Υεμένη: Σκότωσαν 27χρονη δημοσιογράφο λίγο πριν γεννήσει — Εννέα μέλη του ΟΗΕ κρατούνται στην Αντίς Αμπέμπα

Έκρηξη σε αυτοκίνητο στην Υεμένη. Φωτο αρχείου.

Έκρηξη σε αυτοκίνητο στην Υεμένη. Φωτο αρχείου

Μια 27χρονη δημοσιογράφος σκοτώθηκε στην Υεμένη όταν εξερράγη βόμβα τοποθετημένη στο αυτοκίνητο με το οποίο ο σύζυγός της τη μετέφερε σε νοσοκομείο για να γεννήσει.

Είκοσι επτάχρονη δημοσιογράφος στον τοκετό σκοτώθηκε καθ’ οδόν προς νοσοκομείο της Άντεν στην Υεμένη, όταν εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετημένος στο αυτοκίνητο του συζύγου της, που οδηγούσε, είπαν αξιωματικοί των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας και ο άνδρας της, τραυματισμένος.

Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο του Μαχμούντ αλ Άτμι, επίσης δημοσιογράφου· πυροδοτήθηκε καθώς το ζευγάρι πήγαινε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου η νέα επρόκειτο να φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, εξήγησε αξιωματικός των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας.

«Η βόμβα εξερράγη καθώς ο δημοσιογράφος Μαχμούντ αλ Άτμι μετέφερε τη σύζυγό του Ράσα Αμπντάλα στο νοσοκομείο για να γεννήσει», είπε ο αξιωματικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι δύο δημοσιογράφοι δούλευαν για διάφορα τοπικά και διεθνή αραβόφωνα μέσα ενημέρωσης. Το ζευγάρι είχε ήδη αποκτήσει άλλο ένα παιδί, ηλικίας δύο ετών σήμερα.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στην Άντεν, προσωρινή έδρα της μεταβατικής κυβέρνησης. Ο κ. Άτμι πάντως πιστεύει πως επρόκειτο για ενέργεια των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης από το 2014.

«Έψαχναν τη διεύθυνση κατοικίας μου», είπε.

Στην Άντεν έχουν καταγραφεί αρκετές βομβιστικές ενέργειες που οι αρχές αποδίδουν στους Χούθι και άλλες για τις οποίες την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Την 30ή Οκτωβρίου τουλάχιστον 12 πολίτες, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν σε επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες κοντά στο αεροδρόμιο της Άντεν.

Η Υεμένη παραμένει βυθισμένη τα τελευταία επτά και πλέον χρόνια σε πολυαίμακτη ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους Χούθι, τους σιίτες αντάρτες που έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα.

Μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Χούθι, η κυβέρνηση μετεγκατέστησε προσωρινά την έδρα της στην Άντεν.

Οι Χούθι υποστηρίζονται πολιτικά από το Ιράν, ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζεται από τον Μάρτιο του 2015 από στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, του σουνιτικού βασιλείου που γειτονεύει με την Υεμένη και είναι ο μεγάλος αντίπαλος της Τεχεράνης στην περιοχή.

 

Εννέα μέλη του ΟΗΕ κρατούνται στην Αντίς Αμπέμπα

Παρέλαση των στρατιωτικών δυνάμεων της ΑιθιοπίαςΠαρέλαση των στρατιωτικών δυνάμεων της Αιθιοπίας

Εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Αντίς Αμπέμπα δήλωσε πως η αστυνομία συλλαμβάνει μονάχα “υποστηρικτές” του TPLF. “Επομένως, δεν υπάρχουν εθνοτικά κίνητρα”.

Τουλάχιστον εννέα μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών και συγγενείς τους κρατούνται στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, έγινε σήμερα γνωστό από έναν εκπρόσωπο Τύπου του ΟΗΕ.

Αξιωματούχοι ασφαλείας του ΟΗΕ επισκέφθηκαν τα μέλη του προσωπικού που είναι υπό κράτηση και τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από το υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας να τα αφήσει ελεύθερα αμέσως, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου από τη Νέα Υόρκη.

Η σύγκρουση, που διαρκεί πάνω από έναν χρόνο, στη βόρεια Αιθιοπία μεταξύ της κυβέρνησης και των δυνάμεων στην Τιγκράι, που πρόσκεινται στο Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF) εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Το TPLF και οι σύμμαχοί του απειλούν να προελάσουν στην πρωτεύουσα.

Η Αιθιοπία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη 2α Νοεμβρίου. Το μέτρο αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να συλλαμβάνει αυθαίρετα, χωρίς να διαθέτει δικαστική εντολή, οποιονδήποτε υποπτεύεται ότι συνεργάζεται με μια τρομοκρατική οργάνωση. Το κοινοβούλιο χαρακτήρισε το TPLF τρομοκρατική οργάνωση νωρίτερα αυτόν τον χρόνο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος της αιθιοπικής κυβέρνησης Λεγκέσε Τούλου και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Ντίνα Μούφτι δεν έχουν ανταποκριθεί σε αιτήματα να σχολιάσουν σχετικά.

«Παρακολουθούμε τις συλλήψεις εκατοντάδων πολιτών της Τιγκράι στην Αντίς Αμπέμπα», δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ο Ντάνιελ Μπέκελε, επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αιθιοπίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Αντίς Αμπέμπα δήλωσε σήμερα πως η αστυνομία συλλαμβάνει μονάχα «υποστηρικτές» του TPLF. «Επομένως, δεν υπάρχουν εθνοτικά κίνητρα».