Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε σώματα ασφαλείας, στρατό και στενό δημόσιο τομέα – Πρόστιμα και σκληρά μέτρα για ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς – Ώρα ΕΝΦΙΑ: Κλείνει το Ε9 -Ποιοι θα πληρώσουν 50% μειωμένο φόρο

 Τι εξετάζει η κυβέρνηση, η δήλωση γρίφος του Οικονόμου

Απέχοντας σημαντικά από την επίτευξη του αναγκαίου τείχους ανοσίας, ο πονοκέφαλος στην κυβέρνηση μεγαλώνει για το πότε και για ποιους θα ανάψει το πράσινο φως του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Στις τελευταίες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασιστεί να δοθεί ένα εύλογο χρονικό περιθώριο ώστε να φανεί αν τελικά φέρνουν ή όχι αποτελέσματα η δεύτερη ευκαιρία για τους υγειονομικούς που θα βγαίνουν από την αναστολή εργασίας την επόμενη μέρα από την χορήγηση της 1ης δόσης του εμβολίου αλλά και του ασφυκτικού πλαισίου που τίθεται σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

  • Χιλιάδες εργαζόμενοι θα κληθούν την επόμενη εβδομάδα να πληρώνουν από ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές θα πληρώνουν δυο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, δηλαδή θα χρειαστεί να επιβαρυνθούν οικονομικά με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να εκπληρώνουν την αυτονόητη υποχρέωση τους να προσέρχονται στην εργασία τους.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά στο συρτάρι την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε σώματα ασφαλείας, στρατό και τον στενό δημόσιο τομέα, ιδίως για υπηρεσίες που απαιτούν συναλλαγή με το κοινό. Με νόημα θύμισε εξάλλου και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ότι με μια απλή υπουργική απόφαση θα μπορεί να ενεργοποιηθεί.

  • Ο πρωθυπουργός σχεδιάζεται να κινηθεί ήπια και σε ενθαρρυντικό τόνο στις παρεμβάσεις του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια να ξεκολλήσει η επιχείρηση Ελευθερία. Καμπανάκι χτυπάει και η χαμηλή προσέλευση για εμβόλιο των παιδιών που είναι στις ηλικίες των μαθητών Λυκείου και Γυμνασίου. Πρώτη δόση ή ραντεβού έχουν κάνει το 23,1% στις ηλικίες 15-17 ετών και 11,5% στις ηλικίες 12-14 ετών.

Η κυβέρνηση επιμένει οτι η λειτουργία των σχολείων θα γίνει μόνο δια ζώσης με όπλα το εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών και τα τεστ για τον εντοπισμό και τον περιορισμό των θετικών κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα.

Όμως βεβαιότητες δεν υπάρχουν ότι η σχολική λειτουργία θα είναι απρόσκοπτη. Δεν είναι τυχαία η προ ημερών επισήμανση της αναπληρώτριας υπουργού υγείας, Μίνας Γκάγκα, ότι αν υπάρχει μετάδοση του ιού, θα κλείσουν τα σχολεία και τα πρωτόκολλα θα προσαρμοστούν εκ νέου.

Στεφανία Μουρελάτου

 

Πρόστιμα και σκληρά μέτρα για ανεμβολίαστους ιδιώτες γιατρούς – Τι αλλάζει για τους υγειονομικούς61 ιδιώτες γιατροί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για στήριξη του ΕΣΥ

Η τροπολογία για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς που κατατέθηκε τη νύχτα στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη πρβλέπει σκληρά μέτρα για τους ιδιώτες γιατρούς που είτε διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο είτε εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές.

Η τροπολογία προβλέπει επίσης την επιστροφή των εργαζομένων στο ΕΣΥ που κάνουν έστω και μία δόση του εμβολίου ακόμη και την επόμενη ημέρα και όχι μετά από 14 ημέρες όπως είχε αρχικά θεσπιστεί, καθορίζει και τις ανώτατες τιμές σε rapid test και PCR test, ενώ προβλέπει και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και των φοιτητών και σπουδαστών έως τις 30 Σεπτεμβρίου έστω με μία δόση στην περίπτωση που εκπαιδεύονται σε Μονάδες Υγείας.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς με την τροπολογία επιβάλλονται ιδιαιτέρως σκληρά είτε αυτοί συνεργάζονται με κλινικές είτε διατηρούν δικό τους ιατρείο.

Ειδικότερα όπως προβλέπει η τροπολογία που ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι ιδιώτες γιατροί -οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να είχαν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου έως την 1η Σεπτεμβρίου– που δεν έχουν εμβολιασθεί τελικά, θα πληρώνουν τσουχτερά πρόστιμα ενώ θα διακόπτεται η σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Όμως το πιο σκληρό μέτρο φαίνεται πως είναι η διακοπή της δυνατότητάς τους να συνταγογραφούν φάρμακα στους ασθενείς μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Γεγονός που σημαίνει πως όποιος ασθενής τους επισκέπτεται δεν θα μπορεί να λαμβάνει συνταγές ή στη χειρότερη περίπτωση θα πρέπει να πληρώνει τα χορηγούμενα φάρμακα από την τσέπη του.

Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων για τους ιδιώτες γιατρούς:

Για τους ιδιώτες υπόχρεους, που εργάζονται στις δομές που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος ως ελεύθεροι επαγγελματίες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:

  • δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ και,
  • σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ για κάθε παράβαση και έως διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στις ανωτέρω δομές, κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλονται, επιπλέον, οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • καταγγέλλεται αυτοδικαίως και αζημίως για το Δημόσιο, από την ημερομηνία της βεβαίωσης της παράβασης, κάθε σύμβαση του επαγγελματία με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία,
  • αναστέλλεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ν. 3892/2010 (Α’ 189), και γγ) αναστέλλεται η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συνταγών του ν. 3892/2010.

Οι επαγγελματίες που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία) οφείλουν να επικολλούν στην εξωτερική θύρα της δομής έγγραφο με το οποίο ενημερώνουν τους ασθενείς ότι όλοι οι εργαζόμενοι στη δομή έχουν εμβολιαστεί σε συμμόρφωση με το παρόν. Η παράλειψη της τήρησης της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας είχε καλέσει πριν μέρες τα μέλη του να μεταβούν στα γραφεία για να παραλάβουν τα ενημερωτικά αυτοκόλλητα.

Στο μεταξύ μετά το σκάνδαλο με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως είχε προαναγγείλει ο Θάνος Πλεύρης νομοθετεί πλέον και πρόστιμα τόσο για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού όσο και για ψευδή τεστ νόσησης που απαλλάσσουν τον κάτοχο από τον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα όχι μόνο σε εκείνον που το εκδίδει αλλά και σε εκείνον που το λαμβάνει το πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πλαστό τεστ νόσησης, θα επιβάλλονται σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Υγείας πρόστιμα. Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει ότι «Σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόησης, ενώ δεν έχει νοσήσει, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ».

Παράλληλα ο υπάλληλος μπορεί ακόμη και να απομακρυνθεί από τη θέση του ενώ όπως σημειώνεται: «Στον υπάλληλο του Δημοσίου ή σε οποιοδήποτε άλλο τρίτο, συμμετέχει καθ’οιονδήποτε τρόπο στις πράξεις του πρώτου εδαφίου, επιβάλλεται, πέρα από τις τυχόν επιβληθησόμενες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για κάθε πράξη».

Επίσης με την τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αργά τη νύχτα της Δευτέρας το υπουργείο Υγείας, ορίζεται ανώτατη τιμή τόσο για τα rapid test όσο και για τα PCR test.

Όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, πλέον ειδικά για τα rapid test θα υπάρχει διατίμηση, καθώς οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιασθεί θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα για να προσέλθουν είτε στην εργασία τους είτε σε άλλους χώρους.

Στην τροπολογία ορίζεται ότι ανώτατη τιμή για τα rapid test θα είναι τα 10 ευρώ όπως είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση λόγω των μέτρων για τον εμβολιασμό, ενώ για τα PCR test η τιμή μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 60 ευρώ.

Στο Άρθρο 4 της τροπολογίας αναφέρεται:

«Για τις ανάγκες εφαρμογής του παρόντος και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης καθορίζονται ως ανώτατα όρια τιμών πώλησης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, μη συνυπολογισμένου σε αυτά του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), τα ακόλουθα:

α) για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορoνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.) το ποσό των σαράντα ευρώ (40€) και ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας το ποσό των είκοσι ευρώ (20 €),

β) για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορoνοϊού SARS-CoV-2 με τη μέθοδο της ταχείας δοκιμασίας (rapid test), ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης το ποσό των δέκα ευρώ (10€) (συμπεριλαμβανομένης σε αυτήν της αξίας δειγματοληψίας και της ανάλυσης δείγματος)».

 

Ώρα ΕΝΦΙΑ: Κλείνει το Ε9 -Ποιοι θα πληρώσουν 50% μειωμένο φόρο

Ώρα ΕΝΦΙΑ: Κλείνει το Ε9 -Ποιοι θα πληρώσουν 50% μειωμένο φόρο

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ- Τα μέτρα που παίρνει άμεσα η κυβέρνηση

Η κλεψύδρα του ΕΝΦΙΑ αδειάζει για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα νέα ραβασάκια με το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν θα φθάσουν στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Η ΑΑΔΕ κλείνει αύριο Τετάρτη την εφαρμογή του Ε9 για να τρέξει την εκκαθάριση του φόρου ακινήτων.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν τελευταία ευκαιρία μέχρι αύριο στις 11 το πρωί να ελέγξουν την περιουσιακή τους εικόνα όπως αποτυπώνεται στο Ε9 και εάν διαπιστώσουν λάθη να τα διορθώσουν πριν εκδοθεί ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ.Η εφαρμογή θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2021 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2021.

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ: Τα μέτρα που παίρνει άμεσα η κυβέρνηση

Από τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εισπραχθούν περίπου 2,6 δις. ευρώ. Η εξόφλησή του θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2022. Για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, δεν αποκλείεται το υπουργείο Οικονομικών να δώσει τη δυνατότητα εξόφλησης της πρώτης δόσης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση χωρίς πέναλτι. Αυτό είχε συμβεί και πέρυσι.

Η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί, με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι το τέλος τους έτους αλλά και τις ίδιες κλίμακες, τους ίδιους συντελεστές και τις ίδιες εκπτώσεις που εφαρμόστηκαν το 2020. Διαφορές στο λογαριασμό του φόρου θα δουν οι φορολογούμενοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες.

Με βάση τις εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι φέτος περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα έχουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ λόγω πτώσης στο εισόδημά τους. Πέρυσι ο αριθμός τους ήταν κατά 250.000 μικρότερος. Έτσι ενώ πέρυσι ο λογαριασμός των απαλλαγών ήταν στα 85,4 εκατ. ευρώ φέτος πιθανότατα θα κλείσει πάνω από τα 95 εκατ. ευρώ.

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Τα 5 λάθη στο Ε9 που επιβαρύνουν τον ΕΝΦΙΑ

Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου.

Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου.

Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων για τις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου

Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.

Παραλείψεις και λάθη στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια

Τα νέα για τον ΕΝΦΙΑ συνεχίζουν να είναι θετικά, καθώς όχι μόνο φέτος θα υπάρξει διευκόλυνση στην πληρωμή του, αλλά παράλληλα η κυβέρνηση θα πάρει νέα μέτρα για τη μείωσή του.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθεί έως τις 30/09. Για το 2021 θα παραμείνει αμετάβλητος, με την πληρωμή του φόρου να γίνεται σε έξι δόσεις, και πρώτη δόση στα τέλη Σεπτέμβρη.

Η έκτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί το Φεβρουάριο του 2022.

Η πληρωμή του μπορεί να γίνει με κάρτα σε έως 12 άτοκες δόσεις, μέσω πάγιας ρύθμισης σε έως 12 δόσεις με επιτόκιο 5,32%, και μέσω πάγιας ρύθμισης σε 13 έως 24 δόσεις, με επιτόκιο 6,82%.

Μείωση συντελεστών και… νέος ΕΝΦΙΑ

Έναν ολοκαίνουργιο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να αρχίσει να ισχύει από το 2022.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται με νέες κλίμακες και νέους συντελεστές υπολογισμού του φόρου, μεγαλύτερες εκπτώσεις αλλά και ανατροπές στον συμπληρωματικό φόρο.

Την αλλαγή στους συντελεστές επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι υπήρξε δημοσιονομικό χώρος για παρέμβαση στον φόρο, δεδομένου ότι προστέθηκαν πολλές περιοχές που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ΕΝΦΙΑ και έτσι αυξήθηκαν τα προσδοκόμενα έσοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022 για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που φέρνει το άλμα των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%.

Ο κ. Σκυλακάκης, σε ότι αφορά τις φοροελαφρύνσεις και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, είπε ότι «αδιάψευστος μάρτυρας για το τι μπορεί να κάνει η οικονομία είναι τα έσοδα. Η κουλτούρα έχει διατηρηθεί, παρά το πλήγμα που έχουν υποστεί και οι επιχειρήσεις, προφανώς υπάρχουν μεγάλες υποχρεώσεις και ότι έχουμε να πούμε για αυτές σε σχέση με τις ρυθμίσεις οφειλών το έχουμε ήδη κάνει. Να δούμε τι θα πει ο Πρωθυπουργός και μετά θα τα συζητήσουμε όλα».

Θα κατατεθεί, παράλληλα, τροπολογία για παράταση στην λήξη των επιταγών για πυρόπληκτους δήμους της Βόρειας Εύβοιας είπε ο κ. Σκυλακάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση και σε ότι αφορά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων στις εν λόγω περιοχές.