Υπερψηφίστηκε η τροπολογία των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ψήφισμα για τη Συρία – Τουρκία: Ανησυχία για τη νέα αύξηση κρουσμάτων. Σχεδόν 15.000 το τελευταίο 24ωρο

Ζητούν απόσυρση του τουρκικού στρατού: 

Οι Ευρωβουλευτές με την τροπολογία τους, που πέρασε με 417 θετικές ψήφους, καλούν την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα εδάφη της Βόρειας Συρίας, τονίζοντας ότι «η παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας, έχει θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Συρία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο».

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του  Ευρωκοινοβούλίου την Πέμπτη (11 Μαρτίου 2021) η τροπολογία που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου στο ψήφισμα για την κατάσταση στη Συρία, 10 χρόνια μετά την έναρξη των συγκρούσεων.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με την τροπολογία τους, που πέρασε με 417 θετικές ψήφους και 263 αρνητικές, καλούν την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά  της από τα εδάφη της Βόρειας Συρίας, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι  «η παράνομη εισβολή και κατοχή από την Τουρκία, έχει θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Συρία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο».

Οι Ευρωβουλευτές προτρέπουν σεον άμεσο επαναπατρισμό όλων των Σύριων κρατουμένων που μεταφέρθηκαν παράνομα στην Τουρκία από τα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας και καταδικάζουν σθεναρά τη χρήση, από την Τουρκία, Σύριων μισθοφόρων σε συγκρούσεις στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που γίνεται κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Οι Ευρωβουλευτές με το ψήφισμα αυτό κάνουν  ιδιαίτερες αναφορές στον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη συριακή σύγκρουση. Μεταξύ άλλων καταδικάζουν την Τουρκία για «τις παράνομες μετακινήσεις των Κούρδων Σύριων από την κατεχόμενη Βόρεια Συρία στην Τουρκία για κράτηση και δίωξη, κατά παράβαση των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης».

Επίσης, προτρέπουν «για τον άμεσο επαναπατρισμό όλων των Σύριων  κρατουμένων που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία από τα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας», υπογραμμίζοντας ότι οι συνεχιζόμενοι εκτοπισμοί από την Τουρκία μπορεί να ισοδυναμούν με εθνοκάθαρση εναντίον του κουρδικού πληθυσμού της Συρίας. Τέλος, οι Ευρωβουλευτές με το ψήφισμά τους καταδικάζουν σθεναρά τη χρήση Σύριων μισθοφόρων από την Τουρκία σε συγκρούσεις στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που γίνεται κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

 

Τουρκία: Ανησυχία για τη νέα αύξηση κρουσμάτων – Σχεδόν 15.000 το τελευταίο 24ωρο

Η Τουρκία κατέγραψε 14.941 νέα κρούσματα της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, την υψηλότερη αύξηση από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μερική χαλάρωση των μέτρων.

Τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η αύξηση αυτή αποδίδεται από τις αρχές στις νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των σχολείων, των καφενείων και των εστιατορίων την περασμένη εβδομάδα, ενώ χαλάρωσε και το λοκντάουν κάθε Σαββατοκύριακο, αφού ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είχε πέσει κάτω από τις 10.000.

Οι θάνατοι από την Covid-19 έφτασαν τους 29.356 αφού άλλοι 66 άνθρωποι προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων.

Τα κρούσματα συνολικά ανέρχονται σε 2.850.930.

Μέχρι σήμερα στην Τουρκία έχουν χορηγηθεί περίπου 10,87 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης που ξεκίνησε στα μέσα Ιανουαρίου. Πάνω από 7,88 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μία δόση και σχεδόν 2,99 εκατομμύρια και τις δύο δόσεις του εμβολίου της κινεζικής εταιρείας Sinovac Biotech.

Η Άγκυρα ελπίζει ότι θα εμβολιάσει 50 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το φθινόπωρο.