Τυνησία: Τα νοσοκομεία είναι 90% γεμάτα ασθενείς με κορωνοϊό. Ασθενής και ο πρωθυπουργός – Ξαφνική οδηγία ΠΟΥ: Να επιστρέψουν οι μάσκες παντού – Ισπανία: Τίθεται σε ισχύ η νομοθεσία που επιτρέπει την ευθανασία

Τυνησία: Τα νοσοκομεία είναι 90% γεμάτα ασθενείς με κορωνοϊό - Ασθενής και ο πρωθυπουργός

Η κυβέρνηση της Τυνησίαςανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως θα επιβάλει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα σε μεγάλο μέρος της αραβικής χώρας, καθώς η πανδημία τουκορωνοϊούεπιταχύνεται, οι νοσοκομειακές κλίνες είναι κατά «90% γεμάτες» και ο αριθμός των θανάτων ασθενών με την COVID-19 έχει αυξηθεί, κατά το υπουργείο Υγείας.

Ο πρωθυπουργός Χισάμ Μασίσι, παρότι είχε εμβολιαστεί δημόσια στα τέλη Απριλίου, διαγνώστηκε εξάλλου πως έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Ο ημερήσιος μέσος όρος την περασμένη εβδομάδα έφθασε τους 82 θανάτους, με άλλα λόγια πλησιάζει το ρεκόρ των 89 την ημέρα που είχε καταγραφεί στη διάρκεια μιας εβδομάδας στα τέλη του Απριλίου, ενημέρωσε ο Νίσαφ Μπιν Αλίγια, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

«Ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε το επίπεδο που εκτιμούσαμε», αναγνώρισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και υπογράμμισε πως «ο δείκτης πληρότητας (των κλινών) στα νοσοκομεία έχει ξεπεράσει το 90%» και η πίεση είναι «μεγάλη».

Πέραν των τεσσάρων επαρχιών που τέθηκαν ήδη υπό περιοριστικά μέτρα την περασμένη Κυριακή, άλλες 28 διοικητικές περιφέρειες από τις 250 της Τυνησίας θα εισέλθουν με τη σειρά τους σε lockdown εξαιτίας του ότι καταγράφουν υψηλό δείκτη επίπτωσης.

Στις περιοχές αυτές οι συναθροίσεις, οι εορτές και οι αθλητικές συναντήσεις θα απαγορευθούν. Στους κατοίκους τους θα απευθυνθεί η σύσταση να μείνουν σπίτι και τα εμπορικά καταστήματα θα κλείσουν, εξαιρουμένων μόνο όσων προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης.

Η Τυνησία μεταφέρθηκε χθες Πέμπτη στο κόκκινο τμήμα του καταλόγου ο οποίος καταρτίζεται από τις βρετανικές αρχές. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει πλέον καραντίνα δέκα ημερών σε ξενοδοχεία σε όλους όσοι φθάνουν στην επικράτειά του από τη χώρα αυτή.

Οι περιορισμοί πάντως παραμένουν λιγοστοί για τους ταξιδιώτες που πάνε στην Τυνησία. Δεσμεύονται γραπτώς ότι θα μείνουν σε καραντίνα στον τόπο διαμονής τους για 5 ως 7 ημέρες, πλην όσων έχουν εμβολιαστεί και των τουριστών τις επισκέψεις των οποίων έχουν αναλάβει ταξιδιωτικά γραφεία.

Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε όλη τη χώρα (22:00-05:00) παρατάθηκε ως την 11η Ιουλίου.

Ως χθες, η Τυνησία των περίπου 12 εκατομμυρίων κατοίκων είχε καταγράψει 14.406 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 395.362 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Τις 104 μέρες της εκστρατείας ανοσοποίησης έχουν λάβει τουλάχιστον μια πρώτη δόση 1,7 εκατ. άνθρωποι, όμως η Τύνιδα δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες εμβολίων για να επιταχύνει.

 

Ξαφνική οδηγία ΠΟΥ: Να επιστρέψουν οι μάσκες παντού

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας | in.gr

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λόγω της «εξαιρετικά μεταδοτικής», μετάλλαξης «Δέλτα», ζητεί να επιστρέψει η χρήση μάσκας σε όλες τις χώρες ανεξάρτητα από το αν έχει κάποιος εμβολιαστεί ή όχι!

Η απαίτηση του ΠΟΥ έρχεται σε μια περίοδο που οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών του Ισραήλ, της Ισπανίας κλπ, έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση μάσκας και έχουν άρει περιορισμούς που σχετίζονται με τον περιορισμό της πανδημίας, καθώς οι καιρικές συνθήκες και σε κάποιο ποσοστό και οι εμβολιασμοί μετέφεραν μια εικόνα λήξης της πανδημίας.

«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς μόνο και μόνο επειδή έλαβαν και τις δύο δόσεις εμβολίου», δήλωσε η Δρ. Mariangela Simao, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ αρμόδια για την πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη.

  • «Μόνο το εμβόλιο δεν θα σταματήσει τη μετάδοση στην κοινότητα», προειδοποίησε η Simao, προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μάσκες παντού, να βρίσκονται σε αεριζόμενους χώρους, να τηρούν την υγιεινή των χεριών, τις αποστάσεις, να αποφεύγουν τους συνωστισμούς. Συνεχίζεται η μετάδοση στην κοινότητα».

 

Ισπανία: Τίθεται σε ισχύ η νομοθεσία που επιτρέπει την ευθανασία

Η Ισπανία έγινε η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που αποποινικοποίησε την ευθανασία, μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο

Τέθηκε την Παρασκευή σε ισχύ στην Ισπανία η νομοθεσία που επιτρέπει την ευθανασία, καθιστώντας τη χώρα μία από τις λίγες που επιτρέπει στους ασθενείς που πάσχουν από ανίατες ασθένειες να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Η νομοθεσία «απαντά σε ένα κοινωνικό αίτημα και περιλαμβάνει εγγυήσεις», διαβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Η Ισπανία έγινε η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα που αποποινικοποίησε την ευθανασία, μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελούσε προτεραιότητα της κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και υιοθετήθηκε τον Μάρτιο από το κοινοβούλιο.

Βάσει του νόμου επιτρέπεται η ευθανασία – όταν ένας θεραπευτής προκαλεί τον θάνατο του ασθενούς–, όπως και η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία – όταν ο ασθενής λαμβάνει μόνος του μια δόση σκευάσματος που του έχει συνταγογραφηθεί για να πεθάνει. Προβλέπει ότι όποιος «πάσχει από μια σοβαρή και ανίατη ασθένεια» ή έχει «χρόνιους πόνους που τον καθιστούν ανίκανο» μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια ενός γιατρού για να πεθάνει και άρα να αποφύγει «τον αφόρητο πόνο».

Ωστόσο ο νόμος περιέχει και αυστηρούς όρους: το άτομο, Ισπανός ή κάτοικος Ισπανίας, πρέπει να «έχει πλήρη συνείδηση» όταν λαμβάνει την απόφαση να πεθάνει, ενώ το αίτημά του πρέπει να γίνεται γραπτώς «χωρίς εξωτερική πίεση» και να επαναληφθεί 15 ημέρες αργότερα.

Ο γιατρός μπορεί να απορρίψει το αίτημα, αν εκτιμήσει ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια ή ότι ο ασθενής δεν έχει πλήρη συνείδηση. Εξάλλου το αίτημα θα πρέπει να εγκριθεί και από δεύτερο γιατρό και να λάβει το πράσινο φως από επιτροπή. Ο νόμος διχάζει την κοινή γνώμη στην Ισπανία και προκάλεσε την αντίθεση των κομμάτων της δεξιάς και της καθολικής εκκλησίας. Το Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσέφυγε χθες Πέμπτη κατά του νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*