Τσίπρας προς Ευρωσοσιαλιστές: “Κρίσιμο παντού στην Ευρώπη να ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις”

Τσίπρας προς Ευρωσοσιαλιστές: "Κρίσιμο παντού στην Ευρώπη να ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις"

“Μην μείνουμε προσηλωμένοι στις συνταγές του χθες, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία”, είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που βρίσκεται στην τακτική συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών ηγετών στο Βερολίνο.

Στην τακτική συνάντηση Ευρωσοσιαλιστών ηγετών στο Βερολίνο ως παρατηρητής προσκεκλημένος βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε στο περιθώριο της συνάντησης.:

«Ο κόσμος μετά την πανδημία αλλάζει. Η εδώ και τέσσερις δεκαετίες κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου έχει αρχίσει πια να κλονίζεται. Η πανδημία αλλά και η κλιματική κρίση μας αναγκάζουν να ξαναδούμε και να ξαναθυμηθούμε ξεχασμένες προτεραιότητες και ανάγκες.

Την ανάγκη πάνω από όλα να στηρίξουμε τη δημόσια Υγεία, με σταθερά και δυνατά, ισχυρά συστήματα Υγείας και κοινωνικής Πρόνοιας.

Την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση που απειλεί να καταστρέψει τον πλανήτη.

Την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής που έχει επιφέρει η ραγδαία όξυνση των ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κρίσιμο παντού στην Ευρώπη να ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ζητήματα και να καλύψουν τις βασικές κοινωνικές ανάγκες που έχουν προκύψει.

Η πιθανότητα να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση σε μία κρίσιμη χώρα, όπως η Γερμανία το επόμενο διάστημα, θα είναι κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Ευρώπης. Όπως επίσης, η κρισιμότητα αυτή αφορά και την Ελλάδα. Την Ελλάδα που έχει ανάγκη να κοιτάξει μπροστά. Σε μια Ευρώπη και έναν κόσμο που αλλάζει, να μην μείνουμε προσηλωμένοι στις συνταγές του χθες, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και την καταστροφή».

Οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες

«Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης οφείλουμε να ανοίξουμε δυναμικά τη συζήτηση για το μέλλον της, αγωνιζόμενοι για μια Ευρώπη με περισσότερη κοινωνική συνοχή και λιγότερες ανισότητες», τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, στις Βρυξέλλες, ενώ για τα ελληνοτουρκικά, και αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε πως χρειάζεται «να αναγκάσουμε την Τουρκία να συνδέσει την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης με την προσφυγή, μαζί με την Ελλάδα, στην Χάγη».

Οι συναντήσεις και τα βασικά ζητήματα

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σειρά συναντήσεων, και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ντ. Σασόλι, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι Gentiloni και τους προέδρους και συμπροέδρους των προοδευτικών ευρωπαϊκών κομμάτων –τη συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων Σκα Κέλερ, τoν συμπρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίρντεβαν και την πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Ιράτχε Γκαρσία Πέρεζ.

Αναλυτικότερα:

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ανάκαμψη από την πανδημία πρέπει να οδηγήσει σε μια πιο δημοκρατική, δυναμική, κοινωνική Ευρώπη και όχι να επιστρέψουμε σε ένα οικονομικό μοντέλο που παράγει κρίσεις.

Mε τη συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, «συζητήσαμε», όπως σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας, «για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την Πράσινη Ατζέντα, τα δικαιώματα στην Ευρώπη και τα επόμενα βήματα των προοδευτικών δυνάμεων»:

Mε την πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, την Ιράτχε Γκαρσία Πέρεζ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προοδευτική ατζέντα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης, τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, την ισότητα των φύλων.  «Έχουμε πολλές κοινές μάχες την επόμενη περίοδο», σημείωσε χαρακτηριστικά σε σχετική του ανάρτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ:

Με τον Μάρτιν Σίρντεβανσυμπρόεδρο της ομάδας της  Αριστεράς στην Ευρωβουλή, ο Αλ. Τσίπρας συζήτησε για τους σύγχρονους αγώνες των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων για την κοινωνική δικαιοσύνη, με προτεραιότητες την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της κλιματικής κρίσης, την ενίσχυση της δημοκρατίας, τη στήριξη της νεολαίας και την ισότητα των φύλων

Στη συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, ο Αλ. Τσίπρας είχε εκτεταμένη συζήτηση για τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και πώς η Ελλάδα μπορεί να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο, την Πράσινη Συμφωνία στη βάση μιας δίκαιης μετάβασης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάγκη για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας: