Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης στέλνει ραβασάκια στην ΡΑΕ — Δημήτρης Τζανακόπουλος: Από πού περνάει το αύριο;

Αλέξης Τσίπρας: Παράδοση της κυβέρνησης άνευ όρων στους συμμάχους

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε για ακόμη μία φορά τους πολίτες να μετέχουν μαζικά στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έκκληση στους πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ την προσεχή Κυριακή προκειμένου να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής, απηύθηνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στο Kontra Channel.

«Τα 1000 εκλογικά τμήματα απ΄ άκρο σε άκρο της χώρας θα είναι 1000 ταχυδρομεία από τα οποία οι πολίτες θα στείλουν επιστολές στο Μέγαρο Μαξίμου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι όλοι οι πολίτες και όχι μόνο τα μέλη μπορούν να προσέλθουν να καταγραφούν και να ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον στόχο της εκλογικής διαδικασίας και που βάζει τον πήχη είπε:

«Ένα κόμμα που κυβέρνησε και πήρε μέχρι 2,5 εκ. ψηφοφόρους δεν μπορεί να έχει 25.000 μέλη. Αυτό που προσπαθούμε είναι αυτό που ζήτησα το βράδυ της ήττας -γλυκιά ήττα αφού πήραμε 32%- όταν είπα ότι στόχος προσωπικός και συλλογικός είναι να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.Ο πήχης μας είναι να γυρίσει η ελπίδα στην ελληνική κοινωνία και να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Θα είναι ένα πρώτο βήμα για την νίκη στις εθνικές εκλογές».

Ανέφερε ακόμη ότι «όλοι παρακολουθούν την διαδικασία και κάνουν εκτιμήσεις νομίζω ότι θα τους διαψεύσουμε. Διαμορφώνεται ένα ρεύμα και ένα κλίμα πολιτικής αλλαγής που θα επιβεβαιωθεί την Κυριακή».

Η ΝΔ λειτουργεί με όρους Βυζαντίου

Έκανε σύγκριση με τη ΝΔ λέγοντας ότι όπως φάνηκε και στο συνέδριό της -που όπως υποστήριξε είχε μικρότερη συμμετοχή και λιγότερο δημοκρατικές διαδικασίες από το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ και πιο έντονες συγκρούσεις- «η ΝΔ είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με όρους Βυζαντίου».

Πρόσθεσε ότι «πρωτοπόρα σε θέματα εσωκομματικής δημοκρατίας ήταν πάντα τα προοδευτικά και όχι τα συντηρητικά κόμματα». Σημείωσε την ίση ποσόστοση ανδρών και γυναικών στην εκλογή οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος και υπογράμμισε: «Με ενδιαφέρει να φέρω θεσμικές αλλαγές για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που θα είναι η ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Κάνουμε ένα μεγάλο ιστορικό βήμα».

Η κυβέρνηση προχωρά σε παράδοση άνευ όρων στους συμμάχους

Για την Αμυντική Συμφωνία και γενικότερα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είπε: «Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία προχωρά σε παράδοση άνευ όρων στους συμμάχους, τα δίνει όλα σε μία περίοδο που αυτό κοστίζει. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος γιατί η Ελλάδα ανανεώνει βάσεις επ’ αόριστο, αναβαθμίζει την Αλεξανδρούπολη, στέλνει όπλα στην Ουκρανία δίχως κανένα αντάλλαγμα.

Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη έχει κινδύνους για τα εθνικά συμφέροντα. Η Τουρκία δεν είναι καθόλου απομονωμένη, έκαναν ένα διάλειμμα πίνοντας τσάι στο Βόσπορο Μητσοτάκης και Ερντογάν και οι Τούρκοι επανήλθαν με παραβιάσεις. Οι σύμμαχοί μας έχουν αναβαθμίσει την Τουρκία σε σημαντικό εταίρο ενώ θεωρούν την Ελλάδα δεδομένη. Αυτή η πολιτική απέχει από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναβάθμισε την σχέση με τις ΗΠΑ αλλά με ανταλλάγματα».

Ο κ. Μητσοτάκης στέλνει ραβασάκια στην ΡΑΕ

Για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και την απόσταση της εκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ από το πόρισμα της ΡΑΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την ανεξάρτητη αρχή.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εγώ μίλησα για το διάστημα από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Μάρτη του 2022. Η ΡΑΕ αντίθετα μιλά για ένα εξάμηνο. Προσεγγίζει το ποσό στα 930 εκατομμύρια και αρχίζει τις αφαιρέσεις. Το Μαξίμου στέλνει ραβασάκια στην ΡΑΕ για να μαγειρέψει τα στοιχεία. Η κυβέρνηση ασχολήθηκε με το θέμα μόνο μετά την πίεση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη αγωνία Μητσοτάκη είναι πώς αυτό το 1,4 δις να το μειώσει σε ψίχουλα για να μην αναγκάσει τους φίλους του να βάλλουν το χέρι στην τσέπη.

Έχουμε και άλλες διαφωνίες στον τρόπο προσέγγισης με την ΡΑΕ, εμείς μετρήσαμε το πόσο κοστίζει και πόσο πουλάνε. Η ΡΑΕ έρχεται με μία αλχημία λογιστικού χαρακτήρα να υποτιμήσει τα κέρδη. Ας υποθέσουμε ότι τα υπερκέρδη είναι 930 εκατομμύρια ευρώ. Αρχίζει να τα μειώνει ώστε να φθάσει στα 500. Είμαι περίεργος αν ο κ. Μητσοτάκης φορολογήσει έστω με 90% αυτά τα 500 εκατομμύρια. Θα έχουμε τότε ένα έσοδο πάνω από 400 εκατομμύρια. Σας υπογράφω ότι ο κ. Μητσοτάκης δουλεύει για τις ελίτ και όχι για τους πολίτες. Τον ενδιαφέρουν τα κέρδη των μετόχων που πήραν το 17% στην ΔΕΗ”.

Η κυβέρνηση έχει χρήματα μόνο για τους ημετέρους

Στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις παροχές που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει στα δύο χρόνια της πανδημίας 7 δις σε απευθείας αναθέσεις, και κλειστούς διαγωνισμούς δεν υπάρχει θέμα; Όταν παίρνει χρήματα από τους συνταξιούχους για να καλύψει τις τρύπες στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δεν υπάρχει θέμα; Θυμούνται το δημοσιονομικό κόστος μόνο όταν ζητάμε μέτρα για τους πολλούς. Είναι θέμα δημοσιονομικών προτεραιοτήτων και πολιτικής. Εμείς αφήσαμε 37 δις στο δημόσιο ταμείο. Τα λεφτά που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της πανδημίας ήταν 43 δις και πήγαν στοχευμένα και σε ημέτερους».

Προέβλεψε ότι «τα 600 ευρώ της επιστροφής από τους λογαριασμούς, θα γίνουν το μεγαλύτερο μπούμερανγκ για τον κ. Μητσοτάκη» και πρόσθεσε «για 4,2 εκ. καταναλωτές προβλέπονται 280 εκατομμύρια. Μεσοσταθμικά είναι 60 με 70 ευρώ ανά καταναλωτή».

Απάντησε και τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για το Χρηματιστήριο Ενέργειας και για την ρήτρα αναπροσαρμογής. Ξεκαθάρισε ότι «επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκαν τα τιμολόγια ούτε ένα ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής πράγματι υπάρχει από το 2013. Η συγκεκριμένη όμως επιβλήθηκε από τις 5 Αυγούστου του 2021 και είναι καταχρηστική και παράνομη, όπως λένε μία σειρά φορείς και οργανώσεις που προσφεύγουν στην δικαιοσύνη.

Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ήταν μία ευρωπαϊκή οδηγία που οφείλαμε να εντάξουμε. Το μοντέλο που υιοθέτησε από την ΕΕ αποδείχθηκε ότι σε συνθήκες κρίσης δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ωστόσο μόνο στην Ελλάδα το μοντέλο λειτουργεί με τόσο στρεβλό τρόπο, και ενώ δεν υπάρχουν καθόλου προθεσμιακά συμβόλαια». Σημείωσε ότι «το Χρηματιστήριο Ενέργειας άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2020» και ότι «ακόμη και οι βιομήχανοι μιλάνε για καρτέλ με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ».

Κατηγόρησε δε τους παρόχους για εναρμονισμένη πρακτική μέσω της οποίας αυξάνουν τις τιμές και τις μεταφέρουν στον καταναλωτή. Εξέφρασε δε φόβους ότι και τα 70 δις του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν με αδιαφάνεια και θα υπάρξουν σκάνδαλα.

 

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Από πού περνάει το αύριο;

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος γράφει στο NEWS 24/7 για την απαισιόδοξη νέα γενιά που καλείται να αποφασίσει για το μέλλον της βάζοντας τέλος στον κύκλο των χαμηλών προσδοκιών και της απελπισίας.

Σε όλες τις συνθήκες – ακόμα και σε εκείνες του πολέμου – η νέα γενιά συνεχίζει να αισιοδοξεί για το μέλλον. Υπάρχει όμως μια «ελληνική ιδιαιτερότητα». Σε όλες τις έρευνες και τις μετρήσεις που αφορούν τους νέους και τις νέες στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση -και μάλιστα ραγδαία- του ποσοστού εκείνων που είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον τους.

Και αυτό εξηγείται: Αφ’ ενός, ο νέος αυτός κύκλος κρίσης βρίσκει την ελληνική κοινωνία, και πολύ περισσότερο την ελληνική νεολαία, σε πολύ δυσχερέστερη θέση σε σύγκριση με άλλες κοινωνίες της Ευρώπης, αφού δεν είχε προλάβει να ανακάμψει από τις συνέπειες της προηγούμενης. Αυτό είναι συναφές με τα υψηλά και γρήγορα αυξανόμενα ποσοστά ανασφάλειας που καταγράφονται μεταξύ των νέων, και ιδίως των νέων γυναικών, για το μέλλον τους. Και σχετίζεται με τις εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες που βιώνει η νέα γενιά και την αδυναμία της να ανταποκριθεί στο κόστος στοιχειωδών αναγκών, όπως η στέγη.

Αφ’ ετέρου, στην Ελλάδα η νέα γενιά, εκτός των επιπτώσεων των επάλληλων κρίσεων που υφίσταται, βρέθηκε τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη σε αρκετές φάσεις και με την στοχοποίησή της από την κυβέρνηση και την κυρίαρχη ρητορική. Έτσι «θυσιάζεται» η νέα γενιά και οι πραγματικές ανάγκες της μόνο και μόνο για να ικανοποιούνται, να συγκρατούνται ή/και να συγκροτούνται υπερσυντηρητικά ακροατήρια, να συγκρατείται και να συγκροτείται ο λαός της δεξιάς.

Απαντήσεις στο “εδώ και τώρα” για αυτόνομη ζωή

Υπάρχει μια νέα γενιά που ζει στο παιδικό της δωμάτιο. Συνολικά, η νέα γενιά στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό εξάρτησης από την οικογένεια για την εξασφάλιση των υλικών πόρων της ζωής της. Οι συνέπειες της εξάρτησης αυτής είναι πολλές και πολυεπίπεδες, από ψυχολογικές μέχρι κοινωνικές, πολιτισμικές και δημογραφικές.

Η τάση που καταγράφεται στη νέα γενιά να είναι γενικώς ικανοποιημένη από τη ζωή της στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα μιας προσαρμογής των απαιτήσεων των νέων ανθρώπων στις δεδομένες συνθήκες και όχι μια ένδειξη πραγματικής ποιότητας ζωής. Αυτή η τάση πρέπει να αντιστραφεί και τούτο αποτελεί προϋπόθεση ακόμη πιο ενεργητικών κοινωνικών διεκδικήσεων από τη μεριά τους.

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την αντιστροφή αυτής της συνθήκης είναι ρεαλιστικές και αναγκαίες:

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, επαναφορά όλων των εργασιακών δικαιωμάτων που εξαφάνισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επανίδρυση του ΣΕΠΕ, σταδιακή εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Διασφάλιση οικονομικά προσιτής στέγης σε νέες/νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών. Συγκεκριμένα: Δημιουργία Τράπεζας Στέγης – Συνδυασμένες παρεμβάσεις με φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες, περιορισμό και ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης και κυμαινόμενη επιδότηση στέγης για νέες/νέους και νέα ζευγάρια μέχρι 40 ετών, από 140 ευρώ/μήνα το άτομο έως 350 ευρώ/μήνα για ζευγάρια με δυο παιδιά

Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, που θα στηρίζεται στους υψηλά καταρτισμένους νέους εργαζόμενους με καλές αμοιβές.

Δεσμεύσεις που κινούνται παράλληλα και αλληλένδετα με τις δεσμεύσεις μας για σύγχρονο, αναβαθμισμένο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο:

Απλοποίηση της πρόσβασης στην Τριτοβάθμα Εκπαίδευση και ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.

Διπλασιασμός των μελών ΔΕΠ και της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια.

Δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα.

Ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.

Εθνικό σχέδιο ενίσχυσης της φοιτητικής στέγης.

Κατάργηση του νόμου για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Ο πήχης στις υψηλές προσδοκίες

Στη σκιά των επάλληλων κρίσεων, η απόλυτη κυριαρχία των αρνητικών συναισθημάτων μεταξύ των νέων στη χώρα μας δεν αποτελεί έκπληξη. Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί ο κύκλος των χαμηλών προσδοκιών και της απελπισίας.

Δυνάμει κινητοποιητικά αλλά αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός, μπορούν να μετεξελιχθούν σε καταφατικές και παραγωγικές διεκδικήσεις δημοκρατίας, δικαιοσύνης και συμμετοχής.

Σε στάσεις ικανές να αποδώσουν βαθμούς ελευθερίας να δώσουν απαντήσεις στα επίκαιρα ζητήματα και να αποκρούσουν τις επιθέσεις της κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να εκβάλουν σε επεξεργασίες και κινηματικές πρακτικές απέναντι στη λεηλασία του περιβάλλοντος, τις έμφυλες διακρίσεις και την ασφυκτική πατριαρχία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, την ακροδεξιά και τη φασιστική απειλή. Στη δομική αμφισβήτηση του (νέο)φιλελευθερισμού και των αποτυχιών του. Αυτά είναι τα ζητήματα που απασχολούν την κατασυκοφαντημένη νέα γενιά στον κόσμο και στην Ελλάδα σήμερα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι παγκόσμια και στην χώρα μας – σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις – πολύ ψηλά στις έννοιες που οι νέοι και οι νέες δίνουν θετικό πρόσημο είναι ο σοσιαλισμός.

Αυτές οι σύγχρονες ανησυχίες και οι υψηλές προσδοκίες για μια καλύτερη και αξιοβίωτη ζωή μόνο μέσα από ένα ριζοσπαστικό, αριστερό και προοδευτικό, πολιτικό σχέδιο μπορούν να βρουν πεδίο εφαρμογής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προχωρά σε ένα μεγάλο πείραμα δημοκρατίας και συμμετοχής ακούγοντας τη δυνατή επιθυμία και της νέα γενιάς. Συγχρονίζεται με τις νέες συνθήκες και επιδιώκει να συναντήσει όλες αυτές τις δυνάμεις που αναδύονται από τις νέες χωροχρονικές μήτρες της κοινωνικής παραγωγής και της ζωής. Ώστε ως κόμμα να αντιστοιχηθεί με τις νέες μορφές των κοινωνικών αντιστάσεων, να μετεξελίξει μέσα από την κοινωνική τριβή το ριζοσπαστικό, αριστερό και προοδευτικό πρόγραμμά του, να επιταχύνει μαζί με την κοινωνία την αναστροφή προς μια δίκαιη, δημοκρατική κατεύθυνση.

Πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα τα ΜΜΕ αναφέρονται σε συσκευές «βαμπίρ» που υπάρχουν στα σπίτια. Οι νέοι και οι νέες στην χώρα έχουν μόνο μία συσκευή «βαμπίρ» μέσα στα σπίτια τους που τους ρουφάει ενέργεια, προοπτικές, την ίδια τους τη νεότητα. Δεν είναι άλλη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με κάθε τρόπο πρέπει να την βγάλουν από την πρίζα.

Ένας πολιτικός σταθμός για να σταλεί ξεκάθαρα το μήνυμα είναι οι κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις 15 Μαΐου. Εκεί θα υπάρξει μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική συνάντηση που θα πει ταυτόχρονα ότι δεν πάει άλλο και θα δώσει δύναμη και ταχύτητα στην πολιτική αλλαγή.