Τσίπρας: Συντρίβει τα όνειρα των νέων η Δεξιά του Μητσοτάκη — 2ο συνέδριο Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας: Οι νέοι, αιχμή του δόρατος για τη νίκη

Τσίπρας: Συντρίβει τα όνειρα των νέων η Δεξιά του Μητσοτάκη

Τι προβλέπει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να ζήσει η νέα γενιά με ασφάλεια, προοπτική και αυτονομία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο 2ο Συνέδριο της της Νεολαίας του κόμματος.

«Δεν πιστεύω στη θεωρία της χαμένης γενιάς. Καμιά γενιά δεν πάει χαμένη, κανένας δεν παραιτείται από το δικαίωμά του να ζει καλά και με αξιοπρέπεια». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης (21/10) στην έναρξη του 2ου Συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέθεσε ένα σχέδιο για την νεολαία με συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν την εργασιακή ασφάλεια, την αύξηση των μισθών, την ενίσχυση της παιδείας αλλά και πρόνοια για την στέγαση των νέων ώστε να αποκτήσουν αυτονομία.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι πρέπει «κάθε νέος να νοιώθει ασφάλεια, ότι μπορεί να ζήσει καλά με όσα αμείβεται από τη δουλειά του, χωρίς εξάντληση, χωρίς απειλές στην εργασία του. Για αυτό σχεδιάζουμε 7ωρο τη μέρα 35 ώρες την εβδομάδα με μισθό όχι λιγότερο από 800 ευρώ. Για αυτό και θα καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Για αυτό και θα έχει ένα ισχυρό ΣΕΠΕ απέναντι στην αυθαιρεσία».

Ειδικά για την παιδεία τόνισε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει «αύξηση δημοσίων δαπανών για την Παιδεία με 20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών. Διπλασιασμός σε βάθος 4ετίας μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ με 2.000 διορισμούς ανά έτος. Καθηγητές στα ΑΕΙ και όχι αστυνομικούς. Άμεση κατάργηση της ειδικής βάσης εισαγωγής και επαναφορά συστήματος με δυνατότητα και ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ».

Όσον αφορά στη στέγαση ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «μείωση φορολογίας σε ιδιοκτήτες ακινήτων αν νοικιάζουν σε νέους με προϋπόθεση και τη μείωση του ενοικίου. Επιδότηση ενοικίου για ζευγάρια μέχρι 40 ετών από 140 ευρώ το μήνα το πρώτο άτομο μέχρι 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά» που θα αφορούν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ. Επίσης σημείωσε πως «σχεδιάζουμε θέσπιση  του πολιτικού γάμου για ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια με πλήρη και ίσα δικαιώματα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την φρίκη της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών».

Τσίπρας: Συντρίβει τα όνειρα των νέων η Δεξιά του Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας  τόνισε πως «η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη συνθλίβει όνειρα, φιλοδοξίες, ικανότητες, ευαισθησίες, ενδιαφέροντα και προοπτική των νέων» αφού «το μέλλον όλων κόβεται και ράβεται για να χωρά στα 600 ευρώ, την εξάρτηση από το σπίτι, την αδυναμία να οργανώσουν την ίδια τους τη ζωή. Οι μόνοι που δικαιούνται να έχουν όνειρα είναι όσοι τους το επιτρέπει ο τραπεζικός λογαριασμός, τα παιδιά των ελίτ. Όλοι οι άλλοι στην αρένα».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για στοχοποίηση της νεολαίας από τον Κ.Μητσοτάκη. Όπως είπε « κ. Μητσοτάκης βλέπει τη νεολαία ως στρατηγικό του εχθρό, τη θεωρεί ασύμμετρη μη ελέγξιμη απειλή στο καθεστώς που προσπαθεί να συντηρήσει και τη βάζει διαρκώς στο στόχαστρο, στρέφει τις μεγαλύτερες γενιές απέναντι στις νεότερες. Θέλει να εξουσιάζει διαρκώς το παρελθόν».

Μάλιστα θύμισε σειρά γεγονότων που τεκμηριώνουν αυτή την άποψη από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης την τελευταία διετία. Τόνισε ότι η τάση αυτή  «από τις εφόδους της ΕΛ.ΑΣ σε κινηματογράφους και τις συλλήψεις μαθητών, μέχρι την ωμή βία σε πλατείες με πρόσχημα την πανδημία. Από τα απλήρωτα 12ωρα και την κατάργηση του 8ωρου μέχρι την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εξασφαλίζει ότι οι νέοι δεν θα δουν ποτέ σύνταξη. Από την ΕΒΕ που πέταξε χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ και τη συρρίκνωση του δημοσίου πανεπιστημίου με ελλείψεις καθηγητών αλλά προσλήψεις αστυνομικών μέχρι τη βρώμικη προπαγάνδα της ανεμελιάς και τη στοχοποίηση μίας ολόκληρης γενιάς ως υπεύθυνης για την εξάπλωση της πανδημίας».

 

2ο συνέδριο Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ – Αλ. Τσίπρας: Οι νέοι, αιχμή του δόρατος για τη νίκη

Από την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου μέχρι την Κυριακή 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιείται το συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα – Με χαιρετισμό του Αλέξη Τσίπρα και του Σωτήρη Αλεξίου ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου σήμερα Πέμπτη, στο Ωδείο Αθηνών – Τι προβλέπει για μισθό, στέγαση και Παιδεία το σχέδιο που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας (βίντεο)

Ξεκίνησε σήμερα, Πέμπτη 21/10,  το 2ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 24 Οκτωβρίου. Μαζική, ανανεωμένη και με ηχηρό αποτύπωμα στους κοινωνικούς αγώνες βρίσκει την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αυτό το συνέδριο, το οποίο εκτός της πρώτης ημέρας, θα πραγματοποιηθεί στο ΣΕΦ. 

 Παρακολουθήστε την ομιλία του Σωτήρη Αλεξίου, γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, και τον χαιρετισμό του προέδρου του κόμματος. Αλέξη Τσίπρα:

Τι προβλέπει για μισθό, στέγαση και Παιδεία το σχέδιο που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας

Οι νέοι είναι η αιχμή του δόρατος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις επόμενες εκλογές, που θα ανοίξει δρόμους για τη νέα γενιά αυτού του τόπου. Για μία προοδευτική διακυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στη νέα γενιά του τόπου, τόνισε συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη συνθλίβει τα όνειρα τους, κόβει και ράβει το μέλλον τους να χωρά στα 600 ευρώ» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τόνισε με πάνω από 1 εκατ. ανεμβολίαστους άνω των 50 το πρόβλημα Μητσοτάκη είναι οι νέοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τρεις σημαντικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εφόσον αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Πρόκειται για το δικαίωμα στη στέγη με δύο προτάσεις:

Μείωση φορολογίας ιδιοκτητών για κατοικίες που ενοικιάζουν σε νέους με προϋπόθεση τη μείωση του ενοικίου

Επιδότηση ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών από 140 ευρώ το μήνα το πρώτο άτομο και έως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέσπιση πολιτικού γάμου για τα ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια με πλήρη και ίσα δικαιώματα καθώς επίσης και ελληνική ιθαγένεια σε κάθε παιδί μεταναστών που γεννιέται στην Ελλάδα.

(Με πληροφορίες από Αυγή – η δημοσίευση ανανεώνεται περιοδικά)

Η πορεία προς το 2ο συνέδριο της Νεολαίας

Στο διάστημα από το πρώτο μέχρι το δεύτερο συνέδριο η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να διευρύνει τις κοινωνικές συμμαχίες βάζοντας σε πρώτο πλάνο αυτούς που η κοινωνία θεωρεί αόρατους. Βασικοί θεματικοί πυλώνες του πολιτικού σχεδίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι η ποιοτική, δημόσια και δημοκρατική παιδεία, η αξιοπρεπής εργασία με δικαιώματα, ο αντιφασισμός, η αλληλεγγύη και ισότητα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε ανακοίνωση, «μετά από μια δεκαετή κρίση, η κυβέρνηση θέλει να μας μετατρέψει σε χαμένη γενιά, που δεν θα διεκδικεί, που δεν θα αγωνίζεται, που δεν θα τολμά να ονειρεύεται». Αλλά οι νέοι και οι νέες απαντώντας με στίχο του Ο. Ελύτη, διαμηνύουν ότι τα όνειρά τους θα πάρουν εκδίκηση. Τα όνειρά τους για έναν κόσμο μακριά από το μίσος, το σκοτάδι, τον ρατσισμό, όπου κάθε νέος και νέα θα τολμά να ελπίζει.

Μέσα από το συνέδριό της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους νέους ανθρώπους σε ανοιχτό και αδιαμεσολάβητο διάλογο, ώστε να διαμορφώσουν μαζί το πολιτικό σχέδιο της επόμενης ημέρας. Στόχος είναι μέσα από την συνάντηση με εργαζόμενους/ες, φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες, μετανάστες/τριες, νέους/νέες καλλιτέχνες, αθλητές/τριες, φορείς, κινήματα πόλης και νέους ανθρώπους από κάθε κοινωνικό χώρο να δοθούν απαντήσεις στα προβλήματα που απασχολούν την νέα γενιά στις μέρες μας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου:
Πέμπτη 21/10 στις 18:00 στο Ωδείο Αθηνών (Βασ. Γεωργίου B 17-19): Άνοιγμα του Συνεδρίου με ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της Νεολαίας και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα
Παρασκευή 22/10 στις 17:00 στο ΣΕΦ: Εισήγηση της Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης και Θέσεων και της Οργανωτικής Επιτροπής, Ομιλίες συνέδρων, θεματικές συνελεύσεις
Σάββατο 23/10 στις 11:00 στο ΣΕΦ: Ομιλίες συνέδρων, Σύσκεψη με οργανώσεις του εξωτερικού, θεματικές συνελεύσεις, κλείσιμο του συνεδρίου
Κυριακή 24/10 στις 11:00 στο ΣΕΦ: Ψηφοφορίες επί των ντοκουμέντων του Συνεδρίου και εκλογές για το νέο Κεντρικό Συμβούλιο

Στο χώρο του συνεδρίου θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα. Ο αριθμός των παρισταμένων θα είναι περιορισμένος και η είσοδος θα γίνει κατόπιν προσκλήσεως.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: 

«Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσει το δεύτερο συνέδριό της από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Οι ζωές των νέων ανθρώπων, αλλά και όλων των πολιτών, έχουν αλλάξει ριζικά εδώ και 1,5 χρόνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Για παραπάνω από έναν χρόνο οι ζωές μας μπήκαν «στον πάγο» με περιορισμούς, μέτρα και απαγορεύσεις. Πλέον, οι νέες και οι νέοι προσπαθούν να κερδίσουν ξανά τις ζωές τους, αγωνιώντας για το παρόν και το μέλλον τους, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τα σχέδια της καταστρέφοντας τις ζωές μας.

Η πανδημία έχει πλέον δημιουργήσει έδαφος για την συγκρότηση μιας διαφορετικής αντίληψης για την ανθρωπότητα. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βρέθηκε στο πλάι της κοινωνίας, στην πρώτη γραμμή της μάχης απέναντι στον κορονοϊό, φέρνοντας στο προσκήνιο την αλληλεγγύη και την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Παράλληλα, κατάφερε να μαζικοποιηθεί, να ιδρύσει νέες οργανώσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αλλά και να έχει συνεχή παρουσία στους μαζικούς κοινωνικούς χώρους.

Μέσα από τη διαδικασία του Συνεδρίου και την ψήφιση των κειμένων, θα προκύψει ο οδικός χάρτης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τα επόμενα χρόνια, θα αποφασιστούν το πολιτικό σχέδιο και οι κεντρικές αιχμές, θα επικαιροποιηθούν οι θέσεις και προτάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους νέους ανθρώπους.

Η επίθεση στην νέα γενιά και τον κόσμο της εργασίας δεν έχει προηγούμενο, με τον αυταρχισμό, την αστυνομοκρατία και την κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών να γίνονται κανονικότητα. Μετά από μια δεκαετή κρίση, η κυβέρνηση θέλει να μας μετατρέψει σε χαμένη γενιά, που δεν θα διεκδικεί, που δεν θα αγωνίζεται, που δεν θα τολμά να ονειρεύεται.

Αλλά τα όνειρά μας θα πάρουν εκδίκηση!

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε σε ανοικτό και αδιαμεσολάβητο διάλογο όλους τους νέους και τις νέες, ώστε να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους, να θέσουν καινούρια ερωτήματα, να μεταφέρουν εμπειρίες και αιτήματα, να συνδιαμορφώσουν τις θέσεις και προτάσεις της επόμενης ημέρας. Στόχος μας είναι, μέσα από τη συνάντηση και το διάλογο με εργαζόμενους/ες, φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες, μετανάστες/τριες, νέους/νέες καλλιτέχνες, αθλητές/τριες, φορείς, κινήματα πόλης και νέους ανθρώπους από κάθε κοινωνικό χώρο, να συγκροτήσουμε ένα πολιτικό σχέδιο, το οποίο θα αναδεικνύει και θα δίνει απαντήσεις στις ανάγκες της νεολαίας στο σήμερα, πάντα με γνώμονα τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης, της Ελευθερίας και της Συλλογικότητας».