Τσουνάμι: 19.000 απολύσεων θα σαρώσει την Air Canada λόγω κορονοϊού – Σλοβενία: Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές την πρώτη μέρα άρσης των μέτρων

Η Air Canada ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι αποφάσισε να μειώσει το εργατικό της δυναμικό έως και 60% λόγω της κατάρρευσης των δραστηριοτήτων της εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η μεγαλύτερη καναδική αεροπορική εταιρεία, η οποία έχει μειώσει τις πτήσεις της κατά 95% λόγω του κλεισίματος των συνόρων και των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί αποφάσισε να μειώσει το εργατικό της δυναμικό “από 50 ως 60%”, όπως αναφέρει η ίδια σε ανακοίνωσή της που απεστάλη με e-mail.

Η εταιρεία η οποία έχει περίπου 38.000 εργαζομένους διευκρίνισε ότι δεν προβλέπει ότι θα υπάρξει μια επιστροφή στην φυσιολογική της λειτουργία σύντομα.

“Ως εκ τούτου πήραμε σήμερα την πολύ επώδυνη απόφαση να μειώσουμε τις δραστηριότητές μας βάσει των προβλέψεων, το οποίο σημαίνει δυστυχώς μια μείωση του εργατικού μας δυναμικού από 50-60%”, δηλαδή κατά τουλάχιστον 19.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την Air Canada.

Το σημερινό εργατικό δυναμικό της εταιρείας επιτρέπει την εκτέλεση περίπου 1.500 πτήσεων ημερησίως από 258 αεροπλάνα.

“Στη σημερινή συγκυρία μια λειτουργία σε τέτοια κλίμακα δεν είναι βιώσιμη για το μέλλον”, επισημαίνει η εταιρεία. “Ενεργούμε με τον τρόπο αυτόν για να διαφυλάξουμε τα ταμειακά διαθέσιμά μας, για να ανταποκρίνεται το μέγεθος της επιχείρησης στο επίπεδο της κυκλοφορίας που αναμένεται ότι θα υπάρχει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και για να είμαστε σε θέση να επανεκκινήσουμε την ανάπτυξή μας όταν θα επανέλθει η κατάσταση”.

Στα τέλη του Μαρτίου η εταιρεία που έχει έδρα στο Μόντρεαλ είχε θέσει σε προσωρινή ανεργία περισσότερους από 16.500 εργαζόμενούς της, προτού ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ότι εξέταζε να τους επαναπροσλάβει χάρη σε ένα πρόγραμμα επιδότησης των μισθών που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό. Το πρόγραμμα αυτό παρατάθηκε χθες Παρασκευή ως τα τέλη Αυγούστου.

Η Air Canada έχει αναστείλει τις περισσότερες διεθνείς πτήσεις της, συμπεριλαμβανομένων αυτών προς τις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση για το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων μεταξύ της χώρας αυτής και του Καναδά για να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Η καναδική εταιρεία συνεχίζει να εξυπηρετεί το σύνολο του Καναδά, αλλά σε μειωμένο αριθμό αεροδρομίων.

Η εταιρεία σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι έχει έρθει σε επαφή με τα συνδικάτα για το σχέδιό της να προχωρήσει σε απολύσεις, οι οποίες θα αρχίσουν από τις αρχές Ιουνίου.

 

Σλοβενία: Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές την πρώτη μέρα άρσης των μέτρων

Χιλιάδες ποδηλάτες κατέλαβαν χθες Παρασκευή για ακόμη μια φορά το κέντρο της Λιουμπλιάνας για να διαδηλώσουν εναντίον της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Σλοβενίας υπό τον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, προτού συμπληρωθούν 24 ώρες αφότου κηρύχθηκε επίσημα το τέλος της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα των Βαλκανίων κι ανακοινώθηκε η προσεχής χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Οι διαδηλωτές ηχούσαν σφυρίχτρες και κόρνες καθώς ανέμιζαν σημαίες της χώρας. Πολλοί φόραγαν μάσκες. Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε περιστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, εξαπολύει επίθεση στα μέσα ενημέρωσης και περιορίζει τα περιθώρια δράσης οργανώσεων υπεράσπισης του περιβάλλοντος. Αρκετοί αξίωναν η κυβέρνηση να παραιτηθεί.

Η κυβέρνηση προωθεί τροποποίηση της νομοθεσίας για να περιοριστεί η δυνατότητα παρέμβασης οικολογικών οργανώσεων στις διοικητικές διαδικασίες για την έγκριση έργων υποδομής.

Επιχειρηματολογεί ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη για να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη, διότι η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει σε μικρές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος να επιβραδύνουν σημαντικά έργα, όπως η ανέγερση εργοστασίων και ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

Katja Lihtenvalner@Lihtenvalner
“We don’t give nature!” another cycling protest yesterday also reminding on contraversial enviromental bill 🐸🐟🦋 https://twitter.com/vecer/status/1261345439313530880 
Večer@vecer

“Narave ne damo! Nikol’!” je tokrat eno od gesel, ki jih vzklikajo protestniki v Ljubljani na protestu #zbalkonovnakolesa

Ενσωματωμένο βίντεο

«Ήρθα να διαδηλώσω επειδή η κυβέρνηση καταχράται με χυδαίο τρόπο την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού για να καταστείλει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών», δήλωσε ο οικολόγος Ροκ Ρόζμαν, ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Στη Σλοβενία γίνονται διαδηλώσεις κάθε εβδομάδα από τον περασμένα μήνα, ότι η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε την πληροφορία πως αξιωματούχοι πιθανόν επιφύλαξαν παράνομη, ευνοιοκρατική μεταχείριση προς συγκεκριμένες εταιρείες όταν προχώρησαν σε αγορές μασκών προστασίας και συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής. Η κυβέρνηση διαψεύδει ότι έγινε οτιδήποτε παράνομο.

Η αστυνομία της Σλοβενίας τονίζει πως δεν πρέπει να γίνονται διαδηλώσεις, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ως χθες Παρασκευή η Λιουμπλιάνα έκανε λόγο για 103 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.465 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η Σλοβενία έγινε το βράδυ της Πέμπτης η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που κήρυξε επίσημα το τέλος της επιδημίας του κορονοϊού.

Μολονότι πολλοί από τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στα μέσα Μαρτίου αίρονται, οι πολίτες είναι ακόμα υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, να απολυμαίνουν τα χέρια τους όταν εισέρχονται σε τέτοιους χώρους, να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου ανάμεσά τους, ενώ οι δημόσιες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 50 προσώπων απαγορεύονται.

Όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν μεθαύριο Δευτέρα, ενώ ορισμένοι μαθητές και φοιτητές θα επιστρέψουν στις τάξεις τους. Τα καταστήματα, πλην αυτών που πωλούν τρόφιμα και φάρμακα, κι όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν κλείσει στα μέσα του Μαρτίου.

Πολλοί διαδηλωτές εξέφρασαν χθες την ανησυχία τους ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, καθώς ο Γιάνσα αποκάλεσε μέσω του Twitter «ψεύτες» διάφορους δημοσιογράφους το τελευταίο διάστημα.

Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε προκαλέσει σάλο όταν αποκάλεσε «πόρνες» δύο τηλεοπτικές παρουσιάστριες το 2016, όταν ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησής του πρόσφατα παρομοίασε τα μέσα ενημέρωσης με αυτά της εποχής που η χώρα ανήκε στην πάλαι ποτέ κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία, προκαλώντας αντιδράσεις.

Τη Δευτέρα, ο Γιάνσα ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως τάσσεται υπέρ του ανταγωνισμού στον χώρο των ΜΜΕ, που αποτελεί κατ’ αυτόν «προαπαιτούμενο για μια δημοκρατική κοινωνική τάξη», υπονοώντας ότι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης εμφορούνται από προκατάληψη εναντίον της κυβέρνησής του. Τόνισε ακόμη ότι οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του παραβιάζουν τα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η αστυνομία, η οποία απέκλεισε τα κτίρια της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου στο κέντρο της πρωτεύουσας, δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τον αριθμό των διαδηλωτών στη Λουμπλιάνα ή σε άλλες πόλεις όπου έγιναν κινητοποιήσεις. Δεν αναφέρθηκε κανένα επεισόδιο.

Miha Dajcman@mihadajcman
Trg svobode je vedno bolj poln. Sliši se žvižge, piščalke in ploskanje. Na trgu skupaj več kot 500 ljudi. kolesarjev v Mariboru spremljamo na http://vecer.com  @vecer

Jesse Sandoval@jesssandoval
Slovenia anti-government protests continue as country calls an end to epidemic 🇸🇮 https://reut.rs/2zJjEvC 

Slovenia anti-government protests continue as country calls an end to epidemic

Thousands of cyclists took over the centre of Ljubljana once again on Friday to protest against Slovenia’s centre-right government of Prime Minister Janez Jansa, less than a day after the government…