Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η κυβέρνηση θεωρεί συνταγματική την αναστολή εργασίας – “Προσκυνητής” σε Ιερά Σύνοδο η κυβέρνηση, αλλά αυστηρή με τους πολίτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο Υγείας Αγίας Παρασκευής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο Υγείας Αγίας Παρασκευής.

Το Μαξίμου επικαλείται τον Α. Μανιτάκη για τη συνταγματικότητα της αναστολής εργασίας για όσους αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Συνταγματική η αναστολή εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε γηροκομεία που θα αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, υποστηρίζει η κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα επιστρέφει στο ΣΥΡΙΖΑ τις κατηγορίες περί διχασμού και τον κατηγορεί με τη σειρά της για “φλερτ” με το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και ειδικότερα το μέτρο αναστολής εργασίας ακόμη και για τους γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό του δημοσίου τομέα εγείρει κατά ορισμένους ερωτήματα συνταγματικότητας και καταστρατήγησης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και του άρθρου 22 του Συντάγματος περί προστασίας της εργασίας.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως επικαλούνται τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργό Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος εξέφρασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ εκτίμησε ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας για τους εργαζόμενους σε γηροκομεία και νοσοκομεία που δεν θα εμβολιαστούν είναι συνταγματικό. Χαρακτήρισε επίσης συνταγματικό και τον αποκλεισμό των μη εμβολιασμένων από εσωτερικούς χώρους στην εστίαση και διασκέδαση, από τη στιγμή που όπως είπε το μέτρο είναι το ηπιότερο δυνατό, και τεκμηριώνεται επιστημονικά.

“Όταν υπάρχουν εμφανείς, επιστημονικά δεδομένοι και άμεσοι κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία του πληθυσμού συνολικά, ακόμη και για την υγεία των εμβολιασμένων, η Πολιτεία προφανώς μπορεί να προβλέψει – με νόμο – μέτρα επιβολής του υποχρεωτικού εμβολιασμού και τη δυνατότητα αναστολής εργασίας. Μπορεί δηλαδή να πει σε έναν αρνητή ότι τίθεσαι σε αναγκαστική άδεια, ή σε ένα είδος διαθεσιμότητας, καθώς παραβίασες έναν όρο, ένα καθήκον που έχεις, αυτό της υγιούς παροχής εργασιών”, υποστήριξε ο κ. Μανιτάκης. Ανέφερε μάλιστα ότι καθώς ο ο εργοδότης έχει υποχρέωση της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων και υποχρεούται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και μάλιστα προληπτικά, μπορεί να προβλέψει ακόμη και αναστολή εργασίας χωρίς πληρωμή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο καθηγητής πάντως τόνισε ότι δεν μπορεί η αναστολή να ισοδυναμεί με απόλυση, δηλαδή με διακοπή της θέσης εργασίας. Πρακτικά βέβαια η αναστολή είναι σαν απόλυση για τον εργαζόμενο που δεν θα πληρώνεται και εκεί ποντάρει βέβαια και η κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη προσέθεταν ότι το Σύνταγμα -και μάλιστα και το άρθρο 22 για την προστασία της εργασίας- επιβάλλει στην πολιτεία να παίρνει μέτρα περιορισμού δικαιωμάτων και ελευθεριών όταν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ανάγκη προστασίας από επιδημίες.

Το άρθρο 22 του Συντάγματος για την προστασία της εργασίας ειδικότερα αναφέρει ότι: “Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών.”

Ο κ. Μανιτάκης μάλιστα εκτίμησε ότι εάν όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας κινηθούν δικαστικά, δεν θα δικαιωθούν,καθώς σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κρίνεται απολύτως επιβεβλημένος για λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας. Έφερε ως παράδειγμα την υποχρέωση των γονέων να κάνουν όλα τα εμβόλια στα παιδιά τους προκειμένου να γίνουν δεκτά στο νηπιαγωγείο, αλλά και την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΣτΕ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανδρών της ΕΜΑΚ.

Σημειωτέον ότι για την εφαρμογή των μέτρων για υποχρεωτικό εμβολιασμό και των κυρώσεων σε περίπτωση άρνησης, δεν απαιτείται ψήφιση νέου νόμου, αλλά μόνο έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα καθορίζει και λεπτομέρειες όπως το χρονικό διάστημα αναστολής.

Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ δια της εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη εξαπέλυσε αντεπίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον οποιο καλεί να απαντήσει ευθέως εάν:

Είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες ή όχι;

Είναι υπέρ της επαναλειτουργίας κλειστών χώρων ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους ή όχι;

“Όσο για το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για την επιστήμη και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ίσως να έπειθε κάποιους, αν δεν είχε αργήσει ενάμιση χρόνο, στη διάρκεια του οποίου τα στελέχη και τα τρολς του ΣΥΡΙΖΑ τον λοιδορούσαν” σχολιασε επίσης η κ. Πελώνη.

Βασικό επιχείρημα όμως της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των εμβολιασμών είναι η στάση του πρώην υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, τον οποιο κατηγορεί ότι “κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές με πρόσχημα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, όπως κι ο κ. Τσίπρας που από τη μια μιλάει υπέρ της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και από την άλλη καταγγέλλει την κυβέρνηση για “βούρδουλα”.”

Βίκυ Σαμαρά

 

“Προσκυνητής” στην Ιερά Σύνοδο η κυβέρνηση, αλλά αυστηρή με τους πολίτες

Ο Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας στην Ιερά Σύνοδο. Με "μεγάλο σεβασμό" όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας

Ο Βασίλης Κικίλιας και ο Σωτήρης Τσιόδρας στην Ιερά Σύνοδο. Με “μεγάλο σεβασμό” όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας

Η κυβέρνηση αρκέστηκε σε μία “σύσταση” από την ιεραρχία όσον αφορά τον εμβολιασμό παρά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Παραμένει ανοιχτό το θέμα του πώς θα λειτουργούν οι ναοί.

Η «ειδική σχέση» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία φαίνεται πώς πρυτάνευσε έναντι της άμεσης ανάγκης ανάσχεσης του 4ου κύματος της πανδημίας, στην συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου αποτελούμενου από τον Βασίλη Κικίλια και τον Σωτήρη Τσιόδρα με την Ιερά Σύνοδο. Οι συνομιλίες φαίνεται πώς επισφράγισαν έναν συμβιβασμό ανάμεσα στα δύο μέρη. Πιθανότατα προαποφασισμένο σε κορυφαίο επίπεδο. Αυτό δείχνει τόσο η απόφαση στην οποία κατέληξε η ηγεσία της Εκκλησίας η οποία κάθε άλλο παρά καταδικάζει τις «αντιεμβολιαστικές» κορώνες που διατυπώνονται από ιερείς. Επίσης η κυβερνητική στάση που περιορίστηκε σε μία «ταπεινή» έκκληση, την ίδια στιγμή που στην υπόλοιπη κοινωνία η κυβέρνηση απευθύνεται με «κοινωνικό αυτοματισμό», απειλές προστίμων και μεταβίβαση ευθύνης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Άλλο ύφος στους πολίτες, άλλο στην Ιερά Σύνοδο

Στο επίπεδο των πολιτικών δηλώσεων ο τρόπος που εκφράστηκε η κυβέρνηση για τις επαφές και τις συνομιλίες της με την Εκκλησία της Ελλάδας, ήταν …παράδοξα συγκρατημένος. Το ύφος των κυβερνητικών στελεχών υπήρξε ιδιαίτερα μειλίχιο και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αντίστοιχο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση όταν αναφέρεται είτε στους μικρο-επαγγελματίες της εστίασης, είτε στους εργαζόμενους, είτε στους πολίτες γενικώς.

«Ύστερα από ενάμιση χρόνο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πια ότι δεν ξέρει για τον κορονοϊό» ανέφερε χαρακτηριστικά στο τελευταίο του διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους πολίτες. Απεύθυνε παράλληλα αυστηρή προειδοποίηση λέγοντας πως «όσοι δεν εμβολιάζονται, δεν θα οδηγήσουν τον τόπο σε καθολικές απαγορεύσεις»

. Όμως δεν ακολουθήθηκε η ίδια ρητορική από τον υπουργό Υγείας όταν αναφέρθηκε στην Εκκλησία της Ελλάδας. Παρά το γεγονός πως επί μήνες έχουν καταγραφεί αντιδράσεις της Εκκλησίας για τα μέτρα αντιμετώπισης του Covid 19 ακόμη και αντι-εμβολιαστικές ακρότητες προερχόμενες από ιερείς. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Βασίλη Κικίλια που σημείωσε πως «ζητήσαμε με κάθε σεβασμό οι άγιοι Πατέρες να στηρίξουν και να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Προφανώς στην συμβολική λογική του εξευμενισμού της ηγεσίας της Εκκλησίας εντάσσεται και η «στράτευση» του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, που ήταν το δεύτερο μέλος που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην συνάντηση. Αφού είναι γνωστό το θρησκευόμενο προφίλ του καθηγητή λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Απλή σύσταση

Εκτός όμως από το ζήτημα του ύφους, όσον αφορά την ουσία φαίνεται ότι υπήρξε συμβιβασμός ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις αντιλήψεις η ακόμη και τις απαιτήσεις της Εκκλησίας. Αυτό δείχνει η απόφαση και η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, αφού τηρεί αποστάσεις από μια λογική έντονης έκκλησης προς τους πιστούς να σπεύσουν άμεσα να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με την απόφασή της, η Ιερά Σύνοδος δεσμεύεται «να συστήσει για μία ακόμη φορά την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσης του ιού». Όχι όμως και να καλέσει τους πιστούς, -ιδίως μάλιστα στις ηλικίες που ο κορονοϊός είναι πολύ επικίνδυνος- να εμβολιαστούν άμεσα. Πόσο μάλλον να απαιτήσει από τους ιερείς, που έρχονται σε επαφή με το ποίμνιο να είναι εμβολιασμένοι. Την ίδια μάλιστα στιγμή που οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους εγκυμονούν κινδύνους μετάδοσης της πανδημίας, η Ιερά Σύνοδος ζητά να γίνει πιο συχνή η συμμετοχή των πιστών στις θρησκευτικές εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικά στην απόφαση επισημαίνεται ότι θα σταλεί εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδους για «την ενημέρωση των πιστών για την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στην λατρευτική Της ζωή».

Στην ίδια απόφαση δεν υπάρχει καμία φραστική καταδίκη για τους ιερείς που έχουν μιλήσει ανοιχτά κατά του εμβολιασμού η για ανάλογες πρακτικές. Η Ιερά Σύνοδος αρκείται στο να επισημάνει ότι μόνον αυτή εκφράζει την επίσημη θέση της Εκκλησίας και δεσμεύεται στο μέλλον «να ελέγξει και περιορίσει κάθε παράλογη και μεμονωμένη φωνή απάδουσα προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας και την μακραίωνη κανονική Της Παράδοση προκειμένου να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των πιστών και η διακινδύνευση της υγείας όλων». Φράση η οποία έχει αρκετά γενικό χαρακτήρα και αφήνει περιθώρια ανοχής αντι-επιστημονικών απόψεων.

Τι θα γίνει με τους ναούς;

Η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και την Ιερά Σύνοδο, διατηρεί αν δεν ενισχύει την εικόνα της «ειδικής σχέσης» ανάμεσα σε κυβέρνηση και Εκκλησία. Αυτής που αναδείχθηκε ιδιαίτερα τον τελευταίο 1,5 χρόνο της πανδημίας. Θυμίζουμε ότι ενστάσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης του Covid 19 είχε η Εκκλησία τόσο το 2020 όσο και το 2021, ιδίως όσον αφορά τον εορτασμό του Πάσχα και άλλες θρησκευτικές εκδηλώσεις. Ακόμη και σήμερα άλλωστε παραμένει ασαφές το αν ο Ναοί θεωρούνται «κλειστοί χώροι» και θα υπαχθούν στο πνεύμα της πρόσφατης νομοθέτησης που θέλει στους κλειστούς χώρους να βρίσκονται μόνον εμβολιασμένοι πολίτες. Η έως στιγμής εικόνα πάντως δεν περιέχει τέτοιου είδους περιορισμούς, ενώ τον Αύγουστο υπάρχουν σειρά λατρευτικών εκδηλώσεων που δημιουργούν συνθήκες κοσμοσυρροής.

Ρουσφέτια

Αξίζει μάλιστα να θυμίσουμε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης, το 2020 υπήρξαν οικονομικά αντισταθμίσματα προς την εκκλησία λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας. Θυμίζουμε την νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πέρσι τέτοια εποχή και έδινε την δυνατότητα στην Εκκλησία να ρυθμίζει τα χρέη των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων προς τρίτους.

Ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος είχε εισηγηθεί σχετική τροπολογία και είχε αναφέρει πως με αυτήν «δίνεται η δυνατότητα στα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να μπορούν να προβούν σε διακανονισμό των απαιτήσεών τους με τους πάσης φύσεως οφειλέτες τους. Καθορίζεται, επίσης, σαφώς, ότι το καθεστώς παραγραφής των χρηματικών απαιτήσεων και των οφειλών των Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων τόσο μεταξύ τους όσο και έναντι τρίτων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, θα διέπεται από το Λογιστικό Δίκαιο των κρατικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου»

Γεράσιμος Λιβιτσάνος