Τσίπρας: Ποιοι επιβάλλουν με χρήματα νομοθετήματα στον Κ. Μητσοτάκη; Κακοποιεί τη δημοκρατία η κυβέρνηση – Ονομαστική ψηφοφορία θα αιτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και για την φαρμακευτική κάνναβη

«Ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν το χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα στον κ. Μητσοτάκη για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε συνολικά το νομοσχέδιο ζητώντας τη ριζική αλλαγή του και υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί έναν αναχρονισμό, που συνιστά κίνδυνο και ισοπεδώνει τα παιδιά χωρισμένων γονιών.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό το νομοθέτημα έρχεται από την κορυφή του επιτελικού κράτους» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται και δεν έρχεται στη Βουλή ούτε για να απαντήσει στις βουλεύτριες, Όλγα Κεφαλογιάννη, που εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις, και Μαριέττα Γιαννάκου, που γνωστοποίησε πως δεν θα υπερψηφίσει, ούτε για να διαψεύσει τις βαριές κατηγορίες.

«Ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός για τις αλλαγές σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως «πέρα από τα μεγάλα πορτοφόλια που ευθέως ανέφερε η κ. Γιαννάκου», υπάρχουν μπαμπάδες που δεν έχουν λεφτά και δεν θα ωφεληθούν.

Στη συνέχεια τόνισε πως το σχέδιο νόμου μεταφέρει την κουλτούρα αντιπαραθέσεων ορισμένων ζευγαριών στον πυρήνα του Οικογενειακού Δικαίου, τοποθετεί τα παιδιά ανάμεσα στα διασταυρούμενα πύρα, ακούει μόνο τη μία πλευρά και προσβάλει τις γυναικείες οργανώσεις.

Επίσης, χαρακτήρισε «λάθος χειρότερο κι από έγκλημα» το γεγονός ότι αγνοείται η διατύπωση για την απαίτηση οριστικής καταδίκης του κακοποιητή γονέα προκειμένου να του αφαιρεθεί το δικαίωμα επικοινωνίας με το παιδί του.

«Κακοποιητής της δημοκρατίας η κυβέρνηση»

Στην αρχή της ομιλίας του χαρακτήρισε ως «κακοποιητή της δημοκρατίας» την κυβέρνηση στην περίοδο της πανδημίας λέγοντας πως «η μιντιακή μονοφωνία και η κοινοβουλευτική αφωνία δεν είναι χαρακτηριστικά δημοκρατίας» αλλά άλλων καθεστώτων.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι δεν παρίσταται σε κρίσιμες συνεδριάσεις περιφρονώντας τη Βουλή και τα κόμματα με μόνη έγνοια πώς «θα φιμώσετε και και πως θα εξαφανίσετε κάθε ελέγχου και από τα ΜΜΕ με πακτωλό χρημάτων αλλά και από τη Βουλή», την ώρα που υλοποιεί μια πολιτική που συνθλίβει τα εργασιακά δικαιώματα και εξυπηρετεί μια μικρή ελίτ.

«Υπουργοί δεν έρχονται για να λογοδοτούν για τα έργα του, τις δηλώσεις και τις πράξεις τους» είπε και κατήγγειλε την πρωτοφανή άρνηση να απαντηθούν 14 ερωτήσεις του κόμματός του.

«Υποθέτω συμφωνείτε ότι πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων μας η Δημοκρατία. Της κυβέρνησης, των κομμάτων, των κοινωνικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών. Η Δημοκρατία είναι κοινή μας υπόθεση», είπε νωρίτερα για να προσθέσει ότι «αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, συστηματικά και απροσχημάτιστα, είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αναδειχτεί συνειδητά σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας δημοκρατικής λειτουργίας».

«Γιατί είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, με εντολές του πρωθυπουργού ασκεί τις συνταγματικές της εξουσίες. Χωρίς την παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών, δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και με μυστικές ψηφοφορίες που δεν τηρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας», ανέφερε.

Προσέθεσε δε πως «είναι επίσης κακοποίηση της δημοκρατίας η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης, που αφήνουν τα δημόσια ταμεία εκτός διαφάνειας και ελέγχου, που επιτρέπουν -αν δεν προκαλούν κιόλας- τη διαφθορά, που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πολιτική και στην κοινωνία».

«Σπάει» το λοκντάουν στη Βουλή η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός μετατρέπει ντροπιαστικά την εσωκομματική αδυναμία να στοιχίσει τους βουλευτές του στη γραμμή του κόμματός του σε πρόβλημα της δημοκρατίας.

«Ως κόμμα  δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Δεν θα ανεχθούμε άλλο να συμμετέχουμε με κανόνες Βουλής των σκιών, σε μια σκιώδη Βουλή» είπε.

Σε αυτό το σημείο ανακοίνωσε ότι από σήμερα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα προσέρχονται κανονικά στις συνεδριάσεις της Βουλής τηρώντας τα πέτρα υγειονομικής προστασίας.

Εξήγησε ότι αποτελεί κοροϊδία η δυνατότητα του βουλευτή
ο βουλευτής να μιλά διαδικτυακά, χωρίς όμως να μπορεί να ψηφίζει διαδικτυακά, «γιατί δεν υπάρχει τάχα τεχνική δυνατότητα».

Και κατήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των βουλευτών κρατώντας την Βουλή σε λοκντάουν, την ώρα που όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες έχουν ανοίξει, αλλά στο να περάσει κι άλλα νομοσχέδια, όπως πέρασε την αστυνομία στα Πανεπιστήμια και την ασυλία στους τραπεζίτες.

 

Ονομαστική ψηφοφορία θα αιτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και για την φαρμακευτική κάνναβη

Άδειασε» μεγαλοπρεπώς ο Βορίδης τον Γεωργιάδη για την κυβίστηση με την κάνναβη (video) | newsbreak

Άλλον έναν γύρο κοινοβουλευτικής αγωνίας θα περάσει μέσα σε λίγες ώρες η κυβερνητική πλειοψηφία. Μετά τις διαφοροποιήσεις Μ. Γιαννάκου και Ολ. Κεφαλογιάννη στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται -κατά τις πληροφορίες του documentonews.gr– να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας και για το νομοσχέδιο που αφορά την φαρμακευτική κάνναβη.

Παρά τις ενστάσεις αρκετών βουλευτών της ΝΔ σε σχέση με το σχέδιο νόμου για τη συνεπιμέλεια, μόνο οι Μ. Γιαννάκου και Ολ. Κεφαλογιάννη βρήκαν το σθένος να καταψηφίσουν. Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό ρήγμα που καταγράφεται στη συμπολίτευση μετά τις εκλογές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης,«οι δύο διαρροές της ΝΔ, που ψήφισε μόνη της το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, επιβεβαιώνουν πλήρως για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης κρατά σε λοκντάουν τη Βουλή και έχει καταργήσει τις ονομαστικές ψηφοφορίες με πρόσχημα την πανδημία».

Κατά την Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με την απώλεια ελέγχου της κοινοβουλευτικής του ομάδας και γι΄ αυτό εκμεταλλεύεται την παρατεταμένη κοινοβοηυλευτική καραντίνα προκειμένου να «περάσει» επίμαχα νομοσχέδια, όπως για τη συνεπιμέλεια, για τη φαρμακευτική κάνναβη, για τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και τα εργασιακά.

Έρχεται κι άλλο «χτύπημα»;

Όπως ανέφεραν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο documentonews.grμε άγχος θα αναμένει ο πρωθυπουργός το αποτέλεσμα και της αυριανής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο της φαρμακευτικής κάνναβης. Οι «μπάφοι» του δικαιωμένου -δια στόματος Άδωνη Γεωργιάδη- Νίκου Καρανίκα έχουν προκαλέσει έριδες στο εσωτερικό της κυβέρνησηςγεγονός που μόνο απαρατήρητο δεν περνά για την Κουμουνδούρου.

Μετά τις «πιρουέτες» για την φαρμακευτική κάνναβη και τους επαίνους στον Ν. Καρανίκα σε live μετάδοση, ο υπουργός Ανάπτυξης εκμυστηρεύτηκε -όπως ανέδειξε τοdocumentonews.gr– σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Μάκης Βορίδης«δεν ήθελε να το περάσει με τίποτα»το εν λόγω νομοσχέδιο.

«Γιατί νομίζετε ότι έφυγε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Δεν το υπέγραφε (σ.σ. το νομοσχέδιο)!» φέρεται να ισχυρίστηκε νομίζοντας ότι απευθύνεται σε αφυείς. Τα λεγόμενα του Αδ. Γεωργιάδη στους πολιτικούς του αντιπάλους που τον… πήραν στο ψιλό επιβεβαιώνει ρεπορτάζ του news247.grκαθώς η Βίκυ Σαμαρά είχε αποκαλύψει από τον Ιανουάριο τον καυγά που εκτυλίχθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου στο δημοσίευμα με τίτλο: «Καυγάς Βορίδη- Γεωργιάδη για τη φαρμακευτική κάνναβη και τον Καρανίκα».

Τούτων δοθέντων, στην αξιωματική αντιπολίτευση ειλημμένη είναι η απόφασηγια κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής. «Θα καταθέτουμε αιτήματα για ονομαστικές ψηφοφορίες μέχρι να δύσει ο ήλιος!» σχολίασε χαρακτηριστικά υψηλά ιστάμενη πηγή της Κουμουνδούρου, ενώ κοινοβουλευτικό στέλεχος σημείωνε με νόημα στο documentonews.grπως εκτός από τον… τσεκουράτο πρώην γραμματέα της ΕΠΕΝ με ενδιαφέρον αναμένουν την ψήφο του Γιάννη Λοβέρδου, ο οποίος ήταν λάβρος κατά της φαρμακευτικής κάνναβης.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Real FM,ο βουλευτής της ΝΔ είχε δηλώσει πωςδεν αντιλαμβάνεται γιατί ο Αδ. Γεωργιάδης αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τον Ν. Καρανίκα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υποστηρίξει το νομοσχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θυμίζουμε με αυτό το βίντεο τι έλεγε ο Γ. Λοβέρδος για την φαρμακευτική κάνναβη:

Άγγελος Προβολισιάνος

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*