Τσιόδρας και άλλα 8 μέλη της Επιτροπής διαφώνησαν με το άνοιγμα των Λυκείων – Σοκαριστικές καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, βασανιστήρια στην ενόργανη γυμναστική

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας

Την αντίθεσή τους στην Κυβερνητική απόφαση για άνοιγμα των σχολείων στις 12 Απριλίου εξέφρασαν 9 μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μεταξύ αυτών και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Αν και ανέκαθεν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εμβληματική μορφή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας, ήταν ένθερμος υποστηρικτής της λειτουργείας των σχολείων, κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη της ολομέλειας τάχθηκε κατά του άμεσου ανοίγματος στις 12 Απριλίου. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα 8 μέλη της επιτροπής, μειοψήφησαν κατά του ανοίγματος.

Ειδικότερα 9 από τα 27 μέλη που συμμετείχαν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Τσιόδρα, εξέφρασαν διαφωνίες γύρω από την ημερομηνία ανοίγματος των λυκείων, ζητώντας να εξασφαλιστούν πρώτα μια σειρά προϋποθέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήθηκε και να μην αναγραφεί συγκεκριμένη ημερομηνία στην εισήγηση.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αντίστοιχη εισήγηση της Επιτροπής την περασμένη Τετάρτη απουσίαζε η ημερομηνία, αλλά υπογραμμιζόταν η ανάγκη διασφάλισης αντίστοιχων προϋποθέσεων πριν το άνοιγμα των καταστημάτων, όπως για παράδειγμα η πραγματοποίηση τεστ.

Η διαφωνία των μελών της Επιτροπής που εξέφρασαν ενστάσεις στη σημερινή συνεδρίαση περιλάμβανε και την άποψη να μην ανοίξουν τα Λύκεια αυτή τη Δευτέρα, αλλά να επανεξεταστεί το ζήτημα σε επόμενη συνεδρίαση, αφού υπάρχει σαφέστερη εικόνα από την πορεία της πανδημίας και μετά του μερικού ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Όπως φαίνεται ο κ. Τσιόδρας διατηρεί σημαντικές επιφυλάξεις σχετικά με το ρίσκο που παίρνουμε ως χώρα αυτή τη στιγμή με τα κρούσματα κορονοϊού να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα και τις ΜΕΘ στην Αττική να βρίσκονται κοντά στο 100% της πληρότητας τους.

Επίσης όπως σημείωσε και την Τρίτη στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών, οι ηλικίες 20-50 αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να νοσήσουν.

 

Σοκαριστικές καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βασανιστήρια στην ενόργανη γυμναστική

Συστηματικά σωματικά βασανιστήρια, σεξουαλική βία, αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις καταγγέλλουν 22 αθλητές της ενόργανης γυμναστικής, με επιστολή που έστειλαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην επιστολή, την οποία έφερε στο φως η Εφημερίδα των Συντακτών, οι αθλητές περιγράφουν «κολαστήριο», με περιστατικά τα οποία ξεκινούν από το 1985: σκληρές τιμωρίες στα όρια του βασανισμού, υποχρεωτική αφαγία που ανάγκαζε τα παιδιά να ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια, ψυχική βία, καθώς και συμπεριφορές που αγγίζουν τα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης. Σε πολλές περιπτώσεις, τα θύματα ήταν ανήλικα παιδιά, ακόμα και 5-10 ετών.

Η καταγγελία είναι επώνυμη, αλλά τα ονόματα των αθλητών δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, «οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές και αθλήτριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα…. Ανάγκαζαν τους αθλητές να εκτελούν ασκήσεις με τραυματισμούς, ακόμα και σπασμένα πόδια…. Έβαζαν τον έναν αθλητή να χτυπάει τον άλλον, για να μη το κάνουν οι ίδιοι».

Επίσης, τονίζεται ότι οι προπονητές εκτόξευαν αντικείμενα στα παιδιά, ενώ είχαν τον απόλυτο έλεγχο και στην διατροφή τους, με αποτέλεσμα κάποιοι αθλητές να υποσιτίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι από αυτούς έψαχναν τα σκουπίδια στα ξενοδοχεία των αποστολών για να φάνε κάτι παραπάνω. Στην επιστολή αποκαλύπτεται ότι υπήρχαν απειλές αποκλεισμού καθώς και χρηματικά πρόστιμα στις αθλήτριες και τους αθλητές που δεν έφταναν στο επιθυμητό σημείο απόδοσης. Οι μέθοδοι απώλειας βάρους περιγράφονται ως επικίνδυνες: εμετοί, χάπια, πολύωρη παραμονή στη σάουνα κ.ο.κ.

«Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλιγσίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν “πως να κάνουν σωστά την άσκηση”. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι «οι προπονητές υποχρέωναν τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ως μορφή «τιμωρίας» για την λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης. Δεν ήταν επίσης λίγες οι φορές που δεν επέτρεπαν σε μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να κάνουν πάνω τους την ανάγκη τους και να μένουν έτσι σε όλη την διάρκεια της προπόνησης, ώστε να «συνετιστούν».

Οι αθλητές ζητούν από την Πολιτεία να αντιμετωπίσει το ζήτημα με σοβαρότητα, ώστε να προστατευτούν οι αθλητές από το απάνθρωπο «σύστημα προπόνησης» που περιγράφουν, αλλά και οι αξίες που εκπροσωπεί ο αθλητισμός.

Μετά τη δημοσιότητα που πήραν οι σοκαριστικές καταγγελίες, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Θανάσης Σταθόπουλος, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Γ.Ο., σήμερα (Τετάρτη 07/04) στις 18:00, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειές.

Με αφορμή τις σοβαρότατες καταγγελίες για περιστατικά κακοποίησης πρώην αθλητών-αθλητριών της Γυμναστικής από τους προπονητές τους, ο Πρόεδρος της Ε.Γ.Ο. Θανάσης Σταθόπουλος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Έλαβα γνώση της επιστολής πρώην αθλητών-αθλητριών της Γυμναστικής, στην οποία καταγγέλλονται περιστατικά απολύτως καταδικαστέα και πρακτικές που δεν έχουν θέση στο άθλημά μας.

Λόγω της σπουδαιότητας των καταγγελλομένων, έχω συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Γ.Ο., σήμερα (Τετάρτη 07/04) στις 18:00, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειές μας.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, θα ζητήσω από όλους τους καταγγέλλοντες συνάντηση, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι καταγγελίες, τόσο χρονικά όσο και ονομαστικά για τους προπονητές που τυχόν εμπλέκονται στα καταγγελλόμενα περιστατικά, με δεδομένο ότι τα αναγραφόμενα στην καταγγελία είναι αόριστα.

Επιθυμώ να δηλώσω ότι θα προχωρήσουμε στην πλήρη διαλεύκανση των καταγγελλομένων, ώστε τα αθλήματα της Γυμναστικής να παραμείνουν “καθαρά”, μακριά από οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποιητικής συμπεριφοράς. Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να στιγματιστούν συλλήβδην η ελληνική Γυμναστική και οι Έλληνες προπονητές, οι οποίοι έχουν χαρίσει στη χώρα μας Ολυμπιακά μετάλλια και πολλές ακόμη επιτυχίες, ανεβάζοντας τα αθλήματά μας και τους εκπροσώπους τους στην υψηλότερη βαθμίδα εκτίμησης και αναγνώρισης από τους Έλληνες φιλάθλους.

Η Ε.Γ.Ο. αποτελεί, άλλωστε, την πρώτη αθλητική Ομοσπονδία στην Ελλάδα, η οποία ήδη από το περασμένο έτος υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Sport HALT, με αντικείμενο την “ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη της παρενόχλησης και της κακοποίησης στον αθλητισμό”, γεγονός που καταδεικνύει τη μέριμνά μας ώστε να προλαμβάνεται, να καταγγέλλεται και να εξαλείφεται κάθε τυχόν μορφή κακοποίησης στους αθλητικούς χώρους.

Στεκόμαστε στο πλευρό των αθλητών-αθλητών που προχώρησαν στην καταγγελία και θα συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο ώστε να λάμψει η αλήθεια»