Ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σάγεντ ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση που επέλεξε η πρωθυπουργός Νάζλα Μπουντάν.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το διάταγμα με τα ονόματα του επικεφαλής της κυβέρνησης και τα μέλη της», ανέφερε η προεδρία σε ανακοίνωσή της.
Η Μπουντάν διόρισε τον Σαμίρ Σαΐντ, έναν τραπεζίτη, υπουργό Οικονομικών και τον Ταουφίκ Σαρφεντίν υπουργό Εσωτερικών, ενώ ο Οτμάν Τζεράντι διατήρησε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της προεδρίας πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης παρουσία του Σάγεντ.
Στις 29 Σεπτεμβρίου ο Τυνήσιος πρόεδρος είχε διορίσει τη Νάζλα Μπουντάν, μια σχετικά άγνωστη μηχανολόγο με εμπειρία στην Παγκόσμια Τράπεζα, στη θέση της πρωθυπουργού της χώρας, περισσότερους από δύο μήνες αφού απέπεμψε τον πρώην πρωθυπουργό Χισάμ Μεσίσι, ανέστειλε τη λειτουργία του κοινοβουλίου και έθεσε υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο μέρος των εξουσιών, σε μια κίνηση που οι αντίπαλοί του χαρακτήρισαν πραξικόπημα.
Είναι η πρώτη φορά που την πρωθυπουργία της Τυνησίας αναλαμβάνει μία γυναίκα. Στην ομιλία της στη διάρκεια της ορκωμοσίας η Μπουντάν δήλωσε ότι «η μάχη κατά της διαφθοράς θα είναι ο βασικότερος στόχος» της κυβέρνησή της, η οποία μετρά 25 μέλη.
Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης έγινε μία ημέρα έπειτα από μια νέα διαδήλωση στην Τύνιδα κατά των μέτρων εξαίρεσης που υιοθέτησε ο Σάγεντ, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι.
Έπειτα από δύο μήνες πολιτικής αβεβαιότητας ο Σάγεντ υπέγραψε στις 22 Σεπτεμβρίου διάταγμα με το οποίο επισημοποίησε την αναστολή κάποιων άρθρων του Συντάγματος και επέβαλε «μέτρα εξαίρεσης», που θα είναι προσωρινά για όσο διάστημα χρειάζεται για να γίνουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και τροποποιήσεις στο Σύνταγμα του 2014.
Γερμανία: Με μεγάφωνα θα καλούν τους μουσουλμάνους στην προσευχή τα τζαμιά
Μέσω μεγαφώνων θα μπορούν να μεταδίδουν την πρόσκληση στην προσευχή της Παρασκευής και τα 35 τεμένη της Κολωνίας, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο της Γερμανίας, βάσει συμφωνίας μεταξύ των αρχών και της μουσουλμανικής κοινότητας της πόλης.
Το κάλεσμα θα μεταδίδεται μέσω μεγαφώνων για πέντε λεπτά μέχρι και τις 15.00 το μεσημέρι.
Στην συμφωνία περιλαμβάνεται το Κεντρικό Τέμενος της Κολωνίας, που άνοιξε το 2018, αφού έγινε το επίκεντρο αντιμουσουλμανικών εκδηλώσεων ακροδεξιών κομμάτων, κυρίως μετά την είσοδο μεγάλου κύματος αιτούντων άσυλο κατά την περίοδο 2015 – 2016.
«Το να επιτραπεί η πρόσκληση του μουεζίνη είναι για μένα δείγμα σεβασμού» δήλωσε η δήμαρχος της Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ.
«Η φωνή του μουεζίνη θα συνδυασθεί με τις καμπάνες του καθεδρικού ναού της Κολωνίας – της μεγαλύτερης γοτθικής εκκλησίας της βόρειας Ευρώπης – ως οι ήχοι που θα ακούει όποιος φθάνει στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Δείχνει ότι η Κολωνία εκτιμά και ζει την διαφορετικότητα» ανέφερε.
Κατά την διάρκεια της ανέγερσης του Κεντρικού Τεμένους της Κολωνίας, οι υποστηρικτές του διαβεβαίωναν το κοινό ότι δεν θα μεταδίδει συστηματικά την πρόσκληση στην προσευχή, το αζάν, που ακούγεται πέντε φορές την ημέρα στις μουσουλμανικές χώρες.
Οι αρχές διευκρινίζουν ότι τα τζαμιά που θέλουν να μεταδίδουν το αζάν τα απογεύματα της Παρασκευής θα πρέπει να τηρούν τα όρια της έντασης του ήχου στα μεγάφωνα και να προειδοποιούν από πριν τους κατοίκους.
Περί τα 4,5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν στην Γερμανία και αποτελούν την μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της χώρας.