Τσίπρας: Οι τράπεζες όχι μόνο δεν στηρίζουν την οικονομία αλλά είναι και οι χειρότεροι εργοδότες – Κατρούγκαλος: Άμεση σύγκληση του ΕΣΕΠ και διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής

Οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων παρόλο που έχουν πολύ υψηλά κέρδη όχι μόνο αρνούνται να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, αλλά προχωρούν και σε μια επιθετική πολιτική κατά των εργαζομένων κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, χαρακτηρίζοντας τις τράπεζες «τους χειρότερους εργοδότες στη χώρα».

«Είμαστε μπροστά σε μια ασύδοτη πρακτική και συμπεριφορά προς του εργαζομενους» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή το σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου των υποκαταστημάτων της τράπεζας Πειραιώς και δήλωσε δημόσια την συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ιδιαιτέρως στους εργαζόμενους με αναπηρία. Όπως είπε η τράπεζα έχει ακολουθήσει μια απαράδεκτη συμπεριφορά και αντιμετώπιση πέρα και έξω από κάθε λογική.

«Οι τράπεζες που έχουν πολύ υψηλά και μεγάλα κέρδη κέρδη στους ισολογισμούς τους, παρά το γεγονός ότι δεν παίζουν τον ρόλο που υποχρεούνται να παίζουν στην πραγματική οικονομία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν περνούν ούτε έξω από τα γκισέ για να δανειστούν» τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «δίνουν δάνεια μόνο σε όσους μπορούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται».

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι τράπεζες «είναι οι πρώτοι που εισήγαγαν την ενοικιαζόμενη εργασία, ήταν αυτοί που συνήθιζαν να έχουν χιλιάδες εργατοώρες απλήρωτων υπερωριών», υπενθυμίζοντας ότι την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το υπ. Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας «έκανε σοβαρή δουλειά και υπήρχε έλεγχος στην ασυδοσία, μπήκαν και πρόστιμα στα τραπεζικά ιδρύματα». «Τώρα έχουμε ξαναγυρίσει στην ασύδοτη λειτουργία απέναντι στους εργαζόμενους. Εχουν σχέδιο να κλείσουν δεκάδες καταστήματα σε όλη την χώρα» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι οι τράπεζες που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα πρέπει να επιδεικνύουν υψηλή εταιρική κοινωνική ευθύνη.«Ο πολίτης που κατοικεί στην Αμοργό και δεν θα έχει υποκατάστημα να εξυπηρετηθεί και πρέπει να πάει στην Νάξο, έχει συμβάλει κι αυτός μερίδιο για την ανακεφαλαιοποίηση για να μπορεί ο κ. Μεγάλου να κάνει τον μεγάλο και πετυχημένο μάνατζερ» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς κατήγγειλε την διοίκηση ότι αντί να δει την πανδημία ως πρόβλημα, το αντιμετώπισε ως ευκαιρία να συρρικνώσει το δίκτυο με αποτέλεσμα παραμεθόριες περιοχές και νησιά να βρεθούν χωρίς υποκαταστήματα τράπεζας.

Μίλησε για εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν από την διοίκηση προς τους εργαζόμενους, προκειμένου να υπηρετήσουν σε άλλα υποκαταστήματα, αλλιώς να παραιτηθούν, ενώ αυτό που προκάλεσε αίσθηση είναι η περίπτωση εργαζομένου με κινητικά προβλήματα που τον μετέθεσαν σε υποκατάστημα που η τουαλέτα είναι στο υπόγειο και δεν μπορεί να έχει πρόσβαση.

Τέλος, απαντώντας στο επιχείρημα της Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς ότι το δίκτυο είναι μεγάλο και δεν αντιστοιχεί στα ευρωπαϊκά standarts, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με την έρευνα της ΟΤΟΕ στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας υπάλληλος ανά 324 πελάτες ενώ στην ΕΕ αντιστοιχεί εργαζόμενος σε 186 πελάτες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και πρώην υφυπουργός Εργασίας και επικεφαλής του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Γ. Κατρούγκαλος για την πρόκληση στην Αμμόχωστο: Άμεση σύγκληση του ΕΣΕΠ και διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής

Υπαρκτές οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις τελευταίες εξελίξεις, εκτιμά ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος καλεί τους Δένδια-Μητσοτάκη να ζητήσουν άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Γ. Κατρούγκαλος για την πρόκληση στην Αμμόχωστο: Άμεση σύγκληση του ΕΣΕΠ και διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την αδυναμία της να διαμορφώσει αποτελεσματική αποτρεπτική πολιτική στην προδιαγεγραμμένη προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Κύπρο. Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Προέδρου Ερντογάν δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2020 το τουριστικό άνοιγμα τμήματος του θαλάσσιου μετώπου της Αμμοχώστου, είχε ακολουθήσει η αποκαθήλωση κάθε ελληνικής επιγραφής από τα δημόσια κτίρια της πόλης. Απέναντι στην προφανή αυτή προσπάθεια «σαλαμοποίησης», η κυβέρνηση δεν ανέπτυξε δική της στρατηγική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που δεν περιέλαβε το Κυπριακό μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής διπλωματίας, στην ετήσια ομιλία του στον ΟΗΕ.  Αρνήθηκε να υιοθετήσει τις ρεαλιστικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ένταξη του Κυπριακού, όπως και των διμερών ελληνοτουρκικών, στο ευρωτουρκικό πλαίσιο.

Όχι μόνον δεν διεκδίκησε κυρώσεις, αλλά ούτε καν συνέδεσε την θετική ευρωτουρκική ατζέντα με συγκεκριμένες υποχρεώσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Αντιθέτως, συμφώνησε στο Συμβούλιο του Ιουνίου να δοθεί εντολή για διαπραγματεύσεις αναβάθμισης της τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Εδώ που βρισκόμαστε, οι φραστικές καταδίκες δεν αρκούν. (Και ορισμένες από αυτές, όπως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ούτως ή άλλως ιδιαίτερα χλιαρές.) Έχουν ήδη προεξοφληθεί από τον Πρόεδρο Ερντογάν και έχουν μάλιστα εργαλειοποιηθεί στο εσωτερικό πολιτικό του αφήγημα: «Θα τους ακούσουμε», αλλά «δεν μας νοιάζει τι θα πουν. Εμείς δεν θα πάρουμε τις συμβουλές τους. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει» δήλωσε χθες στην ομιλία του, εμφανιζόμενος ως ο αγέρωχος ηγέτης που αποκρούει τις συνωμοσίες των εχθρών της Τουρκίας.

Άμεσα πρέπει η Κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Και άμεσα επίσης πρέπει να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για να αποκτήσουμε, επιτέλους, εθνική στρατηγική προώθησης λύσεων και όχι απλώς εκ των υστέρων διαμαρτυριών, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην απόκρουση της προσπάθειας της Τουρκίας να εμφανίσει ως νομοτελειακή τη διχοτόμηση, με το επιχείρημα ότι στο νησί υπάρχουν δύο λαοί, άρα αναπόφευκτη είναι η δημιουργία δύο κρατών, αποτελεί η κοινή δράση με τις προοδευτικές δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων, που έκαναν αισθητή την αντίθεση τους στους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται με όλες του τις δυνάμεις  στο πλευρό του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, για τον τερματισμό της Κατοχής και την επίλυση του Κυπριακού  στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.