Τσίπρας: Το… κλείσιμο του ματιού σε Γεννηματά, Βαρουφάκη, Κουτσούμπα, το αυτογκόλ και το παρασκήνιο! – Ηλιόπουλος: Αύξηση του κατώτατου μισθού, συλλογικές συμβάσεις χρειάζονται οι εργαζόμενοι

Τσίπρας: Το… κλείσιμο του ματιού σε Γεννηματά, Βαρουφάκη, Κουτσούμπα, το αυτογκόλ και το παρασκήνιο!

«Άνοιγμα» για μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα της αντιπολίτευσης έριξε χθες (16.06.2021) από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση για την επόμενη μέρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Αυτό το νομοσχέδιο θα το αποσύρουμε όταν οι πολιτικές συνθήκες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις – στην επομένη εκλογική αναμέτρηση- να συγκροτηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση». Σε ποιους έκανε άνοιγμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόταν στην πραγματικότητα στο ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά, στο ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη και φυσικά στο ΚΚΕ, αν και ο Περισσός εμφανίζεται πάντα ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε τέτοιου είδους σενάρια. Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, έχει μιλήσει και αυτή για απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25.

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε μάλιστα την ατζέντα επάνω στην οποία θα μπορούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν προκειμένου να σχηματιστεί μια προοδευτική κυβέρνηση. Τα θέματα αυτά είναι το εργασιακό και το ασφαλιστικό καθώς και τα ζητήματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης.

Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται ως συνέχεια σε αυτά που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ότι δηλαδή από το μυαλό του πρωθυπουργού δεν έχει φύγει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Έτσι προφανώς επιχειρεί να προλάβει τις εξελίξεις κάνοντας την πρώτη κίνηση προς τους εν δυνάμει κυβερνητικούς του εταίρους.

Αυτογκόλ στο εργασιακό

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ένα επικοινωνιακό αυτογκόλ κατάφεραν να ρίξουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης. Η επιμονή τους να λένε ότι καταψηφίζουν το σύνολο του εργασιακού νομοσχεδίου χωρίς να διευκρινίζουν ότι υπερψηφίζουν -όπως τα περισσότερα κόμμα της αντιπολίτευσης- τις ευρωπαϊκές οδηγίες, δημιούργησε ένα αλαλούμ και έδωσε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να κάνει τις δικές της ερμηνείες.

Οι ευρωπαϊκές οδηγίες, δηλαδή τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις γονικές άδειες, με τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους δουλειάς, έπρεπε να έχουν ψηφιστεί από τον Ιούνιο του 2019.

Όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου «η κυβέρνηση κάνοντας έναν ελιγμό έβαλε ως άρθρα του νομοσχεδίου τις ευρωπαϊκές οδηγίες τις οποίες προφανώς και θα υπερψηφίζαμε».

Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι γιατί τόσο καιρό που ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε αυτά τα θέματα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντιζαν να εξηγήσουν ότι δεν πρόκειται για εθνικά νομοθετήματα  αλλά για ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που έχουν μάλιστα υπογραφή Τσίπρα.

Η… σκληρή κόντρα με τον Χατζηδάκη

Σε ανακοίνωση του πάντως χθες το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ΝΔ ψήφισε μόνης της απομονωμένη από όλα τα κόμματα  και από την ελληνική κοινωνία την κατάργηση του 8ώρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τις μειώσεις μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων ασχέτως δικαστικών αποφάσεων και τη μετατροπή της ζωής των εργαζόμενων και ειδικά των νέων σε λάστιχο.

Όσα ψέματα και να πει ο κ. Χατζηδάκης για να καλύψει αυτή την πραγματικότητα οι πολίτες τους έχουν πάρει χαμπάρι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ καταψήφισε το αντεργατικό νομοσχέδιο! Ψήφισε, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που είναι υποχρεώσεις της χώρας και θετικά μέτρα και εκκρεμούν με ευθύνη Μητσοτάκη από το φθινόπωρο του 2019 και καταψήφισε ένα προς ένα όλα τα αντεργατικά μέτρα που υπαγόρευσε ο ΣΕΒ στον κ. Μητσοτάκη».

 

Ηλιόπουλος: Αύξηση του κατώτατου μισθού και συλλογικές συμβάσεις χρειάζονται οι εργαζόμενοι

«Πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας το πρόγραμμα της ΝΔ»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ για το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη βουλή άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσος Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας ότι “στόχος είναι να στηριχθούν οι εργοδότες που δεν θέλουν ελέγχους και κανόνες”, και καυτηριάζοντας τη στάση του αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη που “τόσο καιρό εμφανιζόταν μόνος του σαν τηλεπωλητής για να πουλάει απλήρωτα δεκάωρα”.

“Σε όλη την Ευρώπη η κάλυψη της αγοράς εργασίας από συλλογικές συμβάσεις είναι στο 60%, ενώ στην Ελλάδα είμαστε μόλις στο 14,7%, επομένως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μια ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Απλώς εκτελεί τις εντολές του ΣΕΒ. Ο κ. Χατζηδάκης θέλει μια αγορά εργασίας… βαλκανοποιημένη και η ΝΔ προωθεί ένα μοντέλο εργασίας βασισμένο στο μη σεβασμό των κανόνων”, σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος, και εξειδίκευσε την κριτική του στα εξής σημεία: “Πυρήνας του νομοσχεδίου Χατζηδάκη είναι η διευθέτηση χρόνου εργασίας μέσα από ατομικές συμβάσεις, που θα οδηγήσει σε απλήρωτα δεκάωρα για τους εργαζομένους. Ακόμη διευκολύνει τις απολύσεις, και για πρώτη φορά ακόμη και απολύσεις που θα έχουν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές δεν θα σημαίνουν επαναπρόσληψη και καταβολή μισθών υπερημερίας. Θεσμοθετεί το σπαστό ωράριο για τη μερική απασχόληση για πρώτη φορά στο ελληνικό εργατικό δίκαιο. Και μέσα σε όλα αυτά το νομοσχέδιο διαλύει πλήρως τους μηχανισμούς ελέγχου -εξάλλου το πρώτο πράγμα που έκανε η ΝΔ όταν ανέλαβε ήταν να μειώσει τα πρόστιμα από την Επιθεώρηση Εργασίας”.

Ο Ν. Ηλιόπουλος υπενθύμισε ότι “ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο έχουν τοποθετηθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ακόμη και η Νομική Επιτροπή της βουλής”. Και ακόμη: «Και το 2012 όταν η ΝΔ μείωνε τον κατώτατο μισθό και θέσπιζε το ρατσιστικό υποκατώτο μισθό, το βασικό επιχείρημα ήταν ότι θα συγκρατηθεί η ύφεση και θα επιστρέψουμε στην ανάκαμψη. Είχαμε όμως τη χειρότερη ύφεση και ανεργία. Αντίθετα όταν το 2018 αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό η ανεργία συνέχισε να μειώνεται. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μείωση κατά 10 μονάδες».

“Χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα σε αύξηση στον κατώτατο μισθό, σε ισχυρές συλλογικές συμβάσεις, γιατί οι ατομικές συμβάσεις μειώνουν τη δύναμη των εργαζομένων, και ακόμη χρειάζονται ελεγκτικοί μηχανισμοί, που προστατεύουν όχι μόνο τους εργαζομένους, αλλά και τον σοβαρό εργοδότη, που σέβεται τα ωράρια, τις υπερωρίες, και δεν παραβιάζει τους κανόνες εργασίας”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου. “Είναι ανάγκη τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να μιλήσει προγραμματικά και να αναδείξει ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα, που θα στηρίζεται σε μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας, θα δίνει ευκαιρίες στους νέους επιστήμονες, θα ρυθμίζει το ιδιωτικό χρέος για τους επιχειρηματίες που δεν ευθύνονται για τις συνέπειες της πανδημίας”, τόνισε.

Σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, υπενθύμισε ότι ο εργασιακός χρόνος καταγράφεται ψηφιακά από το 2017 και “για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν πάνω από 6 εκατ. ώρες υπερωριακής εργασίας”. “Αυτό συνέβη όμως γιατί υπήρχαν ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου”, προσέθεσε. “Με τις ρυθμίσεις που φέρνει τώρα η ΝΔ για τις υπερωρίες, ειδικά στο βιομηχανικό χώρο θα έχουμε δυστυχώς αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Πρέπει να το προλάβουμε”, είπε.

Ο Ν. Ηλιόπουλος χαρακτήρισε ως “πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας τις πολιτικές της ΝΔ”, ενός κόμματος που, όπως τόνισε, “χρωστάει 340 εκατ. ευρώ, αλλά απαιτεί ο κόσμος να χάνει το σπίτι του και οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με… ρεπό”. “Σε ποσοστό 70% με βάση το ευρωβαρόμετρο οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πια την κυβέρνηση, και ο κόσμος που διαφωνεί με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι υπερδιπλάσιος των όσων συμφωνούν”, σημείωσε. “Αυτά που υλοποιούνται με τον πτωχευτικό κώδικα, με το εργασιακό νομοσχέδιο, αυτά που γίνονται στα πανεπιστήμια δεν δικαιολογούνται από την πανδημία. Απλώς αναδεικνύουν τον πυρήνα της λογικής της ΝΔ”, κατέληξε.