«Τσεκούρι» στον 14ο μισθό των εργαζομένων – Μεγάλη φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας. Εντολή εκκένωσης οικισμών 

Η κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια της οικονομίας

Είθισται το Δώρο Χριστουγέννων ή αλλιώς ο 14ος μισθός να αποτελεί την κινητήριο δύναμη του εμπορίου

Αν ρωτήσεις καταστηματάρχη θα σου αναφέρει ότι ο τζίρος κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων στα εμπορικά καταστήματα αντιπροσωπεύει τα έξοδα της επιχείρησης ολόκληρης της χρονιάς (με τον υπόλοιπο χρόνο να αφορά στην κερδοφορία). Τα τελευταία χρόνια (ειδικά με την κατάργηση των δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους) αυτή η κατάσταση έχει ανατραπεί με τις επιχειρήσεις να δίνουν μάχη επιβίωσης ολόκληρη τη χρονιά. Τα έσοδα όμως από τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο και σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων μίας μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης.

Η κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια της οικονομίας

Για το 2020 η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζει μία μεγάλη και σίγουρα δυσάρεστη έκπληξη που αφορά άμεσα τους μισθωτούς, έμμεσα το λιανεμπόριο και συνολικά ολόκληρη την οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μίνι νομοσχέδιο για τα εργασιακά που φέρνει τις επόμενες ημέρες ο επονομαζόμενος και Προκρούστης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων Γ. Βρούτσης, θα περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία για το διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης, το ποσό που αντιστοιχεί στο δώρο Χριστουγέννων θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα υπολογιστεί με βάση την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ και όχι τον ονομαστικό μισθό.

Πώς θα υπολογιστεί φέτος το Δώρο Χριστουγέννων

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον υπολογισμό της συμμετοχής του εργοδότη στην καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, θα λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος διάρκειας της εργασιακής σχέσης έως την αναστολή της. Την αναλογία για το διάστημα που διήρκεσε αυτή η αναστολή θα αναλάβει να το πληρώσει το κράτος αλλά θα υπολογιστεί επι τη βάσει της αποζημίωσης των 534 ευρώ και όχι από τον ονομαστικό μισθό όσο διήρκεσε αυτή η αναστολή. Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι βέβαια το πότε θα καταβληθεί το ποσό αυτό στους μισθωτούς που βρέθηκαν σε αναστολή. Αν κρίνουμε από το τι συμβαίνει στο αποτυχημένο πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία, οι μισθωτοί αλλά και οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να θεωρούν σίγουρο ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα λάβουν την αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο κράτος…

Τζώρτζης Ρούσσος

 

Μεγάλη φωτιά στο Σοφικό Κορινθίας – Εντολή εκκένωσης οικισμών 

Μεγάλη φωτιά είναι σε εξέλιξη από τις 02:30 περίπου τα ξημερώματα σε δασική έκταση στο Σοφικό Κορινθίας. Δόθηκε εντολή εκκένωσης οικισμών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενισχύονται οι δυνάμεις στη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Άγιος Βλάσης Σοφικού Κορινθίας. Συνολικά θα επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 3 Α/Φ και 4 Ε/Π.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης, καθώς και εθελοντικές ομάδες.

Στην περιοχή πνέει δυνατός άνεμος ενώ το μέτωπο είναι αρκετά μεγάλο. Οι πρώτες εκτιμήσεις, αναφέρουν πως η φωτιά απέχει λιγότερο από 2 χλμ από το χωριό.

Ο δήμαρχος Κορίνθου, Β. Νανόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι πυρκαγιά κινείται προς το χωριό Κόρφος και γι’ αυτό δόθηκε εντολή για εκκένωση δύο οικισμών.

Φωτογραφίες – Βίντεο: Korinthostv.gr