Τσίπρας σε Ευρωσοσιαλιστές: Eυρωομόλογο και επέκταση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού άμεσα

«Η Ε.Ε. είτε θα αποδεχθεί την αμοιβαιοποίηση του χρέους και θα κάνει γενναία βήματα για μία νέα οικονομική αρχιτεκτονική, είτε θα κάνει μικρά βήματα, στην ίδια λογική με το παρελθόν και θα βυθιστεί σε νέα κρίση χρέους και συνοχής» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

Tην ανάγκη να «υιοθετηθούν άμεσα μέτρα, όπως το ευρωομόλογο και να συμφωνηθεί η επέκταση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής. Ο ίδιος προειδοποίησε πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», καθώς «οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι άμεσες σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα».

«Ο κίνδυνος από ενδεχόμενη αδράνεια θα είναι διττός. Από τη μία, μία νέα κρίση χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες και από την άλλη μία ενδεχόμενη πολιτική κρίση από την άνοδο των εθνολαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, ακόμη και σε κρίσιμες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι «η ΕΕ είτε θα αποδεχθεί την αμοιβαιοποίηση του χρέους και θα κάνει γενναία βήματα για μία νέα οικονομική αρχιτεκτονική, είτε θα κάνει μικρά βήματα στην ίδια λογική με το παρελθόν και θα βυθιστεί σε νέα κρίση χρέους και συνοχής».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξή του στην ισπανική πρόταση για ομόλογα στο διηνεκές, αλλά και στις γαλλικές θέσεις για αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας για το 2021, καθώς και την ανάγκη αναθεώρησής του.

Επιπλέον, υποστήριξε την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής ατζέντας και την κατοχύρωση ευρωπαϊκού ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και ευρωπαϊκού ταμείου ανεργίας.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ των πρωτοβουλιών για τη Λιβύη, ώστε να μην ξαναφουντώσει η κρίση ασφαλείας και το προσφυγικό και της αποστολής ενός σαφούς μηνύματος στην Τουρκία για την ανάγκη να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ, με ενίσχυση του διαλόγου, αλλά και τις κυρώσεις πάνω στο τραπέζι.