Τσίπρας: Σύγκρουση με τα συμφέροντα για πράσινες πολιτικές ανάπτυξης – Δ. Βίτσας: Να συγκροτηθεί άμεσα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα όπου και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τους εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020. (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ)

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα όπου και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τους εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020.

Από το πάρκο Σχινιά όπου βρέθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται σύγρκουση με τα συμφέρονται για να προωθηθούν οικολογικές πολιτικές.

Στον «περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο » της κυβέρνησης και στην ανάγκη προώθησης «πράσινων πολιτικών για την ανάπτυξη » στην εποχή μετά τον κορονοϊό , αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας , από το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα , το οποίο επισκεύθηκε την Παρασκευή , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε εκεί με τον πρόεδρο και τους εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και ξεναγήθηκε στο Πάρκο. «Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει το φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας πληγωμένο από το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της κυβέρνησης , που ουσιαστικά αποδομεί τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και απορυθμίζει πλήρως την περιβαλλοντική νομοθεσία », δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας από το Σχινιά, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση του κορονοϊού ήρθε στην παγκόσμια κοινότητα να μας βρει ενώ ήμασταν ήδη σε μία ευρύτερη, μεγαλύτερη και διαρκέστερη κρίση, την κλιματική κρίση ».

Όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης , «συνεπώς , όλες μας οι αποφάσεις από δω και στο εξής , που θα έχουν προφανώς ως στόχο την οικονομική ανάκαμψη , δεν μπορεί παρά να λαμβάνουν υπόψη τους την κλιματική κρίση ». «Δεν μπορεί στο όνομα της καταπολέμησης της ύφεσης να ξαναγυρνάμε σε πολιτικές του παρελθόντος που συρρίκνωναν το περιβάλλον, που αμφισβητούσαν την περιβαλλοντική προστασία », είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατά τη διάρκεια της ξενάγησής του στο Πάρκο, έκανε αναφορά και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή , αναφορικά με τις ταβέρνες στον αιγιαλό, εντός της προστατευόμενης περιοχής, παρ΄όλο που είχαν κηρυχθεί αυθαίρετες από το 1999.

«Σήμερα, λοιπόν, πρέπει όλοι μαζί να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε συλλογική , αλλά και ατομική ευθύνη. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να προωθήσουμε πράσινες πολιτικές για την ανάπτυξη. Αυτό πολλές φορές έρχεται σε σύγκρουση με μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα.

Αυτό πολλές φορές απαιτεί μία πολιτική αρχών , διότι αν κάτι έρχεται να μας διδάξει και αυτή η τελευταία κρίση της πανδημίας , είναι ότι τα δημόσια αγαθά δεν μπορεί να ρυθμίζονται από την αγορά και από τους κανόνες της», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , ενώ αναφέρθηκε , για παράδειγμα , στο νερό που «τώρα η κυβέρνηση του κ . Μητσοτάκη θέλει να ιδιωτικοποιήσει ». «Το περιβάλλον λοιπόν πρέπει να είναι στην πρώτη μας προτεραιότητα , αν θέλουμε να ζήσουμε σε ένα κόσμο που θα έχει προοπτική , κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δ. Βίτσας: Να συγκροτηθεί άμεσα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας

Αυτή τη στιγμή προέχει η αποδυνάμωση της διεθνούς «λειτουργίας» της κυβέρνησης Ερντογάν.

Σημεία συνέντευξης του Δ. Βίτσα, βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, στον ρ/σ Focus 103,6 Fm

Για τα ελληνοτουρκικά:

Να συγκληθεί  το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και  να συζητηθούν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος, ώστε να χαραχθεί αυτό που αποκαλούμε «κοινή εθνική γραμμή».

Να συγκροτηθεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ώστε πέρα από την συμμετοχή του ναυάρχου κου Διακόπουλου σα συμβούλου εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, να υπάρχουν επιπλέον έμπειροι στρατιωτικοί και διπλωμάτες ώστε η ανάλυση των πιθανών γεγονότων και προκλήσεων να αποτελεί στοιχείο της καθημερινής δουλειάς.

Αυτό κρίνεται απαραίτητο τη στιγμή ο Ερντογάν μιλά με τον Σάρατζ για να ξεκινήσουν  μετρήσεις και εξορύξεις με βάση την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ,νοτίως της Κρήτης.

Δεν υπάρχει κανείς που να ισχυρίζεται ότι τα ζητήματα κυριαρχίας  πρέπει να μπαίνουν σε έναν πολιτικό ανταγωνισμό.

Στο πεδίο αυτό κάνει λάθη χειρισμών η κυβέρνηση.

Λάθη που δεν διαμορφώνουν το κατάλληλο πλαίσιο και μια διαδικασία αλληλοϋποστήριξης και συμβουλών .

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να είναι σε πλήρη επαφή με όλα τα κράτη της Ευρώπης, τις ΗΠΑ , τη Ρωσία , την Κίνα , τα Βαλκάνια, τις άλλες χώρες της Μεσογείου , να αξιοποιήσει τις τριμερείς  συμμαχίες ώστε να μην έχουμε εκπλήξεις ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην Κύπρο, ούτε στα σύνορά μας στον Έβρο.

Πολύ σωστά η χώρα μας και ιδιαίτερα στην περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί μια πολιτική που έχει σα βασικό χαρακτηριστικό την αποτροπή και όχι μια πολιτική με επιθετικές κινήσεις που θα μπορούσαν  να χαρακτηρισθούν προκλητικές.

Με αυτή  τη λογική, στο βαθμό που ξεκαθαρίζονται προς εχθρούς και φίλους τα όρια και οι κόκκινες γραμμές που δεν μπορούν να ξεπερασθούν, αντιμετωπίζουμε το διεθνές δίκαιο.

Αυτή τη στιγμή προέχει η αποδυνάμωση της διεθνούς «λειτουργίας» της κυβέρνησης Ερντογάν.

Πρέπει να  παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις  και να συγκεντρώνουμε συνεχώς την διεθνή υποστήριξη.

Υπάρχει  τεράστια εμπιστοσύνη  στις Ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας  και στις δυνάμεις του Ελληνικού λαού.

Για το μέτωπο της οικονομίας:

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να καταλάβει ότι έχουμε πρόβλημα.

Ο  κος Μητσοτάκης πήρε την Ελλάδα με ανάπτυξη 2,8% το 2ο τρίμηνο του 2019 και την έφτασε στο 1% στα τέλη του 2019.

Τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για το 1ο τρίμηνο του 2020  δείχνουν ύφεση 0,9%.

Αυτό που πρέπει να συμβεί τούτη τη στιγμή είναι να ενισχυθεί το εισόδημα των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων  και από τα χρήματα που υπάρχουν αλλά και από αυτά που θα έρθουν από την ΕΕ, να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, ώστε να δημιουργηθεί ένας κύκλος ζήτησης που θα συμβάλει θετικά στο οικονομικό κλίμα και στην οικονομία συνολικά.

Τέτοιες υποστηριχτικές ενέργειες  πρέπει να γίνουν τώρα και όχι αργότερα.

Η ύφεση θα φέρει ύφεση.

Στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι πως θα φέρει την μικρότερη δυνατή ύφεση.

Αποτελούν θετικό δείγμα και μίγμα οι δηλώσεις της κας Φον ντερ Λάϊεν και άλλων παραγόντων της ΕΕ που μίλησαν για ένα μεγάλο και πρωτόγνωρο πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας το οποίο  δεν θα στηρίζεται σε μνημόνια, θα έχει ένα κομμάτι του με χαμηλότοκο δανεισμό και ένα μέρος  του  με τη μορφή επιδότησης χωρίς επιστροφή.

Παράλληλα είναι δείγματα μιας πολιτική που έχει αποδειχθεί ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα, δείγματα μιας θνησιγενούς Ευρώπης οι δηλώσεις Ντομπρόβσκις  που ισχυρίζεται ότι απαιτούνται μνημόνια για όσες χώρες πάρουν χρήματα.

Πρέπει να  απορρίψουμε αυτή την πολιτική και να συνενωθούμε με την Ιταλία και τις άλλες χώρες του Νότου, να πιέσουμε τη Γαλλία και τη Γερμανία ώστε να επικρατήσει η αρχική λογική του προγράμματος στήριξης, όπως το εξήγγειλε η κα Φον Ντερ Λάϊεν.

Θα ήταν ωφέλιμο  αν  μέρος αυτών των χρημάτων δοθούν για μια δίκαιη ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας στη διαδικασία της απολιγνητοποίησης.

Χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση ώστε να μη πάνε αυτά τα χρήματα στον πλουτισμό των «φίλων» και «κολλητών», δηλαδή αυτών που πάντοτε κερδίζουν από τις κρίσεις.