«Τσεκουράτοι» για απολύσεις Άδωνις. Βορίδης! Μάταια… – Προκλητικός Κ. Καραμανλής: Επίθεση σε επιστήμονες, που αποκαλούν τα ΜΜΜ εστίες υπερμετάδοσης

«Τσεκουράτοι» για απολύσεις Άδωνις – Βορίδης! Μάταια… πυροσβεστικά η Πελώνη για μια φωτιά που άναψε η ίδια η κυβέρνηση

 Μάταια… πυροσβεστικά η Πελώνη για μια φωτιά που άναψε η ίδια η κυβέρνηση

Αδίκως η Αριστοτελία Πελώνη προσπάθησε χθες να κατευνάσει τις σφοδρές αντιδράσεις, που μόνη της η κυβέρνηση προκάλεσε για τις απολύσεις. Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης επανέρχονται δριμύτεροι, θέτοντας με ωμό τρόπο το θέμα.

Η κυβέρνηση άνοιξε… τον ασκό του Αιόλου για τις απολύσεις, με αποκλειστικά δική της ευθύνη. Οι αλλεπάλληλες τοποθετήσεις υπουργών της σχετικά με το ζήτημα του τιμωρητικού μέτρου της αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών ως συνέπεια της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε εργαζομένους μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα…

Και έχει ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου», όσο και αν η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επιχείρησε χθες να κατευνάσει τις σφοδρές αντιδράσεις -που μόνη της η κυβέρνηση προκάλεσε- αποδίδοντας στο «ισχύον πλαίσιο» τα περί πειθαρχικών κυρώσεων στο Δημόσιο που νωρίτερα είχε πει ο Μάκης Βορίδης και λέγοντας ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα και θα ρυθμίζει τα ζητήματα των αναστολών «δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, σε καμιά περίπτωση, με απολύσεις». Κι ενώ το τι ρύθμιση θα φέρει η κυβέρνηση παραμένει ασαφές, υπουργοί εξακολούθησαν και χθες με ωμό τρόπο να θέτουν θέμα απολύσεων.

Και πρώτα απ’ όλα, για άλλη μια φορά ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σήμερα αισθάνεται δικαιωμένος γιατί πρώτος απειλούσε με απολύσεις, ήδη εδώ και εβδομάδες πριν από τις δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου. Και μίλησε ξανά ευθέως για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας (ΣΚΑΪ) ότι «δεν θα αλλάξουμε τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσουμε γενικό κανόνα απολύσεων. Πιστεύουμε ότι η γενική εργατική νομοθεσία ως ισχύει σήμερα όπου υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο, το 212, όπου η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο, καλύπτει και αυτήν την περίπτωση».

Xωρίς αποδοχές

Για τον δημόσιο τομέα είπε ότι «συνταγματική δυνατότητα απολύσεων δεν υφίσταται», κάνοντας λόγο για «αναστολή άνευ αποδοχών». Αλλά ήρθε ο -έτερος προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ- υπουργός Μάκης Βορίδης να αφήσει ανοιχτό το θέμα των απολύσεων και για το Δημόσιο, αφού πρώτα επανέλαβε τα όσα είχε πει, μία μέρα πριν, για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα: «Οταν θα τεθεί ως νομική υποχρέωση ο εμβολιασμός για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, αυτοί οι οποίοι δεν θα τηρήσουν αυτή την υποχρέωση αυτόματα μπαίνουν σε μια διαδικασία στην οποία έχουν παραβιάσει τις εργασιακές τους σχέσεις και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη νομοθεσία. Και εργοδότες και εργαζόμενοι.

»Το τι συμβαίνει κάθε φορά σε κάθε περίπτωση, για μεν την περίπτωση του ιδιωτικού δικαίου ρυθμίζεται από τις συμβάσεις εργασίας από το εργατικό δίκαιο. Διευκρινίζω, δεν πρόκειται να γίνει κάποια -υποθέτω- πρόσθετη νομοθεσία ως προς αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Οταν λοιπόν υπάρξει μια νομική υποχρέωση η οποία δεν τηρείται από την πλευρά του εργαζόμενου, τότε προφανώς ενεργοποιούνται οι διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

»Πάλι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ειδική ρύθμιση», είπε, προσθέτοντας ότι «η μη τήρηση των υποχρεώσεων εκ της νομοθεσίας αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα» (ΣΚΑΪ). Και στην ερώτηση αν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της απόλυσης από τον δημόσιο τομέα, απάντησε: «Εγώ δεν ξέρω τι αποφάσεις θα πάρουν τα πειθαρχικά συμβούλια, πάντως θα ενεργοποιηθεί η πειθαρχική διαδικασία».

Άδωνις Βορίδης

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Το ισχύον πλαίσιο

Συνδικαλιστικές πηγές ωστόσο έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι με το ισχύον πλαίσιο δεν υπάρχει θέμα παραπομπής σε πειθαρχικό που να εγείρει ζήτημα απόλυσης και άρα η κυβέρνηση, αν θέλει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να τροποποιήσει το πλαίσιο. Ωστόσο οι ίδιες πηγές εκφράζουν την ανησυχία ότι η κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί το θέμα για να προκαλέσει διώξεις για πράγματα που θα παρουσιαστούν ως «αντικοινωνική συμπεριφορά», όπως η συνδικαλιστική δράση και η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις. Παράλληλα πολλοί θεωρούν ότι ανοίγει το ενδεχόμενο απολύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, με την τακτική του εκφοβισμού και της τιμωρίας -που έχει επιλέξει αντί της πειθούς για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού- και στην οποία τώρα προσθέτει και τη νέα, ακόμα μεγαλύτερη απειλή των απολύσεων, η κυβέρνηση τρέφει τους κάθε λογής συνωμοσιολόγους κατά των εμβολίων. Και όχι μόνο τους τρέφει, αλλά πάει και να τους συγκροτήσει σε μέτωπο, όπως είδαμε με τις προχθεσινές συγκεντρώσεις ακροδεξιών «εμβολιομάχων» ανά την Ελλάδα.

 

Προκλητικός Κ. Καραμανλής: Επίθεση σε επιστήμονες που αποκαλούν τα ΜΜΜ εστίες υπερμετάδοσης

Ο καθένας είναι ότι δηλώσει είπε για τους επιστήμονες που του χαλάνε το προπαγανδιστικό αφήγημα της ασφαλούς χρήσης του μετρό, των λεωφορείων και των τρόλεϊ

Ο Κώστας Καραμανλής και ενώ η μετάλλαξη Δέλτα και το τέταρτο κύμα επελαύνουν, συνεχίζει να προκαλεί και μάλιστα πήγε και ένα βήμα παραπέρα εξαπολύοντας επίθεση σε όσους επιστήμονες λένε ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι εστίες υπερμετάδοσης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός και απαξιωτικός ακόμα και κατά μελών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων υποστηρίζοντας ότι «ο καθένας είναι ότι δηλώσει και πρέπει να καταλαβαίνουμε ποιοι βγαίνουν για να πουν μια εξυπνάδα και ποιοι είναι σοβαροί και λένε σοβαρά πράγματα».

Στην επισήμανση της δημοσιογράφου ότι τις απόψεις αυτές εκφράζουν επιστήμονες που είναι μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ο υπουργός Μεταφορών συνέχισε να είναι απαξιωτικός λέγοντας ότι υπάρχει πανσπερμία ανθρώπων που δηλώνουν ειδικοί και ότι στην Ελλάδα έχουμε την τάση να υπερβάλλουμε.

Μάλιστα έφτασε στο εξωφρενικό σημείο να επιπλήξει και όσους τολμούν να αναφέρονται στον συνωστισμό που επικρατεί στα ΜΜΜ λέγοντας ότι «είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που γίνεται αυτή η κουβέντα για τα ΜΜΜ» και ακόμα ότι μόνο στη χώρα μας «γίνεται ο κακός χαμός» με τις συνθήκες που επικρατούν σε μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ.