Τσίπρας: Να στηριχθεί το ΕΣΥ, να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» – Τελιγιορίδου: Τραγικές καταστάσεις στο νοσοκομείο Καστοριάς

Τσίπρας: Να στηριχθεί το ΕΣΥ, να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» 

Ξεκάθαρο, διττό μήνυμα προς την κυβέρνηση που έχει να διαχειριστεί το θέμα της πανδημίας, έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αρχικά πως η μεγάλη αδυναμία της χώρας είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε έμπρακτη στήριξή του.

Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει μέρος από το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ, ώστε «να μην ξανακυλήσει» η χώρα και να μην πάνε χαμένες οι πρόσφατες θυσίες του ελληνικού λαού να βγει από τα μνημόνια.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πως σε σχέση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα χαμηλό ποσοστό ανθρώπων έχουν χάσει τη ζωή τους. «Εύχομαι να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη» δήλωσε, τονίζοντας πως η μάχη αυτή αφορά όλη την κοινωνία κι όχι την κυβέρνηση. Ωστόσο, τόνισε πως «είναι νωρίς να προεξοφλήσουμε ότι έχουμε πετύχει».

«Αδιανόητο να υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία»

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα ξεκίνησε από μειονεκτική θέση όσον αφορά το ΕΣΥ, καθώς ιδίως στην εποχή των μνημονίων παρατηρήθηκε μια μεγάλη συρρίκνωση. Στο σημείο αυτό θύμισε πως, παρά τις αντιξοότητες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε 19.500 προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.

«Υπάρχουν παραλείψεις και αδυναμίες τις οποίες επισημαίνουμε με σκοπό να διορθωθούν», τόνισε στη συνέχεια, επιρρίπτοντας ουσιαστικά ευθύνες στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις σε ιατρικό υλικό που παρατηρούνται στα νοσοκομεία.

Έπρεπε να είναι προτεραιότητα ο εφοδιασμός των νοσοκομείων με υλικό και έπρεπε να προχωρήσουν γρηγορότερα οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό, τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «είναι αδιανόητο» έπειτα από 45 ημέρες από το πρώτο κρούσμα, να υπάρχουν ελλείψεις σε μάσκες, και αντισηπτικά στα νοσοκομεία.

Στο σημείο αυτό έθεσε και ένα ηθικό ζήτημα, αναφερόμενος στους επικουρικούς γιατρούς που δεν είναι μόνιμοι, αλλά δίνουν καθημερινά τη μάχη. «Δεν αρκεί να τους χειροκροτούμε, πρέπει και να τους στηρίξουμε», δήλωσε με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός.

Επίσης, ζήτησε να γίνουν χιλιάδες τεστ στο επόμενο διάστημα, όπως συστήνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να υπάρξει εικόνα για το πόσοι πρέπει να παραμείνουν στην καραντίνα και ποιοι αποτελούν ύποπτα περιστατικά. Εδώ, θύμισε πως «είχαμε δύο ανθρώπους που πέθαναν στα σπίτια τους».

«Να αποτρέψουμε εθνικούς κινδύνους και περιπέτειες»

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, δήλωσε πως ο κόσμος μπαίνει στη μεγαλύτερη ύφεση από τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αποτελεί εθνικό καθήκον «να μην ξανακυλήσουμε… να μην πάνε χαμένες οι θυσίες να βγούμε από τα μνημόνια».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως σε σχέση με τις άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: την παρακαταθήκη που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ, τονίζοντας πως μέρος τους πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου «να αποτρέψουμε εθνικούς κινδύνους και εθνικές περιπέτειες».

Με αφορμή την κριτική της κυβέρνησης στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οικονομία, δήλωσε πως «θα περίμενα λιγότερο αλαζονεία από την κυβέρνηση», προτείνοντας στο Μαξίμου να εξετάσει με σοβαρότητα τις προτάσεις τις αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Επιδοτούν την ανεργία κι όχι την εργασία»

Αναφορικά με τα μέτρα που ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, στάθηκε και στο ζήτημα των επιδομάτων, επισημαίνοντας την εξής αντίφαση:«Όλη η Ευρώπη επιδοτεί την εργασία, στην Ελλάδα επιδοτούν την ανεργία και τις απολύσεις», είπε και πρόσθεσε:

«Πουθενά στην Ευρώπη δεν επιδοτούν την ανεργία όπως κάνει εδώ ο κ. Βρούτσης, επιδοτούν την εργασία, μπορεί να μην δίνουν το 100% όπως προτείνουμε εμείς, αλλά δίνουν το 90%, το 80%, το 70%», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι συνεπώς υπάρχει και ζήτημα ποιότητας μέτρων.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως πρώτη φορά υπάρχει τέτοιο εποικοδομητικό κλίμα μεταξύ των κομμάτων, σχεδόν στα όρια πολιτικής συνεννόησης. «Κάποιοι ξύνουν τα νύχια τους», είπε, προσθέτοντας πως πάντως η μεγάλη εικόνα είναι πολιτική σύμπνοια, για το ότι προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση της πανδημίας. «Πρέπει να μας πιστώσετε για τη στάση που έχει η αντιπολίτευση» σε αυτό το θέμα, η οποία δεν υπήρξε στο παρελθόν σε άλλα κρίσιμα θέματα, είπε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τελιγιορίδου: Τραγικές καταστάσεις στο νοσοκομείο Καστοριάς – Λέει ψέματα η κυβέρνηση

Για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του, είναι αναγκαίο να έρθουν άμεσα 2 αναισθησιολόγοι και 3 παθολόγοι – πνευμονολόγοι σύμφωνα με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίτημα της κυβέρνησης να επεκτείνει το νοσοκομείο Καστοριάς την λειτουργία του για τον κορονοϊό-χωρίς αυτό να είναι κέντρο αναφοράς-αποκαλύπτει μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (8.4) στο ομώνυμο νοσοκομείο μετά από πρόσκληση του διοικητή του η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Όπως εξηγεί η ίδια, το Νοσοκομείο, για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του, είναι αναγκαίο να έρθουν άμεσα 2 αναισθησιολόγοι και 3 παθολόγοι – πνευμονολόγοι. «Χρειαζόμαστε γιατρούς. Τους χρειαζόμαστε τώρα. Το νοσοκομείο καταρρέει. Η αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό που συμβαίνει στην Καστοριά ανήκει στην Κυβέρνηση».

Μέχρι αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο έχει έρθει ένας πνευμονολόγος και μόνο για ένα μήνα από άλλο νοσοκομείο και ένας επικουρικός ΩΡΛ. Υπάρχουν 4 παθολόγοι που σηκώνουν το βάρος των περιστατικών και μαζί με το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό έχουν φθάσει πλέον στα όρια της σωματικής και ψυχολογικής εξάντλησης τονίζει η κ. Τελιγιορίδου.

Σε καραντίντα γιατροί του νοσοκομείου

Την ίδια ώρα από το προσωπικό του νοσοκομείου υπάρχουν 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μαζί με 20 άτομα που είναι πλέον στην περιοχή της καραντίνας της Δ.Ε. Μεσοποταμίας και δεν πηγαίνουν στην εργασία τους, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση σε γιατρούς, νοσηλευτές, προσωπικό καθαριότητας

Παράλληλα, όπως αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, οι 4 στρατιωτικοί γιατροί και οι 5 στρατιωτικοί νοσηλευτές που ήρθαν από την πολιτική προστασία δεν εντάχθηκαν στο προσωπικό του νοσοκομείου και δεν εργάζονται σε αυτό.

«Τους έχει διατεθεί ένας χώρος στο κτίριο της Πρόνοιας και από εκεί σε δύο βάρδιες βρίσκονται σε τηλεφωνική συνεννόηση ώστε να ελέγχουν την κατάσταση και να χαρτογραφούν την υγειονομική εξέλιξη της νόσου στην περιοχή της καραντίνας στη Μεσοποταμία».

Σύμφωνα με την κ. Τελιγιορίδου η παθολογική και η παιδιατρική  κλινική περιθάλπουν μόνο περιστατικά Covid19 και από χθες σε αυτό το καθεστώς έχει μπει και η μαιευτική κλινική. «Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση σε λίγες μέρες υπάρχει το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και η χειρουργική κλινική που τώρα δέχεται τα επείγοντα. Αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα το νοσοκομείο μας να δεχθεί κανένα άλλο έκτακτο περιστατικό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών. Διθυραμβικές δηλώσεις της κυβέρνησης στις 1 Απριλίου για τη στελέχωση του Νοσοκομείου μας ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα και εμπαιγμός»

Νοσηλεύονται 15 κρούσματα

Συνοικά τα περιστατικά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είναι 15. Από αυτά τα 12 είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα και τα 3 ύποπτα. Υπάρχει πλέον δυσκολία διακομιδής επιβεβαιωμένων περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία λόγω έλλειψης κλινών. Επίσης συνεχίζεται η προσκόμιση και άλλων ύποπτων κρουσμάτων. «Ουσιαστικά το νοσοκομείο μας λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς χωρίς όμως να διαθέτει γι’ αυτό το σκοπό το απαραίτητο προσωπικό και την απαραίτητη υποδομή».

Στην σύσκεψη όπου έγινε αποτίμηση της κατάστασης το παρόν έδωσαν οι δύο Βουλευτές της ΠΕ Καστοριάς, ο Διευθυντής Ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς και ο Δήμαρχος Καστοριάς.