Υεμένη: 16 άμαχοι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό στην Τάιζ – Οι Παλαιστίνιοι αποχώρησαν από την προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου

Βομβαρδισμός στην Υεμένη (φωτογραφία αρχείου)

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά. Η Υεμένη κατηγόρησε τους σιίτες αντάρτες Χούθι ότι βομβαρδίζουν περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Τουλάχιστον δεκαέξι άμαχοι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό του πυροβολικού στη νοτιοδυτική πόλη Τάιζ της Υεμένης, κατήγγειλε χθες Τρίτη (22/09) οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδρονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βομβαρδισμός έγινε τη Δευτέρα (21/09) και έπληξε περιοχές της πόλης Τάιζ όπου βρίσκονται κυρίως κατοικίες, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) μέσω Twitter.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, με τρία θύματα κάτω από 10 ετών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Όλοι τους νοσηλεύονται σε νοσοκομείο που υποστηρίζεται από την MSF.

Τη Δευτέρα, η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης κατηγόρησε τους σιίτες αντάρτες Χούθι ότι βομβαρδίζουν περιοχές όπου ζουν άμαχοι, προκαλώντας θύματα.

Τα δύο μέρη αναμετρώνται από τα τέλη του 2014, σε μια σύρραξη που αρκετοί παρατηρητές χαρακτηρίζουν πόλεμο δι’ ενδιαμέσων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, τις δύο μεγάλες δυνάμεις της περιοχής.

Οι Χούθι κατέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σανάα και μεγάλου μέρους του βορρά τότε, αναγκάζοντας την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ αλ Χάντι να διαφύγει στον νότο.

Η σύρραξη κλιμακώθηκε όταν οι Χούθι συνέχισαν την προέλασή τους προς το Άντεν, στον νότο, προσωρινή έδρα της κυβέρνησης, εξωθώντας τη Σαουδική Αραβία να επέμβει, επικεφαλής συμμαχίας κυρίως αραβικών κρατών, στα τέλη του Μαρτίου του 2015.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος έχει φέρει την Υεμένη στα πρόθυρα λιμού κι έχει πρακτικά καταστρέψει τις υποδομές δημόσιας υγείας της χώρας, μιας από τις φτωχότερες στον πλανήτη. Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη τη χειρότερη στην υφήλιο.

 

‘Εκφραση οργής: Οι Παλαιστίνιοι αποχώρησαν από την προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου

Η παλαιστινιακή διπλωματία ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρεται από την εκ περιτροπής προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου, δύο εβδομάδες μετά την απόρριψη από τον οργανισμό αυτό της παλαιστινιακής πρότασης να καταδικάσει τις συμφωνίες του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ με το Ισραήλ

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο στις 9 Σεπτεμβρίου, τα κράτη μέλη δεν κατέληξαν σε συναίνεση σχετικά με σχέδιο ψηφίσματος που πρότειναν οι Παλαιστίνιοι κατά των συμφωνιών εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και δύο αραβικών χωρών, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι είχε καλέσει τότε τους Άραβες ομολόγους του να απορρίψουν τις συμφωνίες, ειδάλλως η συνεδρίαση θα θεωρείτο “αποδοχή εν λευκώ” της εξομάλυνσης.

Σήμερα, ο υπουργός ανέφερε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, της οποίας η θητεία άρχισε στις 7 Σεπτεμβρίου και επρόκειτο να λήξει τον Μάρτιο, αποσύρεται από την προεδρία του παναραβικού οργανισμού.

Η Παλαιστινιακή Αρχή “αρνείται ότι η ηθική παρακμή, η οποία ήταν εμφανής στην τελευταία συνεδρίαση (…) συνδέεται με την προεδρία της”, δήλωσε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι συμφωνίες εξομάλυνσης που υπογράφηκαν στον Λευκό Οίκο στις 15 Σεπτεμβρίου θεωρήθηκαν “μαχαιριά στην πλάτη” από τους Παλαιστινίους.

Έως πρόσφατα, η επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης θεωρείτο απαραίτητη προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ, το οποίο έχει καταλάβει τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ και ο Αμερικανός σύμμαχός του προσπάθησαν να πείσουν παράγοντες του Κόλπου να αντιστρέψουν την εξίσωση, με βάση τον κοινό τους φόβο για το Ιράν, και να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος χωρίς να περιμένουν πρώτα μια προαιπαιτούμενη ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν είναι οι πρώτες αραβικές χώρες που αναγνώρισαν το Ισραήλ μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία, το 1979 και το 1994 αντίστοιχα.

“Η απόφαση ορισμένων αραβικών χωρών να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ δεν συζητήθηκε σε κανένα επίπεδο”, εξήγησε ο Μαλίκι, ο οποίος κατηγόρησε τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι “καλύπτει” τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι “πέντε ή έξι” ακόμη αραβικές χώρες ετοιμάζονται να συνάψουν συμφωνίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ.

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται για το Ομάν, το Σουδάν, τη Μαυριτανία και το Μαρόκο.