Υεμένη: Συνεχίζουν την επέλασή τους οι αντάρτες Χούτι — Κλιματική αλλαγή: Γυμνή φωτογράφιση για τη σωτηρία της Νεκράς Θάλασσας στο Ισραήλ

Υεμένη: Συνεχίζουν την επέλασή τους οι αντάρτες Χούτι

Οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης υποστήριξαν την Κυριακή (17/10) ότι κατέλαβαν νέα εδάφη στις πλούσιες σε υδρογονάνθρακες επαρχίες Σάμπουα και Μαρίμπ, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από άλλες πηγές.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος που στηρίζεται από το Ιράν, ο Γιαχία Σαρέα, είπε ότι οι Χούτι κατέλαβαν τρεις περιοχές στη Σάμπουα, στη νότια Υεμένη και άλλες δύο στη Μαρίμπ, στο τελευταίο προπύργιο των κυβερνητικών δυνάμεων που στηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε το Σάββατο την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μαρίμπ, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη αδιαφορία για την ασφάλεια των αμάχων».

Η Μαρίμπ έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αερίου στην Υεμένη ενώ στη Σάμπουα υπάρχουν πολλά κοιτάσματα πετρελαίου και ο μοναδικός τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα.

Οι τοπικές αρχές και κάτοικοι των περιοχών αυτών επιβεβαίωσαν ότι οι Χούτι ελέγχουν πλέον το Ασιλάν, το Μπαϊχάν και το Αΐν στη Σάμπουα, καθώς επίσης και τις περιοχές Αλ Αμπντίγια και Χαρίμπ στη Μαρίμπ, όπου μαίνονται ακόμη μάχες στην Αλ Τζούμπα και το Τζαμπάλ Μουράντ. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που έχει μεταφέρει την έδρα της στη νότια Υεμένη μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά στα τέλη του 2014, ελέγχει μόνο την πόλη Μαρίμπ και μία περιφέρεια.

Ο Σαρέα είπε ότι οι δυνάμεις των Χούτι θα συνεχίσουν την «απελευθέρωση και εκκαθάριση» της επαρχίας Μαρίμπ και κάλεσε «τους μισθοφόρους και τους πράκτορες» που βρίσκονται στην πόλη Μαρίμπ να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό.

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία από την πλευρά του υποστηρίζει ότι σήμερα σκότωσε περισσότερους από 165 αντάρτες Χούτι σε επιδρομές στα νότια της Μαρίμπ.

Εδώ και μία εβδομάδα ο συνασπισμός ανακοινώνει καθημερινά τον θάνατο δεκάδων ή και εκατοντάδων ανταρτών στην περιοχή αυτή. Οι Χούτι σπανίως ανακοινώνουν τις απώλειές τους.

 

Κλιματική αλλαγή: Γυμνή φωτογράφιση για τη σωτηρία της Νεκράς Θάλασσας στο Ισραήλ

ΝΕΚΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ: Η θάλασσα στην οποία δεν μπορείς με τίποτα βυθιστείς!!! (PHOTOS) - Best of - Athens magazine

Με μια γυμνή φωτογράφιση που οργάνωσε ο διεθνούς φήμης φωτογράφος Spencer Tunick επιχείρησε το Ισραήλ να αφυπνίσει τη διεθνή κοινή γνώμη για την κατάσταση της Νεκράς Θάλασσας

Ένα φωτογραφικό δρώμενο στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι «φορώντας» μόνο λευκή μπογιά οργάνωσε το υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ προκειμένου να αφυπνίσει την κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Νεκρά Θάλασσα.

Οργανωτής του δρώμενου ο διεθνούς φήμης φωτογράφος Spencer Tunick ο οποίος ντυμένος στα μαύρα έδινε εντολές στους γυμνούς συμμετέχοντες προκειμένου να βγάλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που η κυβέρνηση του Ισραήλ προσπαθεί να φέρει στο προσκήνιο τη συρρίκνωση της Νεκράς Θάλασσας. Όπως εξήγησε ο Spencer Tunick «για μένα το σώμα αντιπροσωπεύει την ομορφιά, τη ζωή και την αγάπη». Όσον αφορά, δε, τη χρήση της λευκής μπογιάς ο 54χρονος φωτογράφος εξήγησε ότι το έκανε για να παραπέμψει στο μύθο του Λωτ η σύζυγος του οποίου μεταμορφώθηκε σε στήλη άλατος.

«Νιώθεις πολύ φυσιολογικά όταν βγάλεις τα ρούχα σου. Φτάνεις, δε, μέχρι του σημείου να μην θέλεις να τα φορέσεις ξανά. Η μόνη δυσκολία που είχαμε ήταν με τους βράχους» δήλωσε από την πλευρά του η 26χρονη φοιτήτρια Anna Kleiman.

Την πρώτη φορά που ο Tunick είχε αναλάβει μια παρόμοια αποστολή από το Ισραήλ – πριν από σχεδόν 10 χρόνια – είχε χρησιμοποιήσει 1.000 γυμνά μοντέλα τα οποία είχε βάλει να ποζάρουν στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας.

Όπως σημειώνει ο Guardian το πρόβλημα με τη Νεκρά Θάλασσα δημιουργείται γιατί Ισραήλ και Ιορδανία έχουν εκτρέψει τη μεγαλύτερη ποσότητα του νερού για χρήση ύδρευσης και άρδευσης με την κλιματική αλλαγή και την μεγαλύτερη εξάτμιση των υδάτων να έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα.