πιστεύω ότι είναι και μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολύ περισσότερους εμβολιασμένους» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του «προστασία και όχι τιμωρία».

Το μέτρο αφορά 520.000 μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών καθώς και όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, από τους 580.000 μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών μόνο 60.000 εμβολιάστηκαν εντός του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός σε συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες αξιολογούσαν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία και κυρίως τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, από τις ΜΕΘ, από ανθρώπους που διασωληνώνονται και από τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους. Το συμπέρασμα που προέκυψε από τα παραπάνω στοιχεία ήταν πως η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών ανήκει στην κατηγορία των μη εμβολιασμένων και στην ηλικιακή ομάδα των 60 και άνω. Παράλληλα η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο είχε εξαντλήσει κάθε μέθοδο πειθούς για να πείσει τους πολίτες από 60 και άνω να εμβολιαστούν, ενώ τον προηγούμενο μήνα που υπήρξε μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα, η συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα ανταποκρίθηκε σε μικρότερο βαθμό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, και εν όψει της μετάλλαξης Όμικρον, δεν υπήρχε περιθώριο πια κι έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε τη σκληρή απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60, προκειμένου να μείνει η οικονομία και η κοινωνία ανοιχτή, να συνεχιστεί η εμβολιαστική κάλυψη και να προστατευτεί το ΕΣΥ.

Μάλιστα, οι παραπάνω ανακοινώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ραντεβού για τον εμβολιασμό με την 1η δόση. Κατά πληροφορίες, και με βάση τα στοιχεία για το τελευταίο δεκαήμερο, ο ημερήσιος μέσος όρος των ραντεβού 1ης δόσης για πολίτες άνω των 60 ετών, ήταν 2.600 ραντεβού. Ωστόσο χθες, ο αριθμός αυτός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, καθώς έχουν ήδη κλειστεί 6.000 ραντεβού 1ης δόσης, από πολίτες άνω των 60 ετών.

Αμαλία ΚάτζουΑμαλία Κάτζου

 

Μητσοτάκης: Οι πολιτικές της «πράσινης» μετάβασης πρέπει να έχουν απτά αποτελέσματα για τους πολίτεςΜητσοτάκης πράσινη μετάβαση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην «πράσινη» μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την θέση του ότι απαιτείται αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το φως και των φιλόδοξων στόχων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατεύθυνση της «πράσινης» μετάβασης, εξέφρασε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Climate change: An existential Crisis».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι μέχρι πρότινος αυστηροί στόχοι του Συμφώνου Σταθερότητας μοιάζουν πλέον απαρχαιωμένοι και σημείωσε ότι «θα χρειαστούμε περισσότερα κονδύλια». Τόνισε, δε, ότι η άσκηση εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης και στη δημοσιονομική πειθαρχία αναμένεται να είναι η κυρίαρχη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον επόμενο χρόνο.

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της χώρας μας στο πεδίο της «πράσινης» μετάβασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση του ανακοίνωσε την απόφασή της να τερματίσει τη λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως το 2028. Έδωσε, μάλιστα έμφαση στην πρόσφατη κατάθεση του κλιματικού νόμου, ως ενός μηχανισμού επιτήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και διασφάλισης ότι ενδιάμεσοι στόχοι όπως η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 80% έως το 2040 θα τηρηθούν. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ορόσημο την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, επικαλούμενος τα 32 δισ. ευρώ, που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια. Τόνισε, δε, πως σημαντικό κομμάτι από τα 19 δισ. των επιχορηγήσεων θα κατευθυνθεί στην «πράσινη» μετάβαση και συμπλήρωσε ότι θα αποβεί σημαντική και η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Σε ό,τι αφορά στην εν εξελίξει ενεργειακή κρίση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στις πρωτοβουλίες ενίσχυσης των νοικοκυριών έναντι της αύξησης του φυσικού αερίου, αλλά και στη μεγάλη γεωπολιτική σημασία, που αποκτά συν τω χρόνω η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για την ΕΕ.

«Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες μας ότι οι ΑΠΕ είναι αυτή τη στιγμή η φθηνότερη πηγή ενέργειας, καθώς και ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου δεν αποτελεί επιχείρημα πως πρέπει να συνεχίσουμε με τον άνθρακα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. «Εάν δεν δαπανήσουμε κονδύλια για να αντιμετωπίσουμε την αύξηση των τιμών στην ενέργεια διακινδυνεύουμε να «χάσουμε» τις κοινωνίες μας, καθώς η «πράσινη» μετάβαση θα αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνη, ιδίως για τους πλέον ευάλωτους», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός. Επέμεινε, δε πως οι πολιτικές της «πράσινης» μετάβασης θα πρέπει να έχουν έναν θετικό αντίκτυπο σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, να έχουν «χειροπιαστά αποτελέσματα», όπως είπε, χαρακτηριστικά, ώστε να συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των κοινωνιών μας.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου των κρατών μελών της ΕΕ επικαλούμενος το μνημόνιο κατανόησης Ελλάδος και Αιγύπτου για το φυσικό αέριο καθώς και τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. «Υπάρχει πολύ μεγάλη γεωπολιτική σημασία στα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη περιοχή όχι ως χειρονομία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επειδή οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι σημαντικές για την ενεργειακή σταθερότητα της Ευρώπης.