Τυνησία: Έξι μετανάστες, μεταξύ αυτών 4 παιδιά, νεκροί από δίψα στην έρημο – Αναστέλλει και η Ελβετία τις απελάσεις Αφγανών προσφύγων

Η έρημος Σαχάρα

Η έρημος Σαχάρα

Δύο γυναίκες και τέσσερα παιδιά βρέθηκαν νεκροί τη νύχτα της Τετάρτης στη Σαχάρα του Τοζέρ, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.

Έξι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική βρέθηκαν νεκροί, «πιθανόν από αφυδάτωση» εν μέσω της ερήμου στο νότιο τμήμα της Τυνησίας, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, την ώρα που η χώρα καταγράφει θερμοκρασίες ρεκόρ.

«Δύο γυναίκες και τέσσερα παιδιά βρέθηκαν νεκροί τη νύχτα της Τετάρτης στη Σαχάρα του Τοζέρ (νότια), σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα της Αλγερίας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ένας επιζών βρέθηκε από μια περίπολο ασφαλείας, έχοντας χαθεί στην έρημο του Τοζέρ, ενώ αναζητούσε νερό για την υπόλοιπη ομάδα, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, η ομάδα, τα μέλη της οποίας ήταν όλοι τους υπήκοοι Νίγηρα, είχε φύγει από την Αλγερία για να πάει στην Τυνησία πεζή, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Μια έρευνα έχει ξεκινήσει και οι σοροί των μεταναστών έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Νάφτας, κοντά στο Τοζέρ.

«Πέθαναν, πολύ πιθανόν, από αφυδάτωση, εν μέσω αυτής της περιόδου καύσωνα», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Η Τυνησία βρίσκεται από τη Δευτέρα αντιμέτωπη με ένα κύμα καύσωνα, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 48 βαθμούς Κελσίου.

 

Αναστέλλει και η Ελβετία τις απελάσεις Αφγανών προσφύγων

Μετά τη Γερμανία, και η Ελβετία σταμάτησε τους επαναπατρισμούς Αφγανών, τα αιτήματα για άσυλο των οποίων έχουν απορριφθεί, επειδή υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους καθώς η χώρα οδεύει προς έναν εμφύλιο πόλεμο λόγω της προέλασης των Ταλιμπάν

  «Η Κρατική Γραμματεία για τη Μετανάστευση αναστέλλει τους επαναπατρισμούς στο Αφγανιστάν μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της αλλαγής της κατάστασης στη χώρα», ανακοίνωσε η υπηρεσία μέσω του Twitter.

«Δεν θα διαταχθούν νέες απελάσεις. Οι προετοιμασίες για επαναπατρισμό θα συνεχιστούν μόνο στην περίπτωση προσώπων που έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα», προστίθεται στην ανακοίνωση.