Τσίπρας: «Ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή, όλες οι ευθύνες θα αναζητηθούν»

Για μια κυβέρνηση που βλέπει ότι οι μέρες της τελειώνουν και στήνει το Μεγάλο Παζάρι με τα ασημικά του κράτους, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το θέμα της ΔΕΗ.

Κατά μέτωπον επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση που διεξάγεται για την ακρίβεια στη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό, τονίζοντας ότι δεν άκουσε τίποτα από τους υπουργούς για το τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, υπογράμμισε ότι δίνουν «ασπιρίνες για τη βαριά ασθένεια» και εστίασε στην εκχώρηση της ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για «ένα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα εις βάρος των σημερινών και των επόμενων γενιών Ελληνίδων και Ελλήνων».

«Τα πάντα στο σφυρί, αρκεί να ωφεληθούν συμφέροντα» 

Ειδικότερα για το θέμα της ΔΕΗ, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση, έδωσε μια «μεγάλη μάχη για να μπορεί να επιτελεί το κοινωνικό έργο που οφείλει να έχει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού», προσθέτοντας πως «καταφέραμε να μην αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα ούτε κατά ένα ευρώ αλλά να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%».

Αντίθετα –όπως τόνισε–, η κυβέρνηση της Ν.Δ. «χαρίζει την περιουσία» του ελληνικού λαού, βάζοντας «σε κίνδυνο έναν κομβικής σημασίας αναπτυξιακό πυλώνα» της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε μάλιστα πως την ώρα που η ενεργειακή κρίση εντείνεται, «εσείς κάνετε την επιλογή το ελληνικό δημόσιο να παραδώσει τον έλεγχο του ενεργειακού πυλώνα της χώρας».

«Αυτή είναι η στρατηγική σας. Τα πάντα στο σφυρί, αρκεί να ωφεληθούν συμφέροντα. Και το δημόσιο συμφέρον στα παλιότερα των υποδημάτων σας», σημείωσε, απευθυνόμενος στη κυβέρνηση, και δεσμεύθηκε πως αυτό το «έγκλημα» όπως το χαρακτήρισε, «δεν θα περάσει έτσι», αλλά όλες οι ευθύνες «θα αναζητηθούν σε βάθος».

«Ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή. Είστε πλέον μια κυβέρνηση που βλέπει ότι οι μέρες της τελειώνουν και στήνει το Μεγάλο Παζάρι με τα ασημικά του κράτους, χωρίς προσχήματα. Θα υποστείτε τις συνέπειες των πράξεων σας, στην κάλπη από τον ελληνικό λαό που περιφρονείτε», δήλωσε επίσης ο τέως πρωθυπουργός.

Για την ακρίβεια

Για το σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στο ρεύμα και το πακέτο των 150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως «ή δεν έχετε πάρει χαμπάρι τις αυξήσεις που ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στους λογαριασμούς ή μας δουλεύετε ψιλό γαζί».

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, μόνο οι αυξήσεις στη χοντρική αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο. «Και εσείς δίνετε 150 εκατ.
Δηλαδή ασπιρίνες για τη βαριά ασθένεια. Και το μέσο νοικοκυριό θα δεί, παρά τα 9 ευρώ, αυξήσεις της τάξης του 30% και ενδεχομένως και παραπάνω στα τιμολόγια του ρεύματος».

«Δεν φταίτε εσείς» 

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε και τη μόνιμη επωδό των κυβερνώντων, περί ευθυνών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αλλά τι μας λέτε διαρκώς; Ότι δε φταίτε εσείς.
Αλίμονο. Γιατί να φταίτε εσείς;».

»Για τη πανδημία, που είμαστε η δεύτερη χειρότερη σε κρούσματα και θανάτους κατ΄ αναλογία πληθυσμού στην Ευρώπη, δεν ευθύνεστε εσείς. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο.»

» Για τις πυρκαγιές το καλοκαίρι που έκαψαν τη μισή Ελλάδα, πάλι δε φταίτε εσείς. Είναι η κλιματική κρίση. Παγκόσμιο φαινόμενο. Αλίμονο.»

» Για την ακρίβεια τώρα, πάλι δε φταίτε εσείς. Εδώ μέχρι και για το φιάσκο του ανασχηματισμού δε φταίγατε εσείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφταιγε. Αναρωτιέμαι, αφου σε όλα τα κρίσιμα καμία ευθύνη δεν έχετε εσείς, γιατί να εκλέγουμε κυβέρνηση;»

Σημειώνεται ότι στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τη «μεγάλη απόγνωση και τον πανικό» που βρίσκεται η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι τα περισσότερα μέλη της από το βήμα της Βουλής δεν είπαν κάτι ουσιαστικό για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά εκτόξευσαν επιθέσεις και ύβρεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εγώ φταίω για την ακρίβεια και ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε καυστικά ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως αυτό αποτελεί ένδειξη «της μεγάλης αδυναμίας σας».

Δείτε το βίντεο από την ομιλία: