Τσίπρας στο Ιπποκράτειο: «Αν δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία ο Μητσοτάκης να αποχωρήσει για να σώσουμε όσους μπορούμε» — ΣΥΡΙΖΑ κατά Πλεύρη και Οικονόμου για την παραποιημένη εικόνα του ΕΣΥ

Αλ, Τσίπρας στο Ιπποκράτειο: Τριτοκοσμική κατάσταση στα νοσοκομεία δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας – Βρισκόμαστε στις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας με την κυβέρνηση να έχει παραιτηθε

Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση στο νοσοκομείο έπειτα από μια δύσκολη εφημερία.

O Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τη διοίκηση του νοσοκομείου και τους γιατρούς, για την κατάσταση που επικρατεί καθώς όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ υπάρχει πληρότητα και στις κλινικές.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρήστος Τζελέπης, σε δηλώσεις του μετά την εφημερία, επιβεβαίωσε ότι έγιναν περί τις 70 εισαγωγές – πάνω από 53 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και ακόμη 17 ύποπτα.

Αλέξης Τσίπρας Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκη

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το Σάββατο άνοιξε άλλη μία κλινική Covid στο νοσοκομείο, στη θέση της ορθοπεδικής και ουρολογικής κλινικής, η οποία γέμισε αμέσως. Αυτή τη στιγμή στο Ιπποκράτειο νοσηλεύονται περισσότεροι από 150 ασθενείς σε απλές κλίνες.

Αλέξης Τσίπρας Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκη

Όσο για τις ΜΕΘ του νοσοκομείου, είναι γεμάτες, ενώ τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός των μονάδων αυτών.

«Βρισκόμαστε τώρα, όχι στο τελευταίο μίλι αλλά σε έναν Γολγοθά ο οποίος φαίνεται ότι είναι ατελείωτος»

Μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς μετά από δύο χρόνια και ενώ είχε δημιουργηθεί η αίσθηση ότι βγαίνουμε από τις πιο σκοτεινές μέρες, βρισκόμαστε τώρα στις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας. Και, δυστυχώς, βρισκόμαστε σε αυτές τις πιο σκοτεινές μέρες με την κυβέρνηση να έχει παραιτηθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει κηρύξει από τον περασμένο Φλεβάρη δυο τρεις φορές τη λήξη της πανδημίας και βρισκόμαστε τώρα, δυστυχώς, όχι στο τελευταίο μίλι αλλά σε έναν Γολγοθά ο οποίος φαίνεται ότι είναι ατελείωτος.

Επισκέφθηκα σήμερα το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη για να δω ο ίδιος την κατάσταση την οποία βιώνουν νοσηλευτές, γιατροί και υγειονομικό προσωπικό. Τη Θεσσαλονίκη, που όπως όλη η βόρεια Ελλάδα, είναι για μια ακόμη φορά το επίκεντρο της πανδημίας, δυστυχώς όμως πολύ νωρίτερα από ό,τι πέρυσι.

Στη χρονική αντιστοίχηση, φέτος αρχές του Νοέμβρη είμαστε με μία επιβάρυνση, σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη επιβάρυνση που είχαμε πέρυσι τέτοιον καιρό. Τα κρούσματα ανεβαίνουν, άρα έχουμε μπροστά μας μία πολύ δύσκολη χειμωνιάτικη περίοδο.

Και αναρωτιέμαι, πότε θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Κυρίως, όμως, να σταματήσει μία επικίνδυνη κατά την άποψή μου αντίληψη την οποία διαχέει στην ελληνική κοινωνία, ότι αυτό που ζούμε είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων.

Αυτό, πέρα από ότι είναι, θα έλεγε κανείς, ρατσιστικό απέναντι στο 40% των συμπολιτών μας, που έχουν βεβαίως ευθύνη που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά έχει ευθύνη και η κυβέρνηση που δεν τους έχει πείσει, είναι και επικίνδυνο γιατί δημιουργεί μία αίσθηση χαλαρότητας στο υπόλοιπο 60% που έχουν εμβολιαστεί.

Ρώτησα και πήρα τις πληροφορίες σε σχέση με ένα 20% στις κλινικές Covid που είναι εμβολιασμένοι και για ένα ποσοστό και στις ΜΕΘ που είναι εμβολιασμένοι και νοσούν. Αυτό συμβαίνει γιατί η μετάλλαξη «Δ» έχει μειώσει κάπως την αποτελεσματικότητα και διότι έχουμε ήδη τη γνώση ότι τα αντισώματα διαρκούν περίπου έξι μήνες. Πράγμα που σημαίνει ότι οφείλουμε όλοι να προσέχουμε περισσότερο, να φοράμε τις μάσκες μας, να μην συμπεριφερόμαστε σα να έχει τελειώσει η πανδημία με το που εμβολιαστήκαμε, παρότι η κυβέρνηση μέσα στην επιπολαιότητά της μας είπε ότι είναι επιχείρηση «Ελευθερία», εμβολιάστηκες και τελείωσες. Και κυρίως, να σπεύσουμε όλοι για την τρίτη δόση, για να μειώσουμε αυτή τη μεγάλη επιβάρυνση που έχει σήμερα το σύστημα Υγείας και κυρίως να μειώσουμε τους θανάτους.

Δεύτερο και κρίσιμο, επισκέφθηκα ένα νοσοκομείο που έχει 4 συμπολίτες μας διασωληνωμένους εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Και επισκέπτομαι μία πόλη όπου έχει γίνει δωρεά 18 κλινών ΜΕΘ από την Επιτροπή 2021 και αυτές οι κλίνες δεν μπορούν να λειτουργήσουν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.

Και αναρωτιέμαι, έχουν περάσει δύο χρόνια. Δεν μπορούσε η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει την ανάγκη να προχωρήσει σε προσλήψεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων και υγειονομικού προσωπικού; Είναι δυνατόν να ακούμε δηλώσεις σαν αυτές της αναπληρώτριας Υπουργού, η οποία δεν είναι πολιτικός και λέει ίσως και κάποιες αλήθειες, ότι δεν υπάρχουν γιατροί για να στελεχώσουν τις ΜΕΘ και τις κλίνες τους, δύο χρόνια μετά; Και να λέει επίσης ότι θα φθάσουμε πολύ σύντομα ξανά στο σημείο να διαλέγουν οι γιατροί ποιους ανθρώπους θα σώσουν και θα βάλουν στις ΜΕΘ και ποιους θα αφήσουν απ΄ έξω;

Αυτές οι δηλώσεις που αποτυπώνουν επαναλαμβάνω την πραγματικότητα γιατί είναι ειλικρινείς, είναι ταυτόχρονα παραδοχή της απόλυτης αποτυχίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία.

Κάθε εβδομάδα χάνουμε ένα μικρό χωριό. Ο Οκτώβρης έφυγε με 1.200 συμπολίτες μας που χάθηκαν από την πανδημία. Άρα λοιπόν, το κρίσιμο ζήτημα για εμένα – και θέλω να κλείσω με αυτό- είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει να παραδεχθεί ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ο Πρωθυπουργός να μην είναι αρνητής της πραγματικότητας, να παραδεχθεί τη δυσκολία, οφείλει να πάρει κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις. Εάν δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, εάν δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία με όρους προστασίας απέναντι στη δημόσια Υγεία και τους πολίτες, τότε καλύτερα να αποχωρήσει για να σώσουμε όσους περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε. Αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση όμως που επικρατεί στα νοσοκομεία μας δύο χρόνια μετά και με ένα προσωπικό το οποίο έχει υποστεί τεράστια κόπωση και πια δυστυχώς ούτε καν χειροκροτείται αλλά καμιά φορά ξυλοκοπείται κιόλας όταν διαμαρτύρεται, δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί».

Σφοδρά πυρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά Πλεύρη και Οικονόμου για την παραποιημένη εικόνα του ΕΣΥ

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, οι δραματικές συνθήκες στα νοσοκομεία της επικράτειας, με τους ασθενείς Covid να περιμένουν σε ράντσα στους διαδρόμους για μια θέση στις ΜΕΘ και τους γιατρούς να δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση. Για μια ακόμη φορά κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, προσπαθεί να αντιστρέψει τις ευθύνες, αγνοώντας τις δραματικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στα νοσοκομεία.

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τόσο οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, από το βήμα της Βουλής, που διέψευσε τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Ιπποκράτειο, ενώ τον προσκάλεσε να κάνουν μαζί επίσκεψη στο «Παπανικολάου». Κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «τον αγώνα που κάνει με τις επισκέψεις, να τον έκανε για να πείσει τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, να προστατευτούν, και να μη βρεθούν σε κλίνη ΜΕΘ», ενώ μεταξύ άλλων επανέλαβε δι’ ερωτήσεως το γνωστό επιχείρημα: «Πόσες κλίνες ΜΕΘ είχαμε το 2019 και πόσες σήμερα;»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Παραλήρημα Πλεύρη, αντί να απαντά στις ερωτήσεις

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ –  Προοδευτική Συμμαχία, απαντώντας στον υπουργό Υγείας σημειώνει:

«Αντί να παραληρεί στη Βουλή ο Υπουργός του “δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να πείσει τους ανεμβολίαστους”, κ. Πλεύρης, καλό θα ήταν να απαντήσει στις ίδιες τις δηλώσεις της αναπληρώτριας Υπουργού του. Η κα Γκάγκα παραδέχθηκε, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, πως “σε λίγο θα διαλέγουμε αν θα νοσηλευτεί ασθενής με κορονοϊό ή με εγκεφαλικό” και πως δεν μας λείπουν οι υποδομές σε ΜΕΘ, αλλά “δεν έχουμε ούτε παραπάνω νοσηλευτικό, ούτε ιατρικό προσωπικό”».

Και επισημαίνει ότι την ώρα «που και πάλι δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται και κάποιοι χάνουν τις ζωές τους εκτός ΜΕΘ, ο κ. Πλεύρης καλό θα ήταν να ζητήσει μια συγνώμη παρά να κουνάει το δάχτυλο. Να προσλάβει υγειονομικό προσωπικό ακόμη και τώρα, και όχι να παίζει τις μουσικές καρέκλες με εξουθενωμένους υγειονομικούς και κρατώντας κλειστές κλίνες ΜΕΘ λόγω έλλειψης προσωπικού και στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα».

Και καταλήγει:

«Αλλά ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο κ. Πλεύρης; Ανίκανος, ψεύτης, αλλά και επικίνδυνος, όσο παραμένει στη θέση του Υπουργού Υγείας, εν μέσω πανδημίας, τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή».

Ανδρέας Ξανθός: «Διαστρέβλωση της πραγματικότητας»

Ακολούθησε η δήλωση του Ανδρέα Ξανθού, τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όχι μόνο προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησης για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρα, «θυμίζοντας» ότι επιδεινώνεται όπως και σε άλλες χώρες, αλλά παραδέχθηκε πως το Σύστημα Υγείας «δέχεται ισχυρή πίεση, παρά την εντυπωσιακή του ενίσχυση τους τελευταίους 18 μήνες».

Είπε δε μεταξύ άλλων ότι « πανδημία βρήκε την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή περίοδο, με το Ε.Σ.Υ. εξασθενημένο από την αδράνεια του ΣΥΡΙΖΑ. Όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα έκανε τα πάντα: προχώρησε εγκαίρως σε γενικό lockdown, όταν έπρεπε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και πρωτοστάτησε στα συστήματα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων. Πριν ακόμη βρεθεί το εμβόλιο, ενίσχυσε το Ε.Σ.Υ., υπερδιπλασιάζοντας τις Μ.Ε.Θ., προσλαμβάνοντας περίπου 12.000 υγειονομικούς, αξιοποιώντας δωρεές και εντάσσοντας σε ένα κοινό σχέδιο τους ιδιωτικούς φορείς υγείας. Μέσα σε εβδομάδες έγιναν στη χώρα -σε σχέση με το Ε.Σ.Υ.- όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες».

Ο Ανδρέας Ξανθός, αντιδρώντας σε όσα δήλωσε για την κατάσταση του ΕΣΥ που παρέλαβε η κυβέρνηση, κατηγόρησε τον Γιάννη Οικονόμου για «πολιτικό θράσος και διαστρέβλωση της πραγματικότητας»

«Την ώρα που στα δημόσια νοσοκομεία επανέρχονται συνθήκες “ιατρικής πολέμου” και διαλογής ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ, την ώρα της κατάρρευσης των νοσοκομείων και της απόγνωσης των “ανθρώπων της πρώτης γραμμής”, η κυβέρνηση καταφεύγει στη βολική αλλά προκλητική, γραμμή της μετάθεσης ευθυνών. Τώρα λοιπόν, 2,5 χρόνια μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, θυμήθηκαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που αδράνησε και η πανδημία μας βρήκε με το ΕΣΥ εξασθενημένο!», σημειώνει.

Και αναφερόμενος στην κατάσταση που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάνοντας ταυτόχρονα απολογισμό των πεπραγμένων του, πρόσθεσε:

«Ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που μετά την καταστροφική πρώτη μνημονιακή περίοδο (2010-2015), δεν ήταν απλώς εξασθενημένο αλλά ετοιμόρροπο. Με μείωση 40% των δημόσιων δαπανών υγείας, “πάγωμα” των προσλήψεων, απομάκρυνση 2.500 ειδικευμένων γιατρών και αποδιοργάνωση της ΠΦΥ στις πόλεις, κλείσιμο δομών, συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων και, κυρίως, με αποκλεισμό 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό λοιπόν το “πληγωμένο” από τη λιτότητα και τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες ΕΣΥ, στάθηκε στα πόδια του και έγινε προσβάσιμο σε όλους χάρις στην τεράστια “επουλωτική” προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυξήθηκε η χρηματοδότηση του, νοικοκυρεύτηκαν και ξεχρέωσαν τα νοσοκομεία, έγιναν 8.000 μόνιμες προσλήψεις και πολύ περισσότερες συμβασιούχων, άλλαξε η αναλογία προσλήψεων/αποχωρήσεων από 1/5 σε 1/1, καταργήθηκε το 5ευρω στα τακτικά ιατρεία, αναπτύχθηκαν 127 νέες δημόσιες δομές (ΤΟΜΥ), άνοιξαν κλειστά νοσοκομεία (νοσοκομείο Σαντορίνης, ΚΥ Αστικού Τύπου Πατησίων), ενισχύθηκαν τα ΤΕΠ με ειδικευμένους γιατρούς και, πάνω απ΄ όλα, με το ν.4368/2016 αντιμετωπίστηκε δραστικά η υγειονομική φτώχεια και υλοποιήθηκε η στρατηγική της καθολικής και ισότιμης κάλυψης του πληθυσμού».

Όπως επισήμανε, «η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η στοχοποποίηση των πολιτικών αντιπάλων, είναι η τελευταία καταφυγή των αποτυχημένων και όσων έχουν τεράστιες ευθύνες για την υγειονομική τραγωδία που βιώνει η χώρα».

«Ένα-ένα τα επικοινωνιακά κόλπα της κυβέρνησης εξαντλούνται, το αφήγημα της “θωράκισης” του ΕΣΥ είναι καταγέλαστο πλέον και η “γύμνια” στη διαχείριση και στην έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας του ΕΣΥ απέναντι στο 4ο επιδημικό κύμα, δεν κρύβεται. Ας αφήσουν τους εξυπνακισμούς και ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, διασφαλίζοντας την κοινωνική και πολιτική συναίνεση γύρω από ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σωθούν ζωές, για την αναχαίτιση της πανδημίας, τον καθολικό εμβολιασμό και την ενδυνάμωση του ΕΣΥ», κατέληξε.