Υπάρχει «λεφτόδεντρο» για τα «γαλάζια» golden boys – Μάσκα: Πού και πότε τη φοράμε. Οδηγίες για κατασκευή υφασμάτινης – Άρση Μέτρων: Ποιους κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούμε ευλαβικά από Δευτέρα

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα για την “αναβάθμιση” του περιβάλλοντος, δίνεται μισθός 8.314 ευρώ τον μήνα στα golden boys της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων!

Την σκανδαλώδη τροπολογία αναδεικνύει στο πρωτοσέλιδο της η «Αυγή» του Σαββάτου υπενθυμίζοντας ότι πριν από την εν κρυπτώ παρέμβαση Χατζηδάκη, τα στελέχη αυτά θα έπαιρναν περίπου τα μισά χρήμτα (4.600 ευρώ αντί για 8.314). Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο θα μείνει στην ιστορία ως ένα περιβαλλοντικό έγκλημα.

Το ερώτημα, αναφέρει η «Αυγή», είναι γατί τη ρύθμιση αυτή δεν την έβαλε εξ αρχής στο νομοσχέδιο. Αλλά την έφερε το βράδυ παραμονής της Πρωτομαγιάς. Ελπίζοντας, προφανώς, ότι θα περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο απαρατήρητη.

Η απάντηση είναι προφανής: διότι αυτό συμφώνησε με αυτούς που προαλείφονται για τις συγκεκριμένες θέσεις. Ας μην αρχίσει λοιπόν το γνωστό παραμύθι ότι «χρειάζονται ψηλοί μισθοί για να έρθουν άνθρωποι του ιδιωτικού τομέα». Και τα μισά, που προβλέπονταν μέχρι τώρα, μια χαρά είναι για τα στελέχη του ιδιωτικού τομέα.

Την ιδιατερη «μέριμνα» της κυβέρνησης για τα νέα «golden boys» στηλιτεύει και ο δημοσιογράφος της «Αυγής», Κ. Πουλακίδας, σε τηλεοπτική του παρέμβαση:

«Η διάταξη αυτή δεν είναι η χειρότερη και η πλέον επικίνδυνη του νομοσχεδίου του Κ. Χατζηδάκη. Είναι όμως ενδεικτική τού πώς νομοθετεί ο συγκεκριμένος υπουργός και η κυβέρνηση στην οποία ανήκει. Με χαριστικές ρυθμίσεις, εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια και χωρίς ίχνος μέριμνας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Και όλα αυτά, με διαδικασίες κατεπείγοντος και στη ζούλα. Χωρίς διαβούλευση»

 

Μάσκα: Πού και πότε τη φοράμε – Οδηγίες για κατασκευή υφασμάτινης

Γυναίκα με μάσκα που απεικονίζει τον παγκόσμιο χάρτη

Οδηγίες χρήσης ιατρικής μάσκας αλλά και τρόπους κατασκευής μια απλής μάσκας στο σπίτι εξέδωσε η Κυβέρνηση. Δείτε αναλυτικά όλα τα βήματα

Υποχρεωτική ή προαιρετική, η χρήση μάσκας εισέρχεται σε ευρεία κλίμακα στη ζωή μας από μεθαύριο Δευτέρα 4 Μαΐου οπότε ξεκινά η πρώτη φάση της άρσης των μέτρων. Σύμφωνα με τις συστάσεις της δημόσιας υγείας η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει την διασπορά της λοίμωξης από κορονοϊό στην κοινότητα ελαχιστοποιώντας την απελευθέρωση αεροσταγονιδίων από άτομα, που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Η μάσκα διαχωρίζεται στην ιατρική και μη.

Μη Ιατρική Μάσκα

Η μη ιατρική μάσκα (μάσκα κοινότητας, κάλυμμα προσώπου, υφασμάτινη μάσκα, χειροποίητη μάσκα) δεν προορίζεται για χρήση σε δομές υγείας ή από επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό με στόχο την κάλυψη του προσώπου του ατόμου, που τη φορά. Διατίθεται έτοιμη στο εμπόριο, μπορεί όμως με απλό τρόπο να κατασκευαστεί και στο σπίτι, από ποικίλα υλικά, (συνήθως βαμβακερό ύφασμα ή χαρτί).

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στην κοινότητα καθίσταται υποχρεωτική όταν:

• δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες)

• επισκεπτόμαστε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στην κοινότητα καθίσταται υποχρεωτική όταν:

• δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες)

• επισκεπτόμαστε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα

Πρέπει να τονίζουμε ότι η μη ιατρική μάσκα αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας όπως τη διατήρηση των αποστάσεων (τουλάχιστον 1,5 μέτρα) αλλά και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες βάζουμε τη μάσκα με καθαρά χέρια και την αφαιρούμαι πάντα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται όταν υγρανθεί. Όταν την πετάμε την κρατάμε πάντα από τα λάστιχα.

Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) βεβαιωθείτε ότι την πλένετε το συντομότερο δυνατόν, στο πλυντήριο, με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο C και στη συνέχεια την σιδερώνετε.

Οδηγίες κατασκευής υφασμάτινης μάσκας

Μια απλή και οικονομική λύση αποτελεί η κατασκευή υφασμάτινης μάσκας στο σπίτι χρησιμοποιώντας κοινά υλικά, όπως:

Α. Βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση (πχ ύφασμα καπιτονέ, βαμβακερά σεντόνια/μαξιλαροθήκες, βαμβακερές πετσέτες κουζίνας, βαμβακερά T-shirt). Τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία.

Β. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν: α. διπλό στρώμα βαμβακερού υφάσματος πιο χαλαρής ύφανσης β. διπλό στρώμα λινού υφάσματος γ. διπλό στρώμα μεταξωτού υφάσματος

“Η χρήση υφασμάτινης μάσκας απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, σε ανθρώπους με δυσκολία αναπνοής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, ή σε ανθρώπους, που για λόγους ανικανότητας, δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια”.

Διαδικασία κατασκευής υφασμάτινης μάσκας στο σπίτι:

1. Κόβετε δύο ορθογώνια κομμάτια από ύφασμα 25 x 15 cm. Τα δύο κομμάτια υφάσματος θα ραφτούν μαζί ως να είναι ένα κομμάτι.

2. Διπλώνετε πρώτα τις μεγάλες πλευρές, δημιουργώντας ένα μικρό στρίφωμα περίπου 0,5 cmκαι γαζώνετε ή ράβετε καλά. Στη συνέχεια, κατά μήκος των μικρών πλευρών, διπλώνετε το διπλό στρώμα του υφάσματος, δημιουργώντας στρίφωμα 1-1,5 cm(για να περάσετε αργότερα το λάστιχο) και γαζώνετε ή ράβετε καλά.

3. Περνάτε σε κάθε μικρή πλευρά της μάσκας, που κατασκευάσατε, από ένα λάστιχο μήκους 15 περίπου cm και δένετε τα λάστιχα σφικτά. Τα λάστιχα αποτελούν τα στηρίγματα της μάσκας στα αυτιά. Αν δεν έχετε διαθέσιμο λάστιχο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορδόνι, ράβοντάς το στις τέσσερις άκρες της μάσκας και να τα δένετε αντίστοιχα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

4. Γυρίζετε το λάστιχο ώστε να κρύψετε τους κόμπους μέσα στο στρίφωμα. Συρρικνώνετε τις δύο μικρές πλευρές της μάσκας με το λάστιχο. Για καλύτερη σταθεροποίηση μπορείτε να ράψετε το λάστιχο στις τέσσερις άκρες.

 

Άρση Μέτρων: Ποιους κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούμε ευλαβικά από Δευτέρα

Άρση Μέτρων: Ποιους κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούμε ευλαβικά από Δευτέρα

Οδηγίες για τη διατήρηση των αποστάσεων και για την «υγιεινή» συμπεριφορά μας εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Η διατήρηση των απαιτούμενων αποστάσεών μεταξύ μας και η σωστή αντισηψία, αποτελούν τους κύριους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούμε ευλαβικά από μεθαύριο Δευτέρα 4 Μαΐου στο πλαίσιο της εφαρμογής της άρσης των μέτρων.

Σύμφωνα με τις τελικές επίσημες οδηγίες για τα μέτρα δημόσιας υγείας, η υγιεινή των χεριών είναι το πρώτο μέτρο προστασίας, που αφορά όλους σε όλες τις συνθήκες. Αυτό περιλαμβάνει, ως γνωστόν, προσεχτικό πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αντισηπτικού.

Το δεύτερο αφορά την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των ατόμων. Σε γραφεία, σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια, χώρους λατρείας, καταστήματα (όπως σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων), νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπούς ανοικτούς χώρους όλοι πρέπει να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου. Στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων, ενώ στους ανελκυστήρες θα πρέπει να τηρείται 40% πληρότητα.

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό στην εστίαση, τα καταστήματα τροφίμων, αλλά για όσους χειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ταξί, τους ανελκυστήρες, τα κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής. Σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα το προσωπικό οφείλει να φοράει ιατρική μάσκα. Για το κοινό, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα.

Ειδικοί κανόνες για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ θα καθοριστούν μετά τις 11 Μαΐου. , ενώ στον παρακάτω πίνακα προσδιορίζεται και ο αριθμός ατόμων ανά τ.μ. ανά κατηγορία χώρου και καταστημάτων.