Υπογράφεται συμφωνία για νέες βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα – Ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου απαντά στον Μητσοτάκη

Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Νέες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα στήνουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που αναμένεται να έχει διάρκεια πέντε χρόνων αντί να ανανεώνεται σε ετήσια βάση. Πρόκειται για ακόμα μια πολύ σοβαρή εξέλιξη που βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν στο επίκεντρό τους τους ανταγωνισμούς τους με Κίνα και Ρωσία.

Οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον για την συμφωνία – που είχαν ξεκινήσει επί Τραμπ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – βρίσκονται στο τελικό στάδιο και υπολογίζεται πως εντός του Οκτωβρίου θα έχει υπογραφεί. «Η προσδοκία μου είναι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα υπάρξει μια νέα συμφωνία, που θα βασίζεται και θα διευρύνει την ήδη υπάρχουσα αμυντική μας συνεργασία» δήλωσε στην «Καθημερινή» ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που επισκέφθηκε την Ελλάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αμερικάνος γερουσιαστής δείχνει και τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, που τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται από αμερικανικά και ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα που στοχεύουν προς τη Ρωσία. «Είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα μας φιλοξενεί στον κόλπο της Σούδας, αλλά χτίζουμε πάνω σε αυτό, η Αλεξανδρούπολη είναι μια νέα διάσταση αυτής της συνεργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρ. Μενέντεζ φανερώντας τους αμερικάνικους σχεδιασμούς.

Τα σημεία που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ για την επέκταση των νέων βάσεων τους στην Ελλάδα είναι πολλά. Η περιοχή του Έβρου και η Λάρισα -που αξιοποιείται για αμερικανικά drones- είναι μονίμως στο προσκήνιο. Πληροφορίες και δημοσιεύματα αναφέρουν ότι υπό συζήτηση είναι η δημιουργία βάσεων στην Ξάνθη, στην Καβάλα και στην Σκύρο.

Τα βασικά στοιχεία της νέας συμφωνίας σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

— Η συνέχιση της λειτουργίας της βάσης της Σούδας και η επέκταση των εγκαταστάσεων. Αυτή τη στιγμή η βάση της Σούδας είναι η πιο σημαντική αμερικανική βάση στην ευρύτερη περιοχή.

— Η στρατιωτικοποίηση ενός τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η χρήση του από το αμερικανικό Ναυτικό. Υπενθυμίζεται ότι η Αλεξανδρούπολη ήταν το επίκεντρο της δραστηριότητας των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από τον Ελλάδα τον Ιούλιο του 2018.

— Η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα .

— Η χρήση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αμερικανικών UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) .

Τα παραπάνω σε συνδυασμό ότι η χρονική διάρκεια της συμφωνίας θα είναι τουλάχιστον πέντε χρόνων και θα μπορεί να ακυρωθεί μόνο αν καταγγελθεί από τη μια ή την άλλη πλευρά δημιουργούν νέα δεδομένα… Ουσιαστικά η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να παραδώσει στρατηγικές υποδομές της χώρας στις ΗΠΑ για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως πολεμικό ορμητήριο για τα σχέδιά τους σε όλη την περιοχή!

«Η Ελλάδα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και πέραν αυτών» δηλώνει ο Ρ. Μενέντεζ, θυμίζοντας το ρόλο του «γεωπολιτικού μεντεσέ» των αμερικανικών συμφερόντων που είχε αποδώσει στην Ελλάδα ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάϊατ το 2018.

Ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου απαντά στον Μητσοτάκη: Το ΕΑΑ πρέπει να παραμείνει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου ΔικαίουΒολές Μητσοτάκη σε Τσίπρα για τις φωτιές: Στη μία τραγωδία μετρούσαμε  στρέμματα και στην άλλη φέρετρα | LiFO

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο εμβληματικός και ανεξάρτητος αυτός επιστημονικός φορέας του νεότερου Ελληνικού Κράτους, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, και έτσι πρέπει να παραμείνει” γράφει ο Μανώλης Πλειώνης, πρόεδρος του Αστεροσκοπείου σε άρθρο του στην “Καθημερινή” απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αντίδραση του Αστεροσκοπείου ήρθε στα όσα δήλωσε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη, όταν εκτός όλων των άλλων προκλητικών ισχυρισμών του όπως η σύγκριση “Καμένα στρέμματα με φέρετρα”, εμφανίστηκε ενοχλημένος από ανεξάρτητους οργανισμούς όπως το Αστεροσκοπείο και η ΕΜΥ που με τα στοιχεία που δημοσίευαν στη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών “γκρέμιζαν” το αφήγημα περί ισχυρού αέρα και ανέμων με ριπές πολλών μποφόρ στα μέτωπα της φωτιάς.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είχε πει:
Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι ναι, ανεξάρτητοι φορείς, όπως η Ε.Μ.Υ., όπως το Αστεροσκοπείο, θα πρέπει να συμπτυχθούν μέσα στην Πολιτική Προστασία, πρέπει να αποτελούν μέρος της Πολιτικής Προστασίας, και να μην είναι ανεξάρτητοι φορείς. Αυτή είναι η πρότασή μας. Με χαρά να τη συζητήσουμε μαζί σας, να ακούσουμε τις απόψεις σας. Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να έχουμε διαφορετικές απόψεις και να τσακώνονται οι μετεωρολόγοι για το αν ο άνεμος ήταν 6 μποφόρ ή 4 μποφόρ ή 8, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Συνολικά για την εικόνα της χώρας δεν είναι σοβαρά πράγματα. Πρέπει να υπάρχει μια δομή εντός της Πολιτικής Προστασίας που να ενσωματώνει την καλύτερη δυνατή τεχνογνωσία που το Κράτος έχει ως προς τα προβλεπτικά μοντέλα.

Στο άρθρο του ο Μ.Πλειώνης αναφέρει μεταξύ άλλων:
Είναι λοιπόν προδήλως γνωστό ότι χωρίς την πρωτογενή έρευνα, η οποία για να εκπονηθεί απαιτείται το ελεύθερο ακαδημαϊκό περιβάλλον ανάπτυξης νέων ιδεών και διάδρασης των διαφορετικών επιστημονικών κατευθύνσεων, αλλά και της άοκνης εργασίας σε αυτό ακριβώς το περιβάλλον επιστημόνων διεθνούς επιπέδου, όπως αυτών που εργάζονται στο ΕΑΑ, δεν παράγονται ούτε καινοτόμα εργαλεία και υπηρεσίες, ούτε αναπτύσσεται σοβαρή εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα την Πολιτική Προστασία, όπως αυτών σχετικών με Φυσικές ή Ανθρωπογενείς καταστροφές, αλλά φυσικά και σε πληθώρα άλλων επιστημονικών κατευθύνσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια είναι ακριβώς η περαιτέρω αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που αναπτύσσονται στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, και η δημιουργία κατάλληλων μηχανισμών και αποτελεσματικών πλαίσιων συνεργασίας με επιχειρησιακούς φορείς για την χρήση τους.