Υεμένη: δύο εκατομμύρια άμαχοι ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά — Πολύνεκρη επίθεση σε στρατωτικό νοσοκομείο του Αφγανιστάν

Τυφλοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί. Πλήγματα με όλμους. Πάνω από 100 άμαχοι νεκροί και τραυματίες μέσα στον τελευταίο μήνα. Οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται γύρω από την πόλη Μαρίμπ στην Υεμένη: πρωτεύουσα της ομώνυμης, πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας και τελευταίο φιλοκυβερνητικό προπύργιο στον Βορρά τής -σπαρασσόμενης από τον πολυετή πόλεμο- φτωχότερης χώρας του Κόλπου.

Πολιορκώντας την τώρα από τρία μέτωπα, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν σιίτες αντάρτες Χούθι υποστηρίζουν ότι η κατάληψη της πόλης είναι πλέον «θέμα χρόνου». Για τους ίδιους θα σηματοδοτήσει μια κομβική νίκη στον επταετή πόλεμο επί της διεθνώς αναγνωρισμένης υεμενίτικης κυβέρνησης-«μαριονέτας» του σουνιτικού Ριάντ και του αραβικού στρατιωτικού συνασπισμού που τη στηρίζει υπό το γενικό πρόσταγμα της Σαουδικής Αραβίας (πλέον χωρίς τις «ευλογίες» των ΗΠΑ).

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω ο ΟΗΕ ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός υπό τον φόβο νέου μαζικού ξεριζωμού.

Εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών βρίσκονται τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άμαχοι, εκ των οποίων πολλοί εσωτερικά εκτοπισμένοι, ενόσω η Υεμένη βιώνει ήδη τη χειρότερη στον κόσμο ανθρωπιστική καταστροφή. Σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, οι νεκροί από τον επταετή πόλεμο ξεπερνούν τις 230.000. Τουλάχιστον οι μισοί θάνατοι αποδίδονται στην ελλιπή πρόσβαση των αμάχων σε υπηρεσίες αρωγής (μεσούσης και της πανδημίας), σε επιδημίες και σε λιμό.

Μέχρι και σήμερα οι εν εξελίξει ιστορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγάλων περιφερειακών αντιπάλων, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, λίγο έχουν βοηθήσει στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης. Τουναντίον αυτή τώρα διαχέεται μέχρι τα εδάφη του Λιβάνου: έτερο πεδίο γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της σιιτικής Τεχεράνης και του σουνιτικού Ριάντ.

Αντιμέτωπη αφενός με το στρατηγικό αδιέξοδο στα υεμενίτικα εδάφη, αφετέρου με την ισχυροποίηση της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ και τη μείωση της δικής της επιρροής στη Βηρυτό, η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να δώσει τώρα τη «χαριστική βολή» στον χρεοκοπημένο Λίβανο με πρόσχημα ένα βίντεο που χρονολογείται από τον περασμένο Αύγουστο.

Σε αυτό ο τηλεπαρουσιαστής και μετέπειτα διορισθείς (με την υποστήριξη της Χεζμπολάχ) υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου, Ζορζ Κορνταχί, χαρακτήριζε τον πόλεμο στην Υεμένη «παράλογο», που «πρέπει να σταματήσει», καθώς συνιστά «εξωτερική επίθεση» έναντι της οποίας «αμύνονται» οι Χούθι. Το βίντεο επανήλθε… όλως τυχαίως στη δημοσιότητα μετά την ορκωμοσία της νέας λιβανέζικης κυβέρνηση υπό τον δισεκατομμυριούχο Νατζίμπ Μικάτι, τον Σεπτέμβριο, την οποία η Σαουδική Αραβία δεν αναγνωρίζει.

Τώρα από κοινού με αραβικά κράτη-«δορυφόρους» της (το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ) ανακάλεσαν τους πρέσβεις τους από τη Βηρυτό. Απέλασαν τους Λιβανέζους πρέσβεις από τα εδάφη τους. Και απαγόρευσαν τις εισαγωγές από τον Λίβανο, σφίγγοντας έτσι επικίνδυνα τη «θηλιά» στον λαιμό ακόμη ενός εξαθλιωμένου λαού.

Πολύνεκρη επίθεση σε στρατωτικό νοσοκομείο του Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίσθηκαν σήμερα μετά τις δύο εκρήξεις και τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, ανέφερε αξιωματούχος των Ταλιμπάν.

Η επίθεση στο 400 κλινών νοσοκομείο Σαρντάρ Μοχάμαντ Νταούντ Χαν, η οποία πραγματοποιήθηκε από έναν καμικάζι και άλλους ενόπλους, τελείωσε με το θάνατο αυτών των τελευταίων, οι οποίοι σκοτώθηκαν από μαχητές Ταλιμπάν, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Bakhtar επικαλείται μάρτυρες ότι αρκετοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους μπήκαν στο νοσοκομείο και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι εκρήξεις προστίθενται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο επιθέσεων και δολοφονιών από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, τον περασμένο Αύγουστο.

Ένας υγειονομικός, εργαζόμενος στο νοσοκομείο, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει, είπε ότι άκουσε μια μεγάλη έκρηξη που ακολουθήθηκε από πυροβολισμούς για λίγα λεπτά. Περίπου 10 λεπτά αργότερα, έγινε μια δεύτερη, μεγαλύτερη έκρηξη, είπε.

Σ’ αυτό το νοσοκομείο ο υπουργός Άμυνας των Ταλιμπάν Μοχάμεντ Γιακούμπ, γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, του μουλά Όμαρ, είχε κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή του την περασμένη Τετάρτη για να ζητήσει κυρίως από τους Αφγανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στα νοσοκομεία.

Το εν λόγω στρατιωτικό νοσοκομείο είχε γίνει στόχος τον Μάρτιο 2017 από επιτιθέμενους που είχαν μεταμφιεστεί σε ιατρικό προσωπικό. Η ένοπλη επίθεση είχε διαρκέσει έξι ώρες στο εσωτερικό του κτιρίου και την ευθύνη είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 50 ανθρώπους, όμως σύμφωνα με πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας ο αριθμός των νεκρών ήταν υπερδιπλάσιος.